De ce Pământul este „Planeta albastră”?

Dacă privim imaginea Pământului din spațiu, putem observa cu ușurință că albastru e culoarea care domină, în comparație cu nuanțele de verde și maro ale uscatului. Pentru aceasta, planeta noastră mai poartă și denumirea de „Planeta albastră”. Mare parte din apa planetei se găsește în mări și oceane (97%) și doar o mică parte e reprezentată de lacuri sau râuri. Cu toate că întinderea totală a oceanului planetar nu este întreruptă de părți ale uscatului, totuși au fost delimitate cinci oceane: Pacific, Atlantic, Indian, Antarctic și Arctic. Pentru a marca oficial importanța acestora, Organizația Națiunilor Unite a aprobat, din anul 2008, ca ziua de 8 iunie să fie Ziua Mondială a Oceanelor.

Dintre cele cinci oceane, Pacificul este cel care excelează atât ca întindere, cât și ca adâncime. Astfel, suprafața acestuia ocupă aproape jumătate din suprafața Pământului, iar celelalte patru oceane împreună se apropie de dimensiunea Pacificului. Aici găsim și adâncimea cea mai mare cunoscută, Groapa (sau fosa) Marianelor, ce atinge aproape 11 kilometri.

Unul din primele lucruri pe care le observăm când mergem la ocean este culoarea apei: albastră, verde sau cenușie. Lumina ce cade pe suprafața apei este responsabilă de aceste culori. Radiațiile roșii pătrund în apă, iar cele albastre și verzi se reflectă, din această cauză oceanul primind nuanțe de albastru sau verde. Un alt aspect pe care îl remarcăm este că apa are gust sărat. Care poate fi explicația? Cercetările în această direcție indică proveniența sării în rocile de pe uscat și în cele din oceane. Când rocile din apă se încălzesc, degajă sare, iar cele de pe uscat sunt erodate de ploaie, astfel că o parte din sare ajunge în apa mărilor și a oceanelor.

Sub apele oceanice se găsește un relief asemănător cu cel pe care îl vedem pe uscat. Acest fapt se poate observa în următoarea imagine:

Ştiaţi că… ?

  • aproape 71% din suprafața Terrei este acoperită de apă?
  • mareea este determinată de atracția gravitațională a Lunii și a Soarelui asupra apelor Pământului?
  • planctonul este o masă de plante și animale care plutește aproape de suprafața oceanului? Cele mai multe dintre ele sunt, în general, microscopice.
  • un metru cub de apă marină conține, în medie, 35 kg de sare?
  • tsunami, cel mai puternic val, se poate deplasa mai repede decât un avion cu reacție?
  • mările sunt o delimitare a oceanelor?
  • Marea Moartă este de fapt un lac, fără legătură cu oceanul?
  • Insulele Hawaii au apărut datorită erupției unui vulcan submarin? Straturile succesive de lavă se răcesc în urma contactului cu apa, formând o nouă insulă.
  • atolul este o insulă inelară din recife de corali, cu o lagună în mijloc?

 

Surse:

 Autobuzul magic: În adâncul oceanului, de Joanna Cole, Bruce Degen, București, Cartea Copiilor, 2017, 48 p.

Oceane, de Clare Oliver, București, Prut, 2012, 48 p.

Descoperă știința: universul materiei, de Colin Stuart, Annika Brandow, București, Litera, 2018, 80 p.