Vă invităm să participați la Concursul de desene „Eroii Cărților Citite” (ediția a LIII-a)!

Dragi copii, lansăm ediția a LIII-a a Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, concurs organizat anual cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului și dedicat preșcolarilor și elevilor până în clasa a VIII-a din județul Cluj.

Ce aveți de făcut pentru a putea participa la ediția de anul acesta? Să desenați sau pictați un personaj dintr-o carte citită, iar mai apoi să depuneți lucrarea la Secţia pentru copii, Sala multiculturală sau filialele de cartier, până în data de 23 mai 2024, personal sau cu ajutorul părinţilor ori al cadrelor didactice îndrumătoare.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să consultați Regulamentul concursului. 

Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției vor avea loc în 31 mai 2024, ora 13.00, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, Calea Dorobanților nr. 104, parter.

Expoziţia de desene va fi deschisă pentru public până în 12 iunie 2024.

Vă dorim mult succes!

Vă invităm la Concursul Național de Lectură „Bătălia Cărților”, ediția a XI-a!

Dragi copii, vă anunțăm cu bucurie că lansăm cea de-a XI-a ediție a Concursului Național de Lectură „Bătălia Cărților”!

Sunteți curioși să descoperiți titlurile pe care vi le propunem anul acesta? Vă invităm să vizionați un scurt videoclip de prezentare, care să vă stârnească pofta de citit: https://www.youtube.com/watch?v=SJtsxLu4das

Perioada de lectură se va desfășura între lunile martie și septembrie, timp în care veți avea ocazia să vă cultivați plăcerea de a citi, să vă exprimați în scris gândurile și impresiile în urma lecturii, să vă împărtășiți preferințele cu alți prieteni ai cărților și să lansați la rândul vostru îndemnul spre lectură.

Pentru a participa la „Bătălia Cărților”, secțiunea 11-13 ani, tot ce trebuie să faceți este:

 • să completați un formular de înscriere (vă puteți înscrie pe toată durata de desfășurare a concursului);
 • să citiți cele 10 titluri incluse în concurs, până în luna septembrie 2024;
 • să completați câte o Fișă de lectură pentru fiecare carte citită;
 • să acordați puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită, în Carnetul de lectură, pe care îl veți primi începând cu prima carte restituită la bibliotecă;
 • să vă alegeți cartea preferată din cele 10 citite, pe care să o susțineți în cadrul dezbaterii „Convinge-mă să citesc!” din finala concursului.

Detalii suplimentare găsiți accesând Regulamentul concursului, precum și la secțiile pentru copii de la Sediul central și din cadrul filialelor de cartier.

Vă așteptăm cu drag să participați și să vă bucurați de experiența lecturii. Pentru că Lectura te face învingător!

Concursul de poezie on-line, ediția a XV-a, și-a desemnat câștigătorii!

Dragi copii, ediția a XV-a a Concursului de poezie on-line pentru elevi a luat sfârșit. Numărul mare de participanți de anul acesta e o dovadă că poezia ocupă un loc important în viața voastră, că e un mod preferat de exprimare a gândurilor și emoțiilor, care în unele cazuri a ajuns la cote înalte. De asemenea, un lucru care ne-a bucurat a fost participarea masivă a elevilor din Republica Moldova, fapt care s-a reflectat și în numărul mare de premii acordat lor.

Astfel, au participat 150 de copii din toată țara și din Republica Moldova, cu peste 450 de poezii. Juriul, format din scriitorul Victor Constantin Măruțoiu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, și poeta Elina Adam, a acordat 30 de premii.

Festivitatea de premiere va avea loc în 21 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, de la ora 17.00, pe Zoom. Premiile și diplomele vor fi trimise câștigătorilor prin poștă.

Felicitări tuturor și multă inspirație în continuare!

PREMIANȚI CONCURSUL DE POEZIE ON-LINE 2024

Premianți clasele primare

 1. Balint Ionatan Cristian – Școala Gimnazială Livada, clasa a III-a;
 2. Botezan Tudor – Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca, clasa a II-a;
 3. Breban-Buzura Sofia – Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” Cluj-Napoca, clasa a IV-a;
 4. Ciobanu Filoteea – Gimnaziul „Ștefan cel Mare” Nisporeni, Republica Moldova, clasa a IV-a;
 5. Coroiu Ștefania – Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca, clasa a II-a;
 6. Goia Cristiana Maria – Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca, clasa a II-a;
 7. Negoiţă George – Şcoala Gimnazială „Vlaicu Vodă” Brăila, clasa a IV-a;
 8. Vasile Iarina – Palatul Copiilor Bistrița, clasa a II-a;

