Festivalul Cărții pentru Copii, ediția a III-a

Dragi copii, Festivalul Cărții pentru Copii își redeschide porțile pentru cea de a III-a ediție! Vă invităm să ne fiți alături la această frumoasă sărbătoare a cărții în perioada 10-13 noiembrie, la sediul central al bibliotecii. Vă așteaptă întâlniri cu scriitori și ilustratori de carte pentru copii, activități cultural-educative dedicate cărții, ore de poveste în mai multe limbi, ateliere de creație și nu numai, activități pentru întreaga familie.

Veți putea participa, de asemenea, la o serie de evenimente aniversare, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la inaugurarea Secției pentru copii în actualul sediu central. Iar pe tot parcursul festivalului veți putea descoperi cărți pentru toate gusturile și veți avea parte de înscrieri gratuite la bibliotecă.

Vă așteptăm să ne bucurăm împreună de patru zile de poveste! Cărțile își dezvăluie misterul atunci când prietenii se adună în jurul lor.

Programul Festivalului Cărții pentru Copii, ediția a III-a

Ateliere de imprimare 3D

Dragi copii,

Dacă aveți vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și nu știți ce să faceți în ultima săptămână de vacanță, vă invităm la o serie de 5 ateliere de imprimare 3D. Acestea vor avea loc în perioada 29 august-2 septembrie 2022, începând cu ora 13.00, la Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Informații și înscrieri la Secția pentru copii, e-mail: copii@bjc.ro și telefon: 0264.430323. ATENȚIE! Locurile sunt limitate!

Vă așteptăm cu drag!

Club de grafică pentru copii și tineri

Dragi copii, dacă sunteți pasionați de grafică, vă invităm să participați la ediția specială „eGraphic Club” ce va avea loc în luna iulie 2022, la American Corner Cluj-Napoca. Coordonarea este asigurată de artistul grafic și ilustratorul de carte Adrian Barbu.

Întâlnirile se vor desfășura de două ori pe săptămână, în zilele de luni și miercuri, între orele 16.00-18.00. Înscrierile pentru participare se fac la adresa americancornercluj@gmail.com, până la data de 1 iulie 2022. Participarea este gratuită, dar numărul de locuri este limitat. Prima întâlnire va avea loc luni, 4 iulie 2022, ora 16.00.

Vă așteptăm cu drag!

Câștigătorii Olimpiadei de Benzi Desenate, Ediția a III-a, 2022

Dragi copii, au fost afișate de curând rezultatele la Olimpiada de Benzi Desenate și suntem bucuroși să vă împărtășim acest lucru!

Ediția din acest an a Olimpiadei, desfășurată sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a Academiei Olimpice Române și aflată sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a fost dedicată Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, având drept motto „Împreună pentru un viitor comun”. Continue reading “Câștigătorii Olimpiadei de Benzi Desenate, Ediția a III-a, 2022”

Concursul de desene „Eroii Cărților Citite”, ediția LI, își anunță câștigătorii!

Dragi copii, datorită vouă, povestea Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, ajuns la 50 de ani, merge mai departe, iar acum, în pragul Zilei Internaționale a Copilului, vă transmitem urări vesele de „La mulți ani!”, însoțite de cele mai călduroase felicitări!

Ediția aniversară a concursului s-a bucurat de un număr de 1254 de desene, realizate de copiii de la 18 grădinițe, 36 de școli și un club al copiilor din județul Cluj. Adresăm mulțumiri juriului, format din prof. univ. dr. Cristian Cheșuț, prof. Barna Renata, graficianul Adrian Barbu și Delia Chira, bibliotecar la Secția de artă a bibliotecii, care a avut misiunea grea de a selecta doar 80 de câștigători!

Vă invităm marți, 31 mai, începând cu ora 13.00, la festivitatea de premiere, care va avea loc la Centrul de Cultură Urbană Casino, unde veți putea admira expoziția desenelor premiate. În perioada 2-17 iunie, expoziția va putea fi vizitată la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104.

Eroii cărților citite vă așteaptă an de an să-i reinventați. Sunteți cu toții eroi, dragi copii: eroi ai creației, prin talent, dăruire și imaginație!

Concursul Național de Proză Scurtă „Fantezii Literare”, ediția a II-a

Rezultatele Concursului Național de Proză Scurtă „Fantezii Literare”, ediția a II-a (octombrie 2021-iunie 2022), organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, ne-au bucurat mult, pentru că avem un premiant: Nikol Bathori, elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic Elf a obținut mențiune (locul al IV-lea), cu lucrarea „Insectar fantastic”.

Felicitări câștigătoarei și tuturor elevilor înscriși în concurs!

Adăugăm un scurt fragment din lucrarea premiată, care va apărea în antologia de proză scurtă editată de biblioteca organizatoare:

 

Insectar fantastic

E din nou dimineață în Poiana Florilor Înțelepte. Micuța insectă se ridică din pat șovăind și se pregătește pentru încă o săptămână lungă și dureroasă. Numele ei este Void și are o înfățișare aparte, care îi va cauza multă suferință, dar și fericire… Ups, era să sar peste întreaga poveste fără să-mi dau seama! Așadar, revenind la povestea noastră, Void era o insectă ciudățică și suferea din pricina a două lucruri:

  1. Toate insectele din Poiana Florilor Înțelepte aveau câte o superputere. Unele săreau foarte sus, altele se camuflau pentru a scăpa de prădători (chiar dacă nu era niciodată nevoie, deoarece Poiana era protejată cu o vrajă de pe vremea zeilor), iar altele știau să cânte atât de frumos, încât de fiecare dată când își exersau vocea, o liniște deplină se revărsa asupra Poienii, căci toată lumea asculta.

