Plantele

În aceste zile în care vedem tot mai mult cum natura prinde viață, îți propunem o selecție de cărți care ne arată că plantele seamănă cu niște mașinării vii și sunt uluitoare! Ele există pe toate continentele, chiar și în Antarctica. Sunt foarte importante pentru toate viețuitoarele, fiindcă ne oferă lucruri de care avem nevoie pentru a trăi: oxigenul din aer, pe care îl respirăm, fructele lor, ca hrană, și lemnul. Citește și află lucruri uimitoare despre plante!

     

Eroii contemporani

Eroii din poveștile de pe vremea când părinții noștri erau copii sunt neînfricați, inteligenți, generoși… ce mai, de-a dreptul fermecători. În zilele noastre, mulți autori de cărți pentru copii au ales să creeze personaje mai aproape de adevăr: sunt eroi care greșesc, dar învață din greșeli și se îndreaptă. Sunt eroi care ezită, se tem, se înfurie sau abandonează lupta, iar unii nici măcar nu au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Și da, nu trebuie să fii perfect ca să fii apreciat de cei din jur sau ca să ajungi – cine știe? – personaj de poveste.

Primăvara, noua regină a anotimpurilor

Într-o dimineață friguroasă de februarie, un ghiocel plăpând și-a scos capul în grădină. Iată că primăvara urmează să urce pe tronul anotimpurilor și să devină regină, căci fiecare anotimp primește, pe rând, acest titlu de onoare. În curând, iarna îi va ceda coroana primăverii, cea cu pomii viu colorați, cu soare blând, cu albine harnice și gărgărițe vorbitoare.

Vă invităm să descoperiți primăvara și pe tărâmul poveștilor și poeziilor! Cei doi prieteni buni, Iepuraşul şi Ariciul, se bucură să se reîntâlnească după o iarnă friguroasă. Gărgăriţa Suzette îi pregăteşte mamei un cadou de suflet, iar cărăbușul anunță „prea cinstita adunare” că a sosit primăvara. Să ne bucurăm de primăvară, dragi copii!

Bunicii – personaje de poveste

Bunicii oferă o sursă vitală de dragoste și gingășie, iar nepoții care cresc în preajma lor sunt mai stabili emoțional, mai independenți și mai conștienți de rădăcinile lor.

În același timp, bunicii sunt surse inepuizabile de povești și amuzament. Nu degeaba copiii îi alintă în fel și chip: bunul și buna, buni și bunelul, mamaie și tataie, buniță și taică, mamă bună și tată bun…

Pandemia nu ne-a schimbat relația cu bunicii, dar a adâncit distanța prin înlocuirea îmbrățișărilor cu emoticoanele din mesagerie. Dacă și ție îți lipsesc bunicii, vino la bibliotecă și, citind povești despre ei, poate reușim împreună să ne alinăm dorul.

Familia – un suport de nădejde

Ce înseamnă o familie, dragi copii? Acasă, protecție, acceptare, iubire, speranță, resurse, libertate, responsabilitate, inocență, înțelepciune, unitate, unicitate, echilibru… Albumul de fotografii al ultimelor zece luni scoate la iveală pandemia, o mare provocare pentru familie. Uneori, familiile noastre nu seamănă cu ceea ce găsim în filme, la TV sau pe rețelele de socializare. Să nu uitați, însă, că doar împreună cu cei dragi sunteți de neînvins! Alegeți să investiți timp în familie prin lectură! Veți înțelege mai bine trăsăturile unice ale fiecărui membru din casa voastră. Astfel, pandemia va deveni o încercare mai ușoară. Citiți și veți aduna bijuterii în albumul de fotografii al familiei!

Cărțile părinților

În ultimii ani, editurile s-au întrecut în a scoate cărți pentru copii actuale, după care s-au turnat filme celebre și pe suporturi cât mai sofisticate: 3D, holograme, cu leduri sau cu sunete. Miza este una măreață și, se pare, chiar a fost atinsă: să atragă cât mai mulți copii spre lectură. Dar ce facem cu părinții? Obosiți, stresați și fără timp… O idee ar fi să-i ademenim cu câteva cărți de citit împreună: cărțile copilăriei lor.

    

    

Cum să-ți convingi părinții să-ți ia un animal de companie

Dacă îți dorești foarte tare un cățel sau o pisică și încă nu ai reușit să-ți convingi părinții să cumpărați sau să adoptați un animal de companie, poți încerca câteva trucuri: fă-ți curat în cameră și apucă-te de lecții fără rugăminți – așa le vei arăta că te-ai maturizat; explică-le cât de important este un animal în viața copiilor și, mai ales, promite-le solemn că tu vei avea grijă de noul tău prieten. Pentru ca totul să fie și mai credibil, poți să te documentezi la bibliotecă despre creșterea animalelor de companie. Astfel, cu siguranță vei fi un stăpân minunat!