Premianți clasele gimnaziale

 1. Aioanei Oana – Școala Gimnazială „Luca Gavril” Drăgușeni, clasa a VI-a;
 2. Barbos Beatrice – Instituția Publică Gimnaziul-Grădiniță „C. Negruzzi”, satul Tîrnova, raionul Dondușeni, Republica Moldova, clasa a VIII-a;
 3. Bratușanu Felicia – Liceul Teoretic „Petru Zadnipru” Chișinău, clasa a V-a;
 4. Cositor Mălina – Liceul Teoretic Școala MEA București, clasa a VIII-a;
 5. Gulcinschi Dana – Instituția Publică Gimnaziul-Grădiniță „C. Negruzzi”, satul Tîrnova, raionul Dondușeni, Republica Moldova, clasa a VIII-a;
 6. Hodrea Marc-Ionuț – Școala Gimnazială „Octavian Goga” Cluj-Napoca, clasa a VII-a;
 7. Levey Amalia – Palatul Copiilor Bistrița, clasa a VIII-a;
 8. Postu Olga – Gimnaziul „Valeriu Bulicanu” din satul Boldurești, raionul Nisporeni, Republica Moldova, clasa a VII-a;
 9. Seleușan Ilinca – Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, clasa a VIII-a;
 10. Surupăceanu Nicoleta-Alexandra – Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, clasa a VI-a;
 11. Şişcanu Mihaela – Instituția Publică Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, municipiul Ungheni, Republica Moldova, clasa a VI-a;
 12. Vazdauțan Cristian – Instituția Publică Gimnaziul-Grădiniță „C. Negruzzi”, satul Tîrnova, raionul Dondușeni, Republica Moldova, clasa a VIII-a;

Premianți clasele liceale

 1. Avramescu Maria – Colegiul Național „Spiru Haret” București, clasa a IX-a;
 2. Canțer Mădălina – Instituția Publică Liceul Teoretic „Vasile Vasilache”, municipiul Chișinău, comuna Bubuieci, Republica Moldova, clasa a IX-a;
 3. Ciobanu Ana – Palatul Copiilor Bistrița, clasa a IX-a;
 4. Cravcenco Andrei – Instituția Publică Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Nicolae Sulac” Chișinău, Republica Moldova, clasa a IX-a;
 5. Danci Lorena-Diana – Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca, clasa a XII-a;
 6. Hagi Sophia Nicole – Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, clasa a X-a;
 7. Moldovan Alexandra-Ana – Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, clasa a XI-a;
 8. Morariu Andra-Mihaela – Colegiul Economic Administrativ Iași, clasa a IX-a;
 9. Șevciuc Ana – Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, oraș Șoldănești, Republica Moldova, clasa a XI-a;
 10. Vasilos Sorina – Instituția Publică Liceul Teoretic ,,Vasile Coroban”, Republica Moldova, clasa a X-a.

Concursul de creație literară „Micii creatori” vă așteaptă lucrările, dragi copii!

Dragi copii, în prag de primăvară vă invităm să dați frâu liber imaginației, curajului și creativității și să vă înscrieți lucrările la cea de-a XXI-a ediție a Concursului de creație literară „Micii creatori”! Tema de anul acesta este la liberă alegere. Pentru mai multe detalii, vă invităm să consultați Regulamentul concursului. Mult succes tuturor!

Vă invităm la cea de-a XV-a ediție a Concursului de poezie on-line!

Dragi copii, ne pregătim să sărbătorim și în acest an Ziua Internaţională a Poeziei (21 martie), prin tradiționalul concurs de poezie on-line pentru elevi, ajuns la a XV-a ediție. Vă invităm, așadar, să ne trimiteți pe adresa sectiacopiibjc@gmail.com creațiile voastre, însoțite de formularul de înscriere, în perioada 14 februarie-14 martie 2024, respectând cerințele regulamentului. Continue reading “Vă invităm la cea de-a XV-a ediție a Concursului de poezie on-line!”

Vă invităm la Festivalul Cărții pentru Copii, ediția a IV-a!

Dragi copii, Tărâmul Poveștilor își redeschide porțile și vă așteaptă să-i treceți pragul pentru a vă bucura de o mulțime de evenimente-surpriză, toate dedicate plăcerii de a citi și magiei cărților create pentru voi!

Vă invităm, așadar, în perioada 22-24 septembrie, să luați parte la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Cărții pentru Copii, care va avea loc la Centrul de Cultură Urbană „Casino” din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. V-am pregătit în program întâlniri cu scriitori și ilustratori de carte, spectacole, ateliere de creație și jocuri pentru toate gusturile, iar personajele de poveste din cărțile îndrăgite ale copilăriei sunt gata să vă întâmpine cu ore de poveste și activități de bricolaj.

Haideți să petrecem împreună trei zile ca-n povești!

„E vremea cititului… pornind pe drumul cărții”

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată care este drumul pe care îl parcurge o carte până să ajungă în mâinile cititorilor? Prin ce aventuri trece ea, de la mica sămânță a unei idei care rodește într-o poveste nemaipomenită și până la apariția în volum și așezarea acestuia în raftul bibliotecii? Ei bine, vara aceasta veți aveți ocazia să porniți pe drumul cărții în cadrul programului estival de lectură „E vremea cititului”!

Ajuns la cea de-a VII-a ediție, programul „E vremea cititului” vine anul acesta cu o propunere inedită. Vă invităm pe toți cei cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani să parcurgem împreună traseul cărții, trecând prin mai multe spații-cheie, cum ar fi editura, tipografia sau librăria, pentru a-i descoperi istoria. Totodată, vă veți putea bucura de întâlnirea cu un scriitor, cel mai bun ghid în universul fascinant al cărții.

Activitățile programului vor avea loc în perioada 5-26 iulie 2023, în fiecare zi de miercuri, începând cu ora 11.00, la Secția pentru copii a bibliotecii, Calea Dorobanților, nr. 104, parter est.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Pentru informații și înscrieri vă așteptăm la Secția pentru copii sau ne puteți contacta prin telefon: 0264.430323 ori e-mail: copii@bjc.ro. Atenție! Locurile sunt limitate.

Vă așteptăm cu drag!

Olimpiada de Benzi Desenate a ajuns la finalul celei de-a IV-a ediții!

Inițiat în anul 2020 de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu, acest concurs național de benzi desenate, unic în plan mondial, se desfășoară anual sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a Academiei Olimpice Române și sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Scopul organizării acestui concurs îl reprezintă promovarea tinerelor talente din învățământul primar, gimnazial și liceal. Tema anului 2023 a fost dedicată Jocurilor Olimpice din Antichitate, o temă foarte complexă, prin care participanții au încercat să redea sub formă de planșă desenată cel puțin una dintre valorile olimpismului: spiritul de echipă, fairplay-ul, excelența, prietenia, bucuria de a câștiga un concurs.

Dragi copii, de curând au fost afișate rezultatele Olimpiadei de Benzi Desenate, ediția 2023, pe care le așteptam cu toții! Continue reading “Olimpiada de Benzi Desenate a ajuns la finalul celei de-a IV-a ediții!”

Premianții Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, ediția LII

Dragi copii, ne bucurăm că și anul acesta ați dat formă, culoare și expresivitate personajelor voastre preferate! Am primit un număr impresionant de desene, de la mic la mare, de la 16 grădinițe și 36 de școli și licee din județ: 1076. Din juriu au făcut parte prof. univ. dr. Cristian Cheșuț, lector univ. dr. Barna Renata (Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca) și Delia Chira, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, cărora le suntem recunoscători pentru efortul depus în vederea selectării a doar 80 de lucrări spre a fi premiate.

În pragul zilei de 1 iunie, vă felicităm pe toți, vă dorim La mulți ani de poveste, plini de veselie și creativitate, și vă invităm să vizionați expoziția desenelor premiate în foaierul sediului central al bibliotecii, până în data de 16 iunie.

Lista premianților Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”

Vă invităm să participați la Concursul de desene „Eroii Cărților Citite”

Dragi copii, lansăm ediția a LII-a a Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, concurs organizat anual cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului și dedicat preșcolarilor și elevilor până în clasa a VIII-a din județul Cluj.

Ce aveți de făcut pentru a putea participa la ediția de anul acesta? Să desenați sau pictați un personaj dintr-o carte citită, iar mai apoi să depuneți lucrarea la Secţia pentru copii, Sala multiculturală şi filialele de cartier, până în data de 22 mai 2023, personal sau cu ajutorul părinţilor ori al cadrelor didactice îndrumătoare.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să consultați Regulamentul concursului. 

Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției vor avea loc în 31 mai 2023, ora 13.00, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, Calea Dorobanților nr. 104, parter.

Expoziţia de desene va fi deschisă pentru public până în 16 iunie 2023.

Vă dorim mult succes!