Vă invităm la Festivalul Cărții pentru Copii, ediția a IV-a!

Dragi copii, Tărâmul Poveștilor își redeschide porțile și vă așteaptă să-i treceți pragul pentru a vă bucura de o mulțime de evenimente-surpriză, toate dedicate plăcerii de a citi și magiei cărților create pentru voi!

Vă invităm, așadar, în perioada 22-24 septembrie, să luați parte la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Cărții pentru Copii, care va avea loc la Centrul de Cultură Urbană „Casino” din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. V-am pregătit în program întâlniri cu scriitori și ilustratori de carte, spectacole, ateliere de creație și jocuri pentru toate gusturile, iar personajele de poveste din cărțile îndrăgite ale copilăriei sunt gata să vă întâmpine cu ore de poveste și activități de bricolaj.

Haideți să petrecem împreună trei zile ca-n povești!

„E vremea cititului… pornind pe drumul cărții”

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată care este drumul pe care îl parcurge o carte până să ajungă în mâinile cititorilor? Prin ce aventuri trece ea, de la mica sămânță a unei idei care rodește într-o poveste nemaipomenită și până la apariția în volum și așezarea acestuia în raftul bibliotecii? Ei bine, vara aceasta veți aveți ocazia să porniți pe drumul cărții în cadrul programului estival de lectură „E vremea cititului”!

Ajuns la cea de-a VII-a ediție, programul „E vremea cititului” vine anul acesta cu o propunere inedită. Vă invităm pe toți cei cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani să parcurgem împreună traseul cărții, trecând prin mai multe spații-cheie, cum ar fi editura, tipografia sau librăria, pentru a-i descoperi istoria. Totodată, vă veți putea bucura de întâlnirea cu un scriitor, cel mai bun ghid în universul fascinant al cărții.

Activitățile programului vor avea loc în perioada 5-26 iulie 2023, în fiecare zi de miercuri, începând cu ora 11.00, la Secția pentru copii a bibliotecii, Calea Dorobanților, nr. 104, parter est.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Pentru informații și înscrieri vă așteptăm la Secția pentru copii sau ne puteți contacta prin telefon: 0264.430323 ori e-mail: copii@bjc.ro. Atenție! Locurile sunt limitate.

Vă așteptăm cu drag!

Olimpiada de Benzi Desenate a ajuns la finalul celei de-a IV-a ediții!

Inițiat în anul 2020 de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu, acest concurs național de benzi desenate, unic în plan mondial, se desfășoară anual sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a Academiei Olimpice Române și sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Scopul organizării acestui concurs îl reprezintă promovarea tinerelor talente din învățământul primar, gimnazial și liceal. Tema anului 2023 a fost dedicată Jocurilor Olimpice din Antichitate, o temă foarte complexă, prin care participanții au încercat să redea sub formă de planșă desenată cel puțin una dintre valorile olimpismului: spiritul de echipă, fairplay-ul, excelența, prietenia, bucuria de a câștiga un concurs.

Dragi copii, de curând au fost afișate rezultatele Olimpiadei de Benzi Desenate, ediția 2023, pe care le așteptam cu toții! Continue reading “Olimpiada de Benzi Desenate a ajuns la finalul celei de-a IV-a ediții!”

Premianții Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, ediția LII

Dragi copii, ne bucurăm că și anul acesta ați dat formă, culoare și expresivitate personajelor voastre preferate! Am primit un număr impresionant de desene, de la mic la mare, de la 16 grădinițe și 36 de școli și licee din județ: 1076. Din juriu au făcut parte prof. univ. dr. Cristian Cheșuț, lector univ. dr. Barna Renata (Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca) și Delia Chira, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, cărora le suntem recunoscători pentru efortul depus în vederea selectării a doar 80 de lucrări spre a fi premiate.

În pragul zilei de 1 iunie, vă felicităm pe toți, vă dorim La mulți ani de poveste, plini de veselie și creativitate, și vă invităm să vizionați expoziția desenelor premiate în foaierul sediului central al bibliotecii, până în data de 16 iunie.

Lista premianților Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”

Vă invităm să participați la Concursul de desene „Eroii Cărților Citite”

Dragi copii, lansăm ediția a LII-a a Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, concurs organizat anual cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului și dedicat preșcolarilor și elevilor până în clasa a VIII-a din județul Cluj.

Ce aveți de făcut pentru a putea participa la ediția de anul acesta? Să desenați sau pictați un personaj dintr-o carte citită, iar mai apoi să depuneți lucrarea la Secţia pentru copii, Sala multiculturală şi filialele de cartier, până în data de 22 mai 2023, personal sau cu ajutorul părinţilor ori al cadrelor didactice îndrumătoare.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să consultați Regulamentul concursului. 

Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției vor avea loc în 31 mai 2023, ora 13.00, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, Calea Dorobanților nr. 104, parter.

Expoziţia de desene va fi deschisă pentru public până în 16 iunie 2023.

Vă dorim mult succes!

Vă invităm la Atelierele de imprimare 3D

Dragi copii,

Dacă aveți vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și sunteți curioși să aflați cum funcționează o imprimantă 3D, vă invităm la o serie de 3 ateliere pe această temă. Atelierele se desfășoară în zilele 2, 3 și 5 mai 2023, de la ora 17.00, la Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Informații și înscrieri la Secția pentru copii, e-mail: copii@bjc.ro și telefon: 0264.430323. ATENȚIE! Locurile sunt limitate!

