Ghidușel vă invită în zbor cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată cum ar fi să zburați alături de păsări? Atunci vă invit să trageți cu ochiul la următorul videoclip, în care îl vedem pe Christian Moullec, un meteorolog francez, care călăuzește cu dedicație, de mai bine de 25 ani, de la bordul aparatului său ușor de zbor, gârlița mică. Aceasta este o pasăre migratoare vulnerabilă, care avea dificultăți în a zbura din Germania în Suedia.

Continue reading “Ghidușel vă invită în zbor cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”

Ziua Regalității în România: o sărbătoare națională aparte

Știți la ce dată sărbătorim Ziua Națională a României? Ați participat la paradele care se organizează cu această ocazie? Oare 1 decembrie a fost mereu ziua națională a țării noastre?

În istoria recentă a României ziua națională a fost sărbătorită la trei date diferite. Prima, 10 mai, este data care amintește proclamarea României ca Regat, din anul 1881. Cu venirea comuniștilor la putere, orice urmă a regalității se dorea ștearsă. Astfel, în perioada 1948-1989 ziua națională era sărbătorită la 23 august. Prin această dată era comemorat momentul din 1944, când România începuse să lupte împotriva Germaniei hitleriste (din timpul celui de-al Doilea Război Mondial). În prezent, la 1 decembrie sărbătorim Ziua Marii Uniri. Continue reading “Ziua Regalității în România: o sărbătoare națională aparte”

Uniți de Ziua Europei

Dragi copii, în data de 9 mai sărbătorim cu toţii Ziua Europei. Referitor la această zi, auzim deseori vorbindu-se despre Uniunea Europeană şi poate vă întrebaţi ce legătură există între cele două noțiuni.

Ideea creării Uniunii Europene a apărut după ce Europa a trecut prin două războaie mondiale, în care s-au pierdut milioane de vieți omenești. În data de 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman a lansat, printr-o declaraţie celebră, ideea unei Europe unite, adică o uniune a mai multor state europene în scopul păstrării şi consolidării păcii pe întregul continent. La început, au existat doar 6 state fondatoare, care au ales să lucreze împreună, dar mai apoi, s-au alăturat tot mai multe țări și astfel a fost creată Uniunea Europeană. În prezent, numărul statelor membre a ajuns la 27, ţara noastră aderând la UE în anul 2007. Continue reading “Uniți de Ziua Europei”

Vă invităm la o incursiune muzicală în lumea jazzului!

V-ați întrebat vreodată care este scopul muzicii?

Esența unui cântec, fie el vocal sau instrumental, este asemeni aerului: nu o putem vedea, dar ne cuprinde și ne învăluie la un nivel profund, punându-ne în armonie cu noi înșine. Pentru mulți dintre noi, muzica poate fi un mod de comunicare, de relaxare sau chiar un mod de viață.

În anul 2011 UNESCO a hotărât ca data de 30 aprilie să fie desemnată Ziua Internațională a Jazzului. Această inițiativă indică rolul important pe care jazzul îl are la nivel cultural – acela de a uni persoane din diferite colțuri ale lumii. Continue reading “Vă invităm la o incursiune muzicală în lumea jazzului!”

Dansul – o artă mereu vie

Începând din 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru, ziua de 29 aprilie este celebrată ca Ziua Mondială a Dansului. Această dată marchează ziua de naștere a lui Jean-Georges Navarre (1727-1810), considerat fondatorul baletului modern. Astfel, sunt onorate cu această ocazie atât figura celebrului maestru de balet, cât și arta dansului în toate culturile lumii și sub toate formele sale.

Vitalitate, energie, libertate, sărbătoare, comuniune, relaxare, joc – acestea sunt doar câteva din ideile pe care le asociem dansului. Pe lângă faptul că ne ajută să ne bucurăm de viață, să ne îmbunătățim forma fizică și să avem o inimă și o minte sănătoase, dansul este și o formă de artă, întocmai precum literatura, pictura sau teatrul. Dar știați că, potrivit cercetătorilor, este chiar cea mai veche formă de artă? Continue reading “Dansul – o artă mereu vie”

Ziua Mondială a Cărții ne dă aripi!