Void, insecta noastră amărâtă, nu avea nicio putere. Nu putea să sară ca familia Maket peste bușteni, ci trebuia să-i ocolească. Dacă ar fi avut măcar prieteni care să știe să sară, ar fi putut să-i roage să o ajute, dar nu avea nici măcar un prieten. Nimeni nu voia să stea cu Void din cauza înfățișării sale. Continue reading “Concursul Național de Proză Scurtă „Fantezii Literare”, ediția a II-a”

Vă invităm la Concursul de desene „Eroii Cărților Citite”, la aniversarea a 50 de ani!

Dragi copii, anul acesta se împlinesc 50 de ani de când sărbătorim împreună Ziua Internațională a Copilului prin Concursul de desene „Eroii Cărților Citite”! 50 de ani plini de culoare și fantezie, în care personajele voastre preferate, desprinse din cărțile clasice ale copilăriei ori din cele mai îndrăgite cărți ale momentului, de la Scufița Roșie până la Harry Potter, au fost recreate pe hârtie în peste 30.000 de desene!

Știm cât de mult vă place să ascultați și să citiți povești, și mai știm că povestea și desenul sunt prieteni de cursă lungă, așa că vă invităm în fiecare an să prelungiți bucuria lecturii petrecând clipe inspirate pe tărâmul poveștilor, acolo unde puteți fi nu doar cititori, ci și creatori de nou, de frumos, de magie.

Vă invităm și anul acesta, dragi copii, fie că sunteți preșcolari sau elevi din clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a, să dați viață, în creion sau acuarelă, eroilor din cărți pe care-i îndrăgiți cel mai mult și mai mult, și astfel, să faceți din această ediție aniversară una memorabilă!

Primul pas este să citiți Regulamentul concursului. Apoi, nu vă rămâne decât să vă lăsați imaginația să prindă culori și forme încântătoare și să veniți la bibliotecă cu creația finalizată. Lucrările pot fi depuse la Secţia pentru copii, Sala multiculturală şi filialele de cartier, până în data de 20 mai 2022.

Vă dorim mult succes!

Concursul de poezie on-line, ediția a XIII-a, și-a desemnat câștigătorii!

În fiecare an, cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei, sărbătorită în 21 martie, ne propunem să dăm frumosului și sensibilității libertate de expresie, invitându-i pe toți iubitorii de cuvinte, atenți la propriile trăiri, să pună pe hârtie câteva dintre micile scânteieri de reflecție și emoție pe care le numim poezii.

Primăvara își deschide cu grație florile, învăluie natura într-un suflu de prospețime și ne îndeamnă să ne gândim la forța și fragilitatea vieții. Poate mai mult ca niciodată, în această perioadă avem nevoie de mai mult soare, de bucurie și speranță în viața noastră. Acest lucru s-a reflectat și în poeziile participante la cea de-a XIII-a ediție a Concursului de poezie on-line, primite din întreaga țară, dar și din Republica Moldova: dorința ca binele să învingă răul, de a reveni la vechile vieți, la rutina zilnică ce ne conferă siguranță și confort. Continue reading “Concursul de poezie on-line, ediția a XIII-a, și-a desemnat câștigătorii!”

Concursul de creație literară „Micii creatori”

Dragi copii, fie că scrieți proză, fie că scrieți poezie, vă invităm să ne trimiteți micile voastre opere până pe data de 25 martie, pentru a putea participa la ediția a XIX-a a Concursului de creație literară „Micii creatori”.

Vă invităm să consultați Regulamentul concursului.

Mult succes tuturor!

Atelierul meu magic de fericire: Club de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor

Știai că în 20 martie, odată cu echinocțiul de primăvară, sărbătorim Ziua Internațională a Fericirii? Ți-ar plăcea să o sărbătorești și tu? Dacă ai între 8 și 11 ani, te invităm la un nou program: Atelierul meu magic de fericire: Club de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor. Lansarea va avea loc luni, 28 martie 2022, începând cu ora 17.00. O zi numai bună pentru a fi fericit. De fapt… fiecare zi este cea mai bună pentru a fi fericit!

Atelierul magic de fericire este al tău! Tu îți construiești fericirea. Poți face asta în orice moment, oriunde te-ai afla, în felul tău unic. Dar știai că poți pune în aplicare o mulțime de idei care să te ajute în procesul de construcție? Ce zici de o pereche de ochelari speciali, prin care poți vedea fericirea chiar și în cele mai ascunse locuri? Te-ai gândit vreodată că orice problemă are mai multe fețe? Întoarce cubul și găsește fața care să-ți ofere cea mai bună soluție! Cu toții avem dreptul și putem să fim fericiți în mod natural. Dar uneori e la fel de firesc ca fericirea să nu mai stea în vârful caruselului. Atunci ai nevoie de o busolă sau de un cufăr cu rezerve. Continue reading “Atelierul meu magic de fericire: Club de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor”