Johanna Spyri (12.06.1827-07.07.1901)

Cine a fost Johanna Spyri?

Johanna Spyri, născută Johanna Heusser, a rămas în istoria literaturii drept cea mai cunoscută scriitoare elvețiană, de limbă germană, de cărți pentru copii. Cea care a dat naștere îndrăgitului personaj Heidi, devenit simbol al vieții idilice petrecute în mediul alpin, a fost o femeie sensibilă, credincioasă, iubitoare a naturii, atentă la nevoile copiilor și la soarta celor orfani, adeptă a actelor de caritate, preocupată, în egală măsură, de emanciparea femeii, atât de dorită la finele secolului al XIX-lea.

Cum a devenit Johanna Spyri scriitoare?

Johanna Spyri, numită Hanni în cercul familiei și al prietenilor, s-a născut la Hirzel, un sătuc elvețian prealpin din cantonul Zürich, care astăzi și-a pierdut denumirea, fiind inclus în districtul Horgen. Casa părintească adăpostea o familie numeroasă: alături de părinții, cei trei frați (dintre care rămăseseră în viață doar doi) și cele trei surori ale Johannei, locuiau și bunica acesteia, precum și două mătuși și doi verișori. Tatăl său era medic de țară, iar mama, fiică de preot și descendentă a unei familii care frecventa cercurile literare din Zürichul secolului al XVIII-lea, era poetă, autoare discretă a unor poeme și imnuri religioase, dar și a unui volum numit Alpine Lyrics (în traducere în limba engleză), care preamărea frumusețea Alpilor.

În acest mediu rural, creștin și totodată intelectual a crescut Johanna Spyri, iubind viața simplă în munți, care i-a inspirat, în acele vremuri, și câteva poezii. Primii pași în educație i-a urmat la școala din sat, azi transformată în muzeu – Johanna Spyri Museum Heididorf. La vârsta de 14 ani a fost trimisă să studieze la Zürich, unde a urmat cursuri de limbi moderne și pian. Doi ani mai târziu și-a continuat studiile la Yverdon, o localitate din vestul Elveției în care se vorbea limba franceză. După absolvire, s-a întors acasă, unde și-a petrecut timpul predându-le fraților și surorilor mai mici și citind o mulțime de cărți. Verile și le petrecea în orașul Chur, din cantonul elvețian Graubünden, loc care îi va inspira descrierea peisajelor din cărțile sale.

După căsătorie, s-a mutat la Zürich. S-a acomodat greu cu viața la oraș, ducând dorul munților, aerului curat și libertății de care se bucura în satul natal. Un prieten al familiei a încurajat-o să scrie, cunoscându-i firea sensibilă și talentul literar. Astfel, în anul 1871 a scris prima carte, un roman destinat adulților, intitulat Ein Blatt auf Vronys Grab (A Leaf on Vrony’s Grave), care s-a bucurat de succes. În anul 1878 a scris prima sa carte pentru copii: Heimatlos, cu subtitlul Geschichten für Kinder und auch für solche, welche die Kinder lieb haben („Două povești pentru copii și pentru cei care iubesc copiii”). Această mențiune se regăsește în pagina de titlu a majorității cărților pentru copii pe care le-a scris.

Celebrul roman Heidi, fetița munților a fost scris inițial în două părți, publicate succesiv, în anii 1880-1881. Johanna Spyri a intitulat primul volum Heidis Lehr-und Wanderjahre („Heidi învață în timp ce călătorește”) iar pe al doilea Heidi Kann Brauchen Was es Gelernt Hat („Heidi pune în practică ceea ce a învățat”). Acestea au fost reunite, formând cartea pe care o cunoaștem și astăzi. Povestea fetiței vesele, pline de bunătate și compasiune, care iubește traiul la munte alături de bunicul său, a cucerit inimile cititorilor, copii și adulți, încă de la apariție. Primele traduceri, în limbile engleză și franceză, au contribuit la popularizarea romanului, care a obținut succesul internațional și a intrat în rândul celor mai iubite cărți ale copilăriei din întreaga lume. Nu numai că a fost tradusă în peste 50 de limbi, dar a fost și continuă să fie sursa multor ecranizări și adaptări artistice: filme, desene animate, benzi desenate, spectacole și musicaluri.

În cei 30 de ani de carieră, Johanna Spyri a publicat un total de 48 de cărți, printre care romane și volume de povestiri. Altruistă, preocupată de cei defavorizați, autoarea a donat o bună parte din câștigul obținut din vânzarea cărților sale orfanilor și refugiaților Războiului franco-prusac.

Prin ce se remarcă opera Johannei Spyri?

În cărțile sale, Johanna Spyri pledează pentru respectarea nevoilor copiilor, a dreptului lor la o viață fericită, lipsită de constrângeri. În centrul operei scriitoarei se află copiii orfani, înzestrați însă cu multe daruri, care reușesc să găsească un cămin iubitor și ocrotitor. O altă temă dragă scriitoarei este puterea naturii, binefăcătoare pentru suflet, corp și minte. Privind portretul lui Heidi, conturat cu delicatețe, ni se înfățișează contrastul dintre viața la sat și viața la oraș, dintre cadrul natural și societatea industrializată, dintre farmecul munților și lumea închisă de la oraș.

Micuța Heidi nu are nevoie pentru a fi fericită decât de liniștea de la poalele munților, de libertatea de a se avânta pe poteci, de culorile calde și mângâietoare ale soarelui care apune, luându-și rămas-bun de la frumusețea zilei care a trecut, de un pahar cu lapte proaspăt, de lumina din ochii bunicului, ai lui Peter, ai caprelor, de vocea blândă a bunicii și de lumea fascinantă pe care o descoperă odată ce învață să citească. Autoarea își construiește personajele în spiritul valorilor morale și creștine, modelând, cu ajutorul lor, perspectiva cititorului asupra lumii. Scrierea este lină, bogată în descrieri poetice ale peisajelor de munte, făcându-ne să visăm la o vacanță petrecută în Alpi.

Recomandarea bibliotecarului

Dragi copii, vă invităm să faceți o călătorie virtuală prin ținutul Heidiland și să vă imaginați că pășiți pe urmele lui Heidi prin acele locuri încărcate de farmec!

 

Surse:

http://www.efoodtours.com/heidiland.html

http://heidi-children-story-books.all-about-switzerland.info/johanna-spyri-biography-works.html

https://heidiland.com/en/inform/heidis-homeland.html

https://indianexpress.com/article/parenting/learning/great-storytellers-for-kids-johanna-spyri-beloved-daughter-of-the-alps-6229094/

https://www.myswitzerland.com/en/planning/about-switzerland/custom-and-tradition/heidi-a-story-goes-around-the-world/

https://spyri-museum.ch/en/museum

https://wiki.kidzsearch.com/wiki/Johanna_Spyri

https://writingstudio.co.za/johanna-spyri-a-writer-ahead-of-her-time/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *