Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, vă invităm să descoperiți o personalitate de geniu, care a revoluționat lumea științei și concepția omului despre univers. A fost considerat cel mai important om de știință al secolului XX și părintele fizicii moderne.

Bună, copii! Pe când eram asemeni vouă, obișnuiam să-mi pun foarte multe întrebări despre cum funcționează lucrurile în univers. Mai târziu, i-am întrebat pe ceilalți și deoarece nu am primit răspunsuri la aceste întrebări, am încercat eu însumi să le găsesc răspunsuri. În felul acesta, am descoperit lucruri extrem de interesante despre natură, materie, energie, despre univers, în general. Iar ceilalți oameni de știință au fost foarte impresionați de creierul meu. Dar, ajunge, mă opresc! Sunt convins că dacă o să vă mai spun ceva, jocul nostru „Ghiciți personalitatea?!” se va termina chiar înainte de a începe! Continue reading “Ghiciți personalitatea?!”

Natura ne pune pe gânduri. Putem găsi explicații curiozităților noastre?

De-a lungul vieții avem diferite întrebări legate de o mulțime de lucruri care ne preocupă sau pe care le vedem, dar nu le înțelegem. La câte din aceste dileme căutăm sau găsim răspunsuri? În natură observăm adesea diverse fenomene, forme, culori, specii de plante sau flori ce ne trezesc curiozitatea. Știți de ce există atâtea feluri de flori? De ce soarele răsare și apune? De ce apa mării e sărată? Puteți găsi răspunsurile la aceste întrebări? Continue reading “Natura ne pune pe gânduri. Putem găsi explicații curiozităților noastre?”

Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, personalitatea de geniu pe care urmează să v-o prezentăm de data aceasta a salvat omenirea de boli ce păreau incurabile cu un secol și jumătate în urmă. Fondator al microbiologiei moderne, prin cercetările sale, acest chimist şi biolog francez a revoluționat știința și a contribuit la transformarea lumii în care trăim.

Bonjour, chers enfants! Mă bucur că sunteți bine, sănătoși, că vă puteți juca și alerga prin păduri și parcuri, că nu vă este frică să mângâiați un cățel părăsit și chiar să-l luați acasă, deoarece, dacă veți fi răniți de acesta, există tratamente care vă salvează viața.

M-aș bucura să ne cunoaștem, iar pentru acest lucru este necesar să vă împărtășesc câteva informații despre mine. Deja cunoașteți cu toții jocul „Ghiciți personalitatea?!” și sunt sigur că mă veți recunoaște ușor.

Succes, copii! Continue reading “Ghiciți personalitatea?!”

De ce Pământul este „Planeta albastră”?

Dacă privim imaginea Pământului din spațiu, putem observa cu ușurință că albastru e culoarea care domină, în comparație cu nuanțele de verde și maro ale uscatului. Pentru aceasta, planeta noastră mai poartă și denumirea de „Planeta albastră”. Mare parte din apa planetei se găsește în mări și oceane (97%) și doar o mică parte e reprezentată de lacuri sau râuri. Cu toate că întinderea totală a oceanului planetar nu este întreruptă de părți ale uscatului, totuși au fost delimitate cinci oceane: Pacific, Atlantic, Indian, Antarctic și Arctic. Pentru a marca oficial importanța acestora, Organizația Națiunilor Unite a aprobat, din anul 2008, ca ziua de 8 iunie să fie Ziua Mondială a Oceanelor. Continue reading “De ce Pământul este „Planeta albastră”?”

Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, artistul cu înzestrări excepționale pe care dorim să vi-l prezentăm de această dată a fost un copil-minune, un interpret și compozitor precoce, un pasionat de muzică, și, nu în ultimul rând, un personaj care a avut un destin neobișnuit.

Bună ziua, copii! Mi s-a sugerat să vă provoc la un joc cu curiozități despre viața și activitatea mea, pentru ca să ajungeți să mă cunoașteți și să ghiciți cine sunt. Sunt cam modest din fire, dar, de dragul vostru și pentru frumusețea jocului, o să vă ofer câteva informații mai puțin cunoscute despre mine. Continue reading “Ghiciți personalitatea?!”

Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, personalitatea pe care v-o prezentăm de această dată a revoluționat modul de a gândi al omenirii, prin teoria sa privitoare la felul în care funcționează sistemul nostru solar. Vă invităm să ghiciți despre cine este vorba!

Vă salut, dragi copii! Știu că ar fi suficient să vă spun un singur lucru despre mine și voi ați elucida misterul, ați descoperi cine sunt eu, dar atunci unde ar mai fi frumusețea jocului? Așa că o să încerc să las la sfârșit informația cea mai prețioasă, asul din mânecă și pentru început am să vă dau câteva detalii despre viața mea. Continue reading “Ghiciți personalitatea?!”

Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, vă prezentăm o personalitate feminină care și-a dedicat viața fizicii și chimiei, având convingerea că „știința are o frumusețe extraordinară!”, iar apoi vă invităm să descoperiți despre cine e vorba.

Bună ziua, dragii mei! O să vă împărtășesc câteva lucruri despre mine și viața mea și am convingerea că o să ghiciți foarte repede cine sunt eu, deoarece mi s-a spus că voi, copiii secolului XXI, sunteți foarte interesați să citiți cărți despre personalități care au schimbat, prin mici sclipiri geniale, mersul lumii noastre… Continue reading “Ghiciți personalitatea?!”

La ce înălțime sunt poziționate coșurile de baschet?

Sporturi de echipă sau individuale, ambiție sau competiție, relaxare sau meserie? Fie că practicăm sportul pentru performanță sau ca hobby, beneficiile acestuia sunt de necontestat. Uneori sporturile apar din dorința de a provoca sau pentru a distra, precum polo sau baschetul. Acesta din urmă a fost inventat în anul 1891 de către canadianul James Naismith, un profesor de sport din SUA, pentru a-și ține ocupați elevii.

Cum a început totul, cum au luat ființă competițiile? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să ne îndreptăm privirea spre Antichitate. Continue reading “La ce înălțime sunt poziționate coșurile de baschet?”