Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, o să vă prezentăm un scriitor tare îndrăgit de voi, care a scris foarte multe cărți pentru voi, creând lumi fascinante, pline de aventură și magie! Putem să spunem despre el că a fost un vizionar al secolului în care a trăit, care ne-a lăsat moștenire unele dintre cele mai captivante povești pentru copii.

Bine v-am găsit, dragii mei! O să vă spun câteva lucruri despre mine: am fost scriitor, spion, pilot militar de elită, istoric al ciocolatei, talentat la sport și fotograf. Se spune că sunt unul dintre cei mai renumiți scriitori de succes în domeniul cărților pentru copii. Unii spun că aș fi povestitorul numărul 1 din întreaga lume… Continue reading “Ghiciți personalitatea?!”

Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, vă prezentăm o personalitate de excepție, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XX, ale cărei opere de artă se află expuse în muzee celebre din lume! Deși era considerat el însuși un mister, acest artist declara cu simplitate: „Nu căutați formule ascunse sau mistere. Eu vă ofer bucuria pură. Priviți sculpturile mele până când le veți vedea cu adevărat. Cei mai aproape de Dumnezeu le-au văzut.” 

Copii, eu sunt de-al vostru, român ca și voi, dar plecat din tinerețe pe meleaguri străine! Mi-ar fi bucurat inima nespus, dacă operele mele de artă ar fi aparținut patrimoniului țării mele dragi, România, dar, așa a fost să fie… ele au intrat în posesia țării mele adoptive, Franța.

Ce spuneți, dragii mei, așa că, isteți și perspicace cum sunteți, deja ați ghicit cine sunt eu? Continue reading “Ghiciți personalitatea?!”

Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, o nouă personalitate așteaptă să fie descoperită de voi! O idee fulgerătoare a schimbat viața întregii omeniri, iar numele acestui om a rămas în memoria tuturor pentru eternitate. Vă invităm să citiți curiozitățile pe care vi le-am pregătit despre acest geniu al tehnologiei, numit „Magicianul din Menlo Park” și să descoperiți despre cine vorbim!

Salut, dragii mei! Cu mult timp în urmă, au trecut de atunci aproape 150 de ani, într-o noapte extraordinară, de Revelion, care a devenit cea mai importantă noapte din întreaga mea viață, am deschis ușile casei mele și am spus: „Intrați, oameni buni! Veniți să vedeți viitorul!”. Era sfârșitul anului 1879 și începutul nu doar al unui nou an, ci și al unei noi ere! Continue reading “Ghiciți personalitatea?!”

Maria, Principesa de Hohenzollern (8 septembrie 1870 – 9 aprilie 1874)

Primul copil al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta a fost Maria, un copil precoce, binecuvântat cu o inteligență sclipitoare, care a adus multă bucurie părinților săi și românilor.

Itty, cum era alintată, mergea adeseori însoțită de guvernantă la Azilul „Elena Doamna”, din București, care era un orfelinat și îi plăcea să se joace cu copiii de acolo. Făcea acest lucru pentru a fi aproape de români, pentru a le învăța limba și a-i înțelege de mică.

Continue reading “Maria, Principesa de Hohenzollern (8 septembrie 1870 – 9 aprilie 1874)”

Micile zumzăitoare

Dragi copii, știați că există mai mult de 20.000 de specii de albine? Acestea se diferențiază unele de altele după culoare, dimensiuni și formă.

Din punct de vedere al aspectului, albinele se remarcă prin numărul mare de ochi: doi ochi compuși, mari și închiși la culoare în părțile laterale ale capului și alți trei ochi în creștetul capului. Cu ajutorul acestora, albinele recunosc foarte bine culorile roșu, galben, albastru și văd fundalul ca fiind gri. Continue reading “Micile zumzăitoare”

Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, vă invităm să ghiciți o personalitate, care cu ajutorul unei idei geniale, a creat o adevărată revoluție în sfera informației. A deschis astfel o cale spre cunoaștere, prin transmiterea unor cunoștințe unui număr mai mare de oameni decât oricând până atunci!

Salut, copii! Va fi cam greu să mă recunoașteți din acest portret, deoarece mi-a fost făcut după un secol de la moartea mea, de către un pictor care nu m-a văzut niciodată! Amuzant, nu? Știți, dragii mei, într-o lume plină de idei, care mai de care mai geniale, despre a mea a spus Victor Hugo că este cel mai mare eveniment din istorie: „Revoluția-mamă”, așa a numit-o. Așa o fi? Vă las pe voi să decideți asta. Continue reading “Ghiciți personalitatea?!”

O țestoasă pentru fiecare

Dragi copii, broasca țestoasă este un simbol al longevității și se spune că atrage norocul în casa unde locuiește. Așa că, haideți să aflăm mai multe despre aceste animale surprinzătoare!

Cercetătorii au identificat circa 250 de specii de broaște țestoase și le-au inclus în grupa chelonienilor. Acestea au corpul scurt și îndesat, protejat de o carapace osoasă, acoperită cu solzi cornoși. În funcție de mediul în care trăiesc, țestoasele au fost clasificate în: țestoase de apă dulce, țestoase marine și țestoase de uscat. Continue reading “O țestoasă pentru fiecare”

Pe două roți

Dragi copii, mersul pe bicicletă nu este doar un mod plăcut de plimbare, ci și unul dintre sporturile cele mai vechi de la Jocurile Olimpice.

Cursa cea mai importantă din lume din domeniul ciclismului este Turul Franței. Aceasta s-a desfășurat pentru prima dată în anul 1903. Competiția durează trei săptămâni și acoperă distanțe de peste 3.000 km. Liderul de la finalul fiecărei secțiuni are onoarea să poarte tricoul galben în următoarea zi. Continue reading “Pe două roți”

Pământul este bolnav. Cum îl îngrijim?

Dragi copii, știți ce este poluarea? Poluarea reprezintă prezența în mediu a unor substanțe sau elemente care sunt dăunătoare oamenilor și ecosistemelor (ființelor vii).

Există diferite tipuri de poluare, în funcție de mediul în care aceasta se produce: poluarea aerului, poluarea solului și poluarea apei. Acestora li se adaugă gestionarea greșită a deșeurilor, care are efecte negative asupra sănătății publice (din cauza poluării mediului și transmiterii de boli infecțioase, care sunt purtate de rozătoarele care le locuiesc) și a mediului, în general.

Poluarea mediului este produsă de creșterea continuă a populației umane și de dezvoltarea industrială incontrolabilă. Prezența în exces a oricărui agent fizic, chimic sau biologic în mediu provoacă un dezechilibru.

Cum știm că aerul e poluat dacă nu îl vedem? Pentru că îl simțim. Poluarea urbană a aerului este cunoscută sub denumirea de „smog”. Mașinile și avioanele ne fac viața mai ușoară, dar acestea elimină gaze care poluează aerul. De asemenea, fumul uzinelor și deșeurile poluează aerul, iar produsele chimice deversate în fluvii prin canalizări poluează apa.

Continue reading “Pământul este bolnav. Cum îl îngrijim?”