Dragi copii, oare ce ne face să visăm cu ochii deschiși, ne poartă pe tărâmuri magice, ne dăruiește noi prieteni, ne învață atât despre ceilalți cât și despre noi și despre lumea din jur, nu ne lasă să ne plictisim, ne ajută să vedem lumea cu alți ochi și ne ține treji noaptea?

Vă dau un prim indiciu, este un obiect care are o „familie” mare: are un „văr” de identitate, o „mătușă” de îmbarcare, un „unchi” de credit, o „verișoară” poștală, un „frate” de telefon, o „soră” de colorat, o „bunică” de bucate, un „bunic” de vizită, o „mamă vitregă” de muncă și un „frate” mai mic de joc. Iar atunci când îți intră la inimă, obiectul acesta devine „de căpătâi”. Continue reading “Ziua Mondială a Cărții ne dă aripi!”

Planeta Pământ – casa noastră

În 22 aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Planetei Pământ. Această zi este un moment potrivit să reflectăm la unicitatea planetei care ne este casă. Cartea 365 de întrebări și răspunsuri pentru a înțelege lumea, scrisă de Joan Solé încearcă să cuprindă problemele fundamentale care afectează și interesează pe toată lumea. Am selectat pentru voi, dragi copii, câteva întrebări și răspunsurile lor, menite să vă stârnească interesul pentru Terra.

Continue reading “Planeta Pământ – casa noastră”

Sfintele Paști – sărbătoarea luminii

Mai sunt câteva zile și ne vom saluta și noi, ca în poezia lui George Coșbuc, cu salutul Hristos a Înviat!. Sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos aduce cu ea obiceiuri dragi nouă, printre care pregătirea ouălor roșii în Joia Mare și a mâncărurilor tradiționale: miel, pască, cozonac. Dorim să vă oferim, dragi copii, câteva informații despre Sfintele Paști, pe care le sărbătorim în fiecare primăvară, atunci când întreaga natură revine la viață.

Continue reading “Sfintele Paști – sărbătoarea luminii”

Vă invităm la concurs: „Eroii Cărților Citite”, ediția a XLIX-a!

Dragi copii, dăm startul ediției din acest an a Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, dedicat preșcolarilor și elevilor până în clasa a VIII-a din județul Cluj. Tot ce trebuie să faceți este să puneți pe hârtie, prin desen sau pictură, personajele voastre preferate din cărțile citite ori pe care vi le-au citit părinții, educatorii, învățătorii sau profesorii voștri. Lucrările trebuie apoi fotografiate sau scanate și, împreună cu datele voastre, trimise pe adresa: copii@bjc.ro , până în 25 mai 2020. Continue reading “Vă invităm la concurs: „Eroii Cărților Citite”, ediția a XLIX-a!”

Concursul de poezie on-line pentru elevi și-a desemnat câștigătorii!

Iată că a venit momentul mult așteptat în care sunt anunțați câștigătorii Concursului de poezie on-line. În acest an ne-am bucurat de aproximativ 300 de poezii trimise de 87 de elevi, din clasa pregătitoare până în clasa a XII-a. Cei mai mulți participanți au fost din județele Bistrița-Năsăud (16), Cluj (14), Galați (9). Din Republica Moldova am primit poeziile a 10 elevi. Mulțumim juriului format din scriitorii Victor Constantin Măruțoiu și Ioan Vasile Țene, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. Au fost acordate 25 de premii din partea organizatorului, Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, și un premiu din partea Primăriei Cluj-Napoca, Biroul Învăţământ, cultură, culte, sport şi societate.

Datorită situației generate de virusul COVID-19 la nivel național, în loc de festivitatea de premiere care ar fi trebuit să aibă loc azi, vom anunța câștigătorii, urmând ca diplomele și premiile să le trimitem la încheierea acestei situații. Înainte de trimiterea lor, elevii premiați vor fi contactați telefonic.

Îi felicităm pe toți, a fost o plăcere să citim poeziile primite în concurs! Cele desemnate câștigătoare sunt postate în cele ce urmează.

Continue reading “Concursul de poezie on-line pentru elevi și-a desemnat câștigătorii!”