Vă așteptăm cu drag!

Vă invităm la Cursul de caligrafie cursivă pentru începători „Pot să scriu frumos!”

Îți dorești să scrii frumos, cursiv, curat, ordonat și elegant? Și, totodată, cu ușurință, plăcere și răbdare?

Literele sunt mai mult decât niște simple semne puse pe hârtie. Ele alcătuiesc cuvinte care se întipăresc în minte și în inimă. Caligrafia este, după cum îi spune și numele în limba greacă („kalligráphia”, unde „kalli” înseamnă „frumos”, iar „gráphia” înseamnă „scris”), arta scrisului frumos. Dar oare ce înseamnă să scrii frumos?

Continue reading “Vă invităm la Cursul de caligrafie cursivă pentru începători „Pot să scriu frumos!””

Concursul de poezie on-line, ediția a XIV-a, și-a desemnat câștigătorii!

Dragi copii, s-a încheiat și cea de-a XIV-a ediție a Concursului de poezie on-line. Ca în fiecare an, am primit poezii din toată țara, dar și din Republica Moldova, iar principalele teme abordate au fost, în funcție de vârsta fiecărui participant, anotimpurile, copilăria, animalele, cartea, iubirea. Nu în ultimul rând, elevii au scris despre război, pace și credință.

La această ediție a concursului s-au înscris 99 de participanți, cu peste 260 de poezii, din județe precum: Neamț, Iași, Vrancea, Gorj, Bistrița, Giurgiu, Mureș, București, Cluj, dar și din Raionul Fălești.

Adresăm mulțumiri juriului, format din scriitorul Victor Constantin Măruțoiu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, și poeta Elina Adam, care a selectat poeziile a 15 elevi pentru a fi premiate.

Festivitatea de premiere va avea loc în 21 martie 2023, în cadrul Cenaclului literar „Traian Brad”, pe platforma Zoom, începând cu ora 18.00. Premianții din alte județe vor primi premiile și diplomele prin poștă.

Felicitări tuturor participanților și multă inspirație în continuare!

Iată câștigătorii ediției a XIV-a a Concursului de poezie on-line:

Boca Matia, clasa a IX-a, Palatul Copiilor Bistrița

Burian Anastasia, clasa a V-a, Școala A.C.E. Târgoviște

Carol Bogdan, clasa a II-a, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” București

Dochițu Elena Alexandra, clasa a VI-a, Școala Gimnazială nr. 7 Târgu Jiu

Ișfan Denisa-Elena, clasa a XII-a, Liceul Energetic Târgu Jiu

Lupu Maria Eliza, clasa a VI-a, Școala Gimnazială ,,Nicolae Iorga” Iași

Moldovan Alexandra Ana, clasa a X-a, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița

Negrea Albert, clasa a IV-a, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița

Papa Cătălina Aida, clasa a IX-a , Colegiul Național ,,Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu

Părăuan Isabela, clasa a IV-a, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Bistrița

Poienar Raluca, clasa a IV-a, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița

Pop Adrian, clasa a V-a, Școala Gimnazială Așchileu Mare, județul Cluj

Pop Emanuela, clasa a V-a, Școala Gimnazială Așchileu Mare, județul Cluj

Roșu Daria Ioana, clasa a XII- a, Colegiul Național „Roman Vodă”, județul Neamț

Vasile Iarina, clasa I, Palatul Copiilor Bistrița

Concursul de creație literară „Micii creatori”

Dragi copii, vă invităm să vă înscrieți lucrările la cea de-a XX-a ediție a Concursului de creație literară „Micii creatori”! Tema de anul acesta este: „Biblioteca, povestea cea mai frumoasă”. Pentru mai multe detalii, vă invităm să consultați Regulamentul concursului. Mult succes tuturor!

Dăm startul celei de a XIV-a ediții a Concursului de poezie on-line!

Dragi copii, timpul trece ca în zbor și nu mai e mult până când vom sărbători Ziua Internațională a Poeziei! În fiecare an, ziua de 21 martie este dedicată atât primăverii, cât și poeziei, mugurilor vieții și ai creației. E prilejul ideal pentru a pune pe hârtie gânduri, emoții, trăiri, visuri, amintiri sau închipuiri, toate cu ajutorul cuvintelor jucăușe care dau formă și expresivitate ideilor noastre. Ca în fiecare an, ne bucurăm să marcăm acest eveniment printr-un concurs de poezie on-line. Vă invităm, așadar, să ne trimiteți creațiile voastre, însoțite de formularul de înscriere, pe adresa sectiacopiibjc@gmail.com, respectând cerințele regulamentului. Perioada de trimitere a lucrărilor este 10 februarie-10 martie 2023.

Câștigătorii vor fi anunțați în cursul zilei de luni, 20 martie 2023, iar premierea va avea loc marţi, 21 martie 2023, de la ora 18.00, în mediul on-line, în cadrul Cenaclului literar „Traian Brad”.

Câștigătorii care sunt din alte județe vor primi prin poştă diplomele şi premiile.

Așteptăm cu drag creațiile voastre și vă dorim mult succes!