Concursul Național de Proză Scurtă „Fantezii Literare”, ediția a II-a

Rezultatele Concursului Național de Proză Scurtă „Fantezii Literare”, ediția a II-a (octombrie 2021-iunie 2022), organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, ne-au bucurat mult, pentru că avem un premiant: Nikol Bathori, elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic Elf a obținut mențiune (locul al IV-lea), cu lucrarea „Insectar fantastic”.

Felicitări câștigătoarei și tuturor elevilor înscriși în concurs!

Adăugăm un scurt fragment din lucrarea premiată, care va apărea în antologia de proză scurtă editată de biblioteca organizatoare:

 

Insectar fantastic

E din nou dimineață în Poiana Florilor Înțelepte. Micuța insectă se ridică din pat șovăind și se pregătește pentru încă o săptămână lungă și dureroasă. Numele ei este Void și are o înfățișare aparte, care îi va cauza multă suferință, dar și fericire… Ups, era să sar peste întreaga poveste fără să-mi dau seama! Așadar, revenind la povestea noastră, Void era o insectă ciudățică și suferea din pricina a două lucruri:

  1. Toate insectele din Poiana Florilor Înțelepte aveau câte o superputere. Unele săreau foarte sus, altele se camuflau pentru a scăpa de prădători (chiar dacă nu era niciodată nevoie, deoarece Poiana era protejată cu o vrajă de pe vremea zeilor), iar altele știau să cânte atât de frumos, încât de fiecare dată când își exersau vocea, o liniște deplină se revărsa asupra Poienii, căci toată lumea asculta.

Void, insecta noastră amărâtă, nu avea nicio putere. Nu putea să sară ca familia Maket peste bușteni, ci trebuia să-i ocolească. Dacă ar fi avut măcar prieteni care să știe să sară, ar fi putut să-i roage să o ajute, dar nu avea nici măcar un prieten. Nimeni nu voia să stea cu Void din cauza înfățișării sale. Continue reading “Concursul Național de Proză Scurtă „Fantezii Literare”, ediția a II-a”

Vă invităm la Concursul de desene „Eroii Cărților Citite”, la aniversarea a 50 de ani!

Dragi copii, anul acesta se împlinesc 50 de ani de când sărbătorim împreună Ziua Internațională a Copilului prin Concursul de desene „Eroii Cărților Citite”! 50 de ani plini de culoare și fantezie, în care personajele voastre preferate, desprinse din cărțile clasice ale copilăriei ori din cele mai îndrăgite cărți ale momentului, de la Scufița Roșie până la Harry Potter, au fost recreate pe hârtie în peste 30.000 de desene!

Știm cât de mult vă place să ascultați și să citiți povești, și mai știm că povestea și desenul sunt prieteni de cursă lungă, așa că vă invităm în fiecare an să prelungiți bucuria lecturii petrecând clipe inspirate pe tărâmul poveștilor, acolo unde puteți fi nu doar cititori, ci și creatori de nou, de frumos, de magie.

Vă invităm și anul acesta, dragi copii, fie că sunteți preșcolari sau elevi din clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a, să dați viață, în creion sau acuarelă, eroilor din cărți pe care-i îndrăgiți cel mai mult și mai mult, și astfel, să faceți din această ediție aniversară una memorabilă!

Primul pas este să citiți Regulamentul concursului. Apoi, nu vă rămâne decât să vă lăsați imaginația să prindă culori și forme încântătoare și să veniți la bibliotecă cu creația finalizată. Lucrările pot fi depuse la Secţia pentru copii, Sala multiculturală şi filialele de cartier, până în data de 20 mai 2022.

Vă dorim mult succes!

Concursul de poezie on-line, ediția a XIII-a, și-a desemnat câștigătorii!

În fiecare an, cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei, sărbătorită în 21 martie, ne propunem să dăm frumosului și sensibilității libertate de expresie, invitându-i pe toți iubitorii de cuvinte, atenți la propriile trăiri, să pună pe hârtie câteva dintre micile scânteieri de reflecție și emoție pe care le numim poezii.

