Programul estival de lectură „E vremea cititului”… din cărți vii

Cea de-a cincea ediție a Programului estival de lectură „E vremea cititului” (4-25 august 2021) a fost dedicată cărților vii. Deschise, generoase, zâmbitoare, pline de idei și sfaturi, cărțile vii se lasă citite vizual, auditiv, mental și emoțional, oferind în plus, față de cărțile clasice, de hârtie, plăcuta experiență a contactului uman. Astfel, ne-am propus ca în acest an să aducem mai aproape de voi, dragi copii, oameni cu experiență profesională în domenii pe care e posibil să le îmbrățișați și voi într-o zi.

Pe parcursul celor patru săptămâni, ne-au onorat cu prezența patru doamne deosebite, dedicate profesiilor lor, care au răspuns cu bucurie invitației noastre de a juca rolul de cărți vii. Cum au făcut aceasta? Venind la bibliotecă, prezentându-se copiilor participanți la program, descriindu-și profesia și dezvăluind câteva din secretele, curiozitățile, tehnicile specifice și părțile frumoase ale acesteia. Cele patru meserii alese – medic, însoțitor de zbor, arhitect, muzician – au fost puse în cuvinte și gesturi, reprezentate prin obiecte și instrumente, și aproape au prins viață sub ochii participanților. Continue reading “Programul estival de lectură „E vremea cititului”… din cărți vii”

Olimpiada de Benzi Desenate, ediția a II-a, 2021, și-a desemnat câștigătorii!

Dragi copii participanți la Olimpiada de Benzi Desenate, de curând, pe pagina de Facebook a Olimpiadei au fost anunțați câștigătorii celei de-a doua ediții a acestui concurs, dedicată Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august.

Desfășurată sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Olimpiada ne-a adus aproape de Poveștile campionilor olimpici ai României, de Eroii sportului românesc, aceasta fiind și tema propusă pentru anul 2021.

Am aflat astfel rezultatele obținute de voi și în acest an. Felicitări, dragi copii, sunteți grozavi! Ne bucurăm că și la ediția aceasta am avut reprezentanți pe podium, iar mențiunile acordate de către juriu arată că anul viitor șansele de a lua cu toții o medalie sunt foarte mari! Continue reading “Olimpiada de Benzi Desenate, ediția a II-a, 2021, și-a desemnat câștigătorii!”

Săptămâna Copilăriei, ediția a II-a

Dragi copii, în prag de 1 iunie îi spunem bun venit Verii, zâna cu soare și flori în păr, iar vouă, tuturor, vă urăm La mulți ani de poveste! Ziua Copilului e precum un curcubeu peste zilele întregului an: o minunăție de culori în care se îmbracă jocul, râsul, imaginația, deopotrivă cu întrebările și strigătele de mirare. Tot în 1 iunie, Blogul copiilor împlinește 12 ani! Desigur, nimic nu ne oprește să sărbătorim copilăria în fiecare zi, pregătindu-i, precum prietenii noștri Pettson și Findus, câte un delicios „tort de clătite” sau… „de povești”. Și pentru că bucuria copilăriei este fără margini, am hotărât să-i dedicăm nu doar o zi, ci o săptămână întreagă! Astfel, la toate secțiile pentru copii ale bibliotecii, din 31 mai până în 4 iunie, v-am pregătit o mulțime de activități: întâlniri în cadrul proiectelor cultural-educative, întâlniri cu scriitori, cluburi de limbi străine, Clubul curioșilor, activități în cadrul programului „100 de povești, cu biblioteca să crești!”, ore de joacă, ateliere de creativitate, expoziții ale celor mai frumoase cărți pentru copii, expoziții de pictură și multe alte surprize. Prima felie de tort? Anunțarea câștigătorilor Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, ediția L! Vă așteptăm cu drag să luați parte la Săptămâna Copilăriei!

Clubul de conversație în limba română pentru copii de etnie maghiară

Dragi copii, în luna mai se reiau întâlnirile Clubului de conversație în limba română pentru copiii de etnie maghiară. Dacă aveți între 8 și 10 ani și doriți să exersați comunicarea în limba română, vă invităm săptămânal, on-line, joi, de la ora 16.30, pe platforma ZOOM.

Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă. Pentru înscrieri și mai multe informații vă invităm să vă adresați Sălii multiculturale, la numărul de telefon 0731-013293.

Magia benzilor desenate

Dragi copii, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj se alătură și în acest an concursului național de benzi desenate, inițiat anul trecut de Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate și care se desfăşoară sub egida Comitetului Olimpic Sportiv Român, Academiei Olimpice Române și sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Olimpiada de Benzi Desenate este un concurs național de benzi desenate, de promovare a spiritului olimpic și de conștientizare a valorilor culturale naționale în rândul elevilor din ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal. Tema din acest an este una provocatoare: Poveștile campionilor olimpici ai României. Eroii sportului românesc. Continue reading “Magia benzilor desenate”

Vă invităm la cea de-a XII-a ediție a Concursului de poezie on-line!

Dragi copii, și în acest an ne pregătim să sărbătorim  Ziua Internaţională a Poeziei (21 martie), prin tradiționalul concurs de poezie on-line. Vă invităm, așadar, să ne trimiteți pe adresa copii@bjc.ro creațiile voastre, în perioada 12 februarie-12 martie 2021, respectând cerințele regulamentului.

Continue reading “Vă invităm la cea de-a XII-a ediție a Concursului de poezie on-line!”

Olimpiada de Benzi Desenate, ediția I, 2020, și-a desemnat câștigătorii!

Dragi copii pasionați de cea de-a noua artă, de 1 decembrie am așteptat cu emoție, la fel ca voi, vernisajul și gala de premiere a câștigătorilor concursului, care a fost transmisă online pe pagina de Facebook a Olimpiadei de Benzi Desenate. Am aflat în acest fel care sunt lucrările premiate la prima ediție a Olimpiadei, care s-a desfășurat la nivel național și a cărei temă a fost, așa cum știți cu toții, Povestea inelelor olimpice.

Ne-am bucurat pentru voi, dragi copii, pentru că ați fost foarte talentați, creativi și perseverenți, iar munca voastră a fost răsplătită cu 6 premii și 10 mențiuni! Felicitări! Continue reading “Olimpiada de Benzi Desenate, ediția I, 2020, și-a desemnat câștigătorii!”

Am redescoperit fantasticele cărți ale lui Roald Dahl în cadrul parteneriatului educațional internațional „Prietenie… pe o… sfoară… virtuală”

Începând cu anul 2013, Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov desfășoară un parteneriat educațional internațional numit „Prietenie… pe o… sfoară…”. Scopul acestuia este de a promova literatura pentru copii și interesul pentru carte în rândul celor mai tineri cititori, prin activități care îmbină lectura și desenul. În fiecare an, biblioteca organizatoare propune un scriitor remarcabil de cărți pentru copii, inițiindu-i pe aceștia, prin intermediul bibliotecilor județene partenere, în cunoașterea operei scriitorului și invitându-i să fie la rândul lor niște mici creatori de ilustrații inspirate din lumea personajelor lui. Desenele, realizate de copii de la diferite instituții de învățământ, sunt adunate de fiecare bibliotecă parteneră și călătoresc spre alte biblioteci din țară, iar în urma acestui schimb între biblioteci rezultă o frumoasă expoziție a desenelor pe o sfoară a prieteniei. Continue reading “Am redescoperit fantasticele cărți ale lui Roald Dahl în cadrul parteneriatului educațional internațional „Prietenie… pe o… sfoară… virtuală””