Pisicile cad întotdeauna în picioare?

Legenda spune că atunci când pe arcă şoarecii s-au înmulţit peste măsură, Noe i-a cerut ajutor leului. Leul s-a gândit puţin şi a găsit soluţia: a strănutat de două ori, iar din nările lui au sărit doi lei în miniatură, adică două pisici, care au rezolvat problema invaziei de şoareci rapid şi eficient.

Se pare că pisicile au fost domesticite acum peste 5000 de ani, în Egiptul antic, unde au ajuns să fie venerate ca zeităţi. În mormintele antice egiptene s-au găsit statuete de pisici reprezentând animalul sfânt al zeiţei Lunii şi a fecundităţii, Bastet, şi mumii de pisici. În Europa, după ce au trecut printr-o perioadă de prigonire în Evul Mediu, când au fost considerate făpturi diavoleşti, au devenit unele dintre cele mai iubite animale de companie. Continue reading “Pisicile cad întotdeauna în picioare?”

De ce sunt plantele verzi?

Plantele sunt fiinţele care fac posibilă viaţa pe Pământ aşa cum o ştim. Datorită clorofilei, acea substanţă verde prezentă în toate plantele, ele transformă, în prezenţa luminii, bioxidul de carbon, captat din aer, şi apa şi sărurile minerale, extrase de rădăcini din sol, în sute de substanţe (glucide, grăsimi, proteine, parfumuri, coloranţi etc.), eliberând totodată în aer oxigenul esenţial vieţii. Acest proces se numeşte fotosinteză, cuvânt creat din alăturarea cuvintelor greceşti phos (lumină) şi synthesis (a pune împreună). Continue reading “De ce sunt plantele verzi?”

Știați că fluturii au solzi pe aripi?

Lepidoptera (aripi cu solzi, din limba greacă) este ordinul din care fac parte fluturii și moliile. Acestora, dar și albinelor, putem să le fim veșnic recunoscători pentru că polenizează plantele. Mai exact, aceste insecte ajută plantele să se reproducă, să dea naștere la noi semințe. În zborul lor de la o floare la alta, pe trup li se prind grăunțe de polen care vor cădea în mijlocul altor petale. Continue reading “Știați că fluturii au solzi pe aripi?”

Quizz în FAMILIE

Ziua Internațională a Familiei a fost declarată de Organizația Națiunilor Unite în anul 1993 și a fost sărbătorită pentru prima dată în 15 mai 1994. Logo-ul (simbolul) acestei zile este reprezentat de o inimă roșie a cărei jumătate formează în partea de sus acoperișul unei case, pe fondul unei sfere verzi.

Indiferent cum vom alege să sărbătorim această zi, vom fi mânați de aceleași sentimente calde pentru membrii familiei noastre, de iubire, recunoștință și grijă. Să profităm de oportunitatea pe care ne-o oferă Ziua Internațională a Familiei și să o petrecem cât mai frumos alături de cei dragi! Continue reading “Quizz în FAMILIE”

Ce-am putea face un an în Antarctica?

Emil Racoviţă, savantul român care a pus bazele unei noi ştiinţe, biospeologia, iar în urmă cu 100 de ani (în data de 26 aprilie 1920) a fondat la Cluj primul institut de speologie din lume, a participat la sfârşitul secolului XIX, în calitate de naturalist, şi la prima expediţie ştiinţifică organizată în Antarctica. Continue reading “Ce-am putea face un an în Antarctica?”

Ziua Regalității în România: o sărbătoare națională aparte

Știți la ce dată sărbătorim Ziua Națională a României? Ați participat la paradele care se organizează cu această ocazie? Oare 1 decembrie a fost mereu ziua națională a țării noastre?

În istoria recentă a României ziua națională a fost sărbătorită la trei date diferite. Prima, 10 mai, este data care amintește proclamarea României ca Regat, din anul 1881. Cu venirea comuniștilor la putere, orice urmă a regalității se dorea ștearsă. Astfel, în perioada 1948-1989 ziua națională era sărbătorită la 23 august. Prin această dată era comemorat momentul din 1944, când România începuse să lupte împotriva Germaniei hitleriste (din timpul celui de-al Doilea Război Mondial). În prezent, la 1 decembrie sărbătorim Ziua Marii Uniri. Continue reading “Ziua Regalității în România: o sărbătoare națională aparte”

Să râdem, copii!

Aşa-i că vă plac glumele şi vă place să râdeţi? Ştiaţi că este o zi în care în lumea întreagă se sărbătoreşte… râsul? Această zi este prima duminică a lunii mai. Ziua Mondială a Râsului a fost sărbătorită pentru prima dată la Mumbai, India, în 11 ianuarie 1998.

De fiecare dată când râdem, simțim pe pielea noastră efectele benefice ale râsului: ne îmbunătățește starea generală, ne ajută să facem față stresului, să avem mai multă încredere în noi, să ne împrietenim unii cu alții. Mai mult, atunci când râdem, creierul se oxigenează mai bine, ceea ce duce la o capacitate de concentrare mai bună și ne ajută chiar să dormim mai bine. Continue reading “Să râdem, copii!”

Dansul – o artă mereu vie

Începând din 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru, ziua de 29 aprilie este celebrată ca Ziua Mondială a Dansului. Această dată marchează ziua de naștere a lui Jean-Georges Navarre (1727-1810), considerat fondatorul baletului modern. Astfel, sunt onorate cu această ocazie atât figura celebrului maestru de balet, cât și arta dansului în toate culturile lumii și sub toate formele sale.

Vitalitate, energie, libertate, sărbătoare, comuniune, relaxare, joc – acestea sunt doar câteva din ideile pe care le asociem dansului. Pe lângă faptul că ne ajută să ne bucurăm de viață, să ne îmbunătățim forma fizică și să avem o inimă și o minte sănătoase, dansul este și o formă de artă, întocmai precum literatura, pictura sau teatrul. Dar știați că, potrivit cercetătorilor, este chiar cea mai veche formă de artă? Continue reading “Dansul – o artă mereu vie”

Planeta Pământ – casa noastră

În 22 aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Planetei Pământ. Această zi este un moment potrivit să reflectăm la unicitatea planetei care ne este casă. Cartea 365 de întrebări și răspunsuri pentru a înțelege lumea, scrisă de Joan Solé încearcă să cuprindă problemele fundamentale care afectează și interesează pe toată lumea. Am selectat pentru voi, dragi copii, câteva întrebări și răspunsurile lor, menite să vă stârnească interesul pentru Terra.

Continue reading “Planeta Pământ – casa noastră”