Primăvara își deschide cu grație florile, învăluie natura într-un suflu de prospețime și ne îndeamnă să ne gândim la forța și fragilitatea vieții. Poate mai mult ca niciodată, în această perioadă avem nevoie de mai mult soare, de bucurie și speranță în viața noastră. Acest lucru s-a reflectat și în poeziile participante la cea de-a XIII-a ediție a Concursului de poezie on-line, primite din întreaga țară, dar și din Republica Moldova: dorința ca binele să învingă răul, de a reveni la vechile vieți, la rutina zilnică ce ne conferă siguranță și confort. Continue reading “Concursul de poezie on-line, ediția a XIII-a, și-a desemnat câștigătorii!”

Concursul de creație literară „Micii creatori”

Dragi copii, fie că scrieți proză, fie că scrieți poezie, vă invităm să ne trimiteți micile voastre opere până pe data de 25 martie, pentru a putea participa la ediția a XIX-a a Concursului de creație literară „Micii creatori”.

Vă invităm să consultați Regulamentul concursului.

Mult succes tuturor!

Atelierul meu magic de fericire: Club de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor

Știai că în 20 martie, odată cu echinocțiul de primăvară, sărbătorim Ziua Internațională a Fericirii? Ți-ar plăcea să o sărbătorești și tu? Dacă ai între 8 și 11 ani, te invităm la un nou program: Atelierul meu magic de fericire: Club de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor. Lansarea va avea loc luni, 28 martie 2022, începând cu ora 17.00. O zi numai bună pentru a fi fericit. De fapt… fiecare zi este cea mai bună pentru a fi fericit!

Atelierul magic de fericire este al tău! Tu îți construiești fericirea. Poți face asta în orice moment, oriunde te-ai afla, în felul tău unic. Dar știai că poți pune în aplicare o mulțime de idei care să te ajute în procesul de construcție? Ce zici de o pereche de ochelari speciali, prin care poți vedea fericirea chiar și în cele mai ascunse locuri? Te-ai gândit vreodată că orice problemă are mai multe fețe? Întoarce cubul și găsește fața care să-ți ofere cea mai bună soluție! Cu toții avem dreptul și putem să fim fericiți în mod natural. Dar uneori e la fel de firesc ca fericirea să nu mai stea în vârful caruselului. Atunci ai nevoie de o busolă sau de un cufăr cu rezerve. Continue reading “Atelierul meu magic de fericire: Club de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor”

Vă invităm la Concursul Național de Lectură „Bătălia Cărților”, ediția a IX-a!

Dragi copii, vă anunțăm cu bucurie că lansăm cea de-a IX-a ediție a Concursului Național de Lectură „Bătălia Cărților”!

Evenimentul de lansare a concursului pentru secțiunea 11-13 ani va avea loc în data de 3 martie 2022, începând cu ora 17.00, și, pentru că în cea de-a treia zi a lunii martie se sărbătorește anual Ziua Mondială a Scriitorului, vom avea onoarea de a ne întâlni on-line cu scriitorii americani J.J. și Chris Grabenstein, autorii cărții Strălucește!, una dintre cele 10 cărți participante la concurs.

Sunteți curioși să descoperiți titlurile pe care vi le propunem anul acesta? Vă invităm să vizionați un scurt videoclip de prezentare, care să vă stârnească pofta de citit: https://www.youtube.com/watch?v=Nhf7C2tlxuM.

Perioada de lectură se va desfășura între lunile martie și septembrie, timp în care veți avea ocazia să vă cultivați plăcerea de a citi, să vă exprimați în scris gândurile și impresiile în urma lecturii, să vă împărtășiți preferințele cu alți prieteni ai cărților și să lansați la rândul vostru îndemnul spre lectură.

Pentru a participa la „Bătălia Cărților”, secțiunea 11-13 ani, tot ce trebuie să faceți este:

  • să completați un formular de înscriere (vă puteți înscrie pe toată durata de desfășurare a concursului);
  • să citiți cele 10 titluri incluse în concurs, până în luna septembrie 2022;
  • să completați câte o Fișă de lectură pentru fiecare carte citită;
  • să acordați puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită, în Carnetul de lectură, pe care îl veți primi începând cu prima carte restituită la bibliotecă;
  • să vă alegeți cartea preferată din cele 10 citite, pe care să o susțineți în cadrul dezbaterii „Convinge-mă să citesc!” din finala concursului, ce va avea loc în luna octombrie 2022.

Detalii suplimentare găsiți accesând Regulamentul concursului, precum și la secțiile pentru copii de la Sediul central și din cadrul filialelor de cartier.

Vă așteptăm cu drag să participați și să vă bucurați de experiența lecturii. Pentru că Lectura te face învingător!

Concursul de poezie on-line, ediția a XIII-a

Dragi copii, în 21 martie sărbătorim Ziua Internaţională a Poeziei și ne dorim, ca în fiecare an, să marcăm acest eveniment printr-un concurs de poezie on-line. Vă invităm, așadar, să ne trimiteți pe adresa sectiacopiibjc@gmail.com creațiile voastre, însoțite de formularul de înscriere, în perioada 10 februarie-10 martie 2022, respectând cerințele regulamentului.

Poeziile câștigătoare vor fi premiate marţi, 22 martie 2022, ora 17.00, la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj sau în mediul on-line, în funcție de legislația în vigoare, în cadrul Cenaclului literar „Traian Brad”.

Câștigătorii care sunt din alte județe vor primi prin poştă diplomele şi premiile.

Vă așteptăm cu drag și vă dorim mult succes!

Festivalul Cărții pentru Copii, ediția a doua

Dragi copii, vă invităm să ne fiți alături pentru trei zile de poveste și de povestit, în cadrul Festivalului Cărții pentru Copii, ediția a doua.

Vă așteaptă întâlniri cu scriitori și ilustratori de cărți pentru copii, din țară și din Republica Moldova, dar și cu bibliotecari sau librari, iubitori ai cărților și ai cititului. Am pregătit pentru voi ore de poveste în limbile română, maghiară și engleză, ateliere de creativitate și multe alte surprize.

Haideți să ne bucurăm împreună de magia cărților!

Programul Festivalului Cărții pentru Copii, ediția a doua.

Programul estival de lectură „E vremea cititului”… din cărți vii

Cea de-a cincea ediție a Programului estival de lectură „E vremea cititului” (4-25 august 2021) a fost dedicată cărților vii. Deschise, generoase, zâmbitoare, pline de idei și sfaturi, cărțile vii se lasă citite vizual, auditiv, mental și emoțional, oferind în plus, față de cărțile clasice, de hârtie, plăcuta experiență a contactului uman. Astfel, ne-am propus ca în acest an să aducem mai aproape de voi, dragi copii, oameni cu experiență profesională în domenii pe care e posibil să le îmbrățișați și voi într-o zi.

Pe parcursul celor patru săptămâni, ne-au onorat cu prezența patru doamne deosebite, dedicate profesiilor lor, care au răspuns cu bucurie invitației noastre de a juca rolul de cărți vii. Cum au făcut aceasta? Venind la bibliotecă, prezentându-se copiilor participanți la program, descriindu-și profesia și dezvăluind câteva din secretele, curiozitățile, tehnicile specifice și părțile frumoase ale acesteia. Cele patru meserii alese – medic, însoțitor de zbor, arhitect, muzician – au fost puse în cuvinte și gesturi, reprezentate prin obiecte și instrumente, și aproape au prins viață sub ochii participanților. Continue reading “Programul estival de lectură „E vremea cititului”… din cărți vii”

Olimpiada de Benzi Desenate, ediția a II-a, 2021, și-a desemnat câștigătorii!

Dragi copii participanți la Olimpiada de Benzi Desenate, de curând, pe pagina de Facebook a Olimpiadei au fost anunțați câștigătorii celei de-a doua ediții a acestui concurs, dedicată Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august.

Desfășurată sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Olimpiada ne-a adus aproape de Poveștile campionilor olimpici ai României, de Eroii sportului românesc, aceasta fiind și tema propusă pentru anul 2021.

Am aflat astfel rezultatele obținute de voi și în acest an. Felicitări, dragi copii, sunteți grozavi! Ne bucurăm că și la ediția aceasta am avut reprezentanți pe podium, iar mențiunile acordate de către juriu arată că anul viitor șansele de a lua cu toții o medalie sunt foarte mari! Continue reading “Olimpiada de Benzi Desenate, ediția a II-a, 2021, și-a desemnat câștigătorii!”