Natura ne pune pe gânduri. Putem găsi explicații curiozităților noastre?

De-a lungul vieții avem diferite întrebări legate de o mulțime de lucruri care ne preocupă sau pe care le vedem, dar nu le înțelegem. La câte din aceste dileme căutăm sau găsim răspunsuri? În natură observăm adesea diverse fenomene, forme, culori, specii de plante sau flori ce ne trezesc curiozitatea. Știți de ce există atâtea feluri de flori? De ce soarele răsare și apune? De ce apa mării e sărată? Puteți găsi răspunsurile la aceste întrebări?

V-ați întrebat vreodată de ce umbra își schimbă forma? Când suntem afară observăm adesea că umbra noastră diferă în diferite momente ale zilei. Trupul nostru are aceeași dimensiune, ceea ce se modifică e locul soarelui pe bolta cerească. Dacă soarele e deasupra ta nu vei lăsa aproape nicio umbră pe sol, dacă acesta este mai jos pe cer umbra ta va fi lungă.

De ce găsim uneori ciuperci pe copaci? Credem că ciupercile sunt plante, dar acestea sunt fungi. Hrana lor provine din corpuri (plante) care putrezesc. De aceea le vedem adesea pe copaci bătrâni sau pe bușteni căzuți. Puteți afla de ce unele ciuperci strălucesc în întuneric?

Care e magia ce face copacii să rămână „în picioare”, chiar și atunci când bate vântul puternic? Putem vedea trunchiuri care se îndoaie sau se apleacă la pământ, dar nu se rup. Secretul rezistenței stă în rădăcinile pe care nu le vedem. Acestea se întind adânc în pământ pentru a furniza hrană și apă, dar și pentru a susține copacul ca să rămână vertical. Mai mult, aceste rădăcini sunt și motivul pentru care terenurile în pantă nu o iau la vale.

În această vacanță, în plimbările prin natură, ce ați observat interesant? Puteți găsi mai jos o parte din răspunsurile și explicațiile științifice pentru ceea ce ați observat?

Știați că… ?

  • roua se poate forma și pe insecte care se deplasează încet?
  • ceața este un nor care se formează la nivelul solului?
  • majoritatea copacilor se pot rupe la vânturi mai puternice de 151 km/h?
  • dacă ploaia cade peste un deșert fierbinte aceasta se evaporă înainte de a atinge solul?
  • continentul înghețat Antarctica este un deșert rece?
  • peștii beau apă de mare, dar branhiile și rinichii îndepărtează cea mai mare parte din sare?
  • există specii de orhidee cu următoarele denumiri: orhidee „față de maimuță” sau orhidee „scutec de bebeluș”?

 

Surse:

De ce? Prima mea carte de întrebări, de Jill Esbaum, București, Litera, 2019, 96 p.

De ce? Prima mea carte de întrebări, de Jill Esbaum, București, Litera, 2018, 127 p.

Vreau să știu de ce: marile întrebări ale celor mici, de Charlotte Grossetête, București, Galaxia Copiilor, 127 p.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *