De-a arhitectura

Știai că poți să găsești informații incredibile despre cele mai frumoase construcții ale lumii? Dacă ești curios să descoperi cum proiectează arhitecții clădiri rezistente la cutremure sau să afli care este cea mai veche construcție de lemn din lume, atunci poți să deschizi enciclopediile de mai jos. Fiecare pagină este creată pentru a-ți stimula imaginația și creativitatea. E timpul să îți descoperi talentul!

        

    

Universul STEM – Matematica

Știai că ideea numărului zero nu a existat dintotdeauna? Ai vrea să devii un geniu al matematicii cum nu s-a mai văzut? Descoperă cum să găsești centrul unui cerc, cum să construiești o piramidă, cum să te deprinzi cu limbajul calculatoarelor, cum să desenezi o iluzie optică. Pregătește-te să descoperi ultima componentă a universului STEM – Science (Știința), Technology (Tehnologia), Engineering (Ingineria), Maths (Matematica). Matematica este limbajul universului!

              

Universul STEM – Ingineria

Ai vrea să cercetezi cum funcționează lucrurile și să devii un inginer excepțional? Ingineria are de-a face cu mecanisme performante. Universul STEM – Science (Știință), Technology (Tehnologie), Engineering (Inginerie), Maths (Matematică) te invită să descoperi a treia componentă, ingineria. Pregătește-te să afli cum se construiește un pod, cum se lansează un avion sau cum se meșterește un arc!

     

Clujul nostru, on-line și off-line

Ți s-a întâmplat vreodată ca un adult să te dojenească pentru că folosești telefonul de fiecare dată când nu știi unde este o adresă? Sau când, pur și simplu, ești curios să afli mai multe despre un monument care-ți iese în cale? Ți-a spus că tinerii nu mai știu să citească o hartă sau să folosească o busolă, dar tu te descurci de minune cu Google Maps, Waze, Moovit? Sau că ghidurile de călătorie oferă destule informații, dar tu preferi un tur virtual, prin scanare de QR code?

E normal! Se numește “conflict între generații”… 🙂

Dar acest conflict se poate rezolva la bibliotecă. Vino să afli mai multe despre orașul tău, apoi nu ezita să încerci aplicația CUTREIER CLUJUL, cu informații, atracții și jocuri individuale sau de grup: https://cutreiercluj.qulto.ro/.

Și nu fi neliniștit. Uneori, old is the new new!

Universul STEM − Tehnologia

Universul STEM − Science (Știință), Technology (Tehnologie), Engineering (Inginerie), Maths (Matematică) se deschide acum la pagina tehnologiei. Eşti gata să descoperi cum funcționează un ceas digital sau cum merg bicicletele? Tehnologia înseamnă toate invențiile, aparatele și produsele create vreodată de oameni. Pregătește-te pentru o aventură de neuitat în universul tehnologiei!

 

Universul STEM − Știința

Bun venit în universul STEM! Se vorbește tot mai mult despre educația STEM și probabil ai auzit deja acest termen. Este acronimul care evidențiază cuvintele Science (Știință), Technology (Tehnologie), Engineering (Inginerie), Maths (Matematică). Poți să descoperi informații despre o varietate de subiecte: biotehnologii incredibile, lichide, solide și gaze, istoria mașinilor, roboți, secretele tehnicii și multe altele. Acum îți propunem cărți atent alese despre știință. Vei regăsi informații palpitante și proiecte amuzante pe care le poți realiza chiar tu!

A fi sau a nu fi… vacanță

Poate că este pentru prima dată în istoria recentă când copiii nu se bucură întru totul de vacanță. Unii ar fi preferat să mai meargă la școală pentru că acolo își întâlnesc colegii de care le-a fost atât de dor în lunile când școala s-a desfășurat online. Alții ar fi vrut să mai repete din materia pierdută, ca să nu le fie atât de greu la evaluările naționale.

Dacă o lună de vacanță ți se pare mult și vrei să-ți antrenezi mintea cu altceva decât cu fișe de lucru, auxiliare și culegeri de probleme, vino la bibliotecă!


Plantele

În aceste zile în care vedem tot mai mult cum natura prinde viață, îți propunem o selecție de cărți care ne arată că plantele seamănă cu niște mașinării vii și sunt uluitoare! Ele există pe toate continentele, chiar și în Antarctica. Sunt foarte importante pentru toate viețuitoarele, fiindcă ne oferă lucruri de care avem nevoie pentru a trăi: oxigenul din aer, pe care îl respirăm, fructele lor, ca hrană, și lemnul. Citește și află lucruri uimitoare despre plante!

     

Eroii contemporani

Eroii din poveștile de pe vremea când părinții noștri erau copii sunt neînfricați, inteligenți, generoși… ce mai, de-a dreptul fermecători. În zilele noastre, mulți autori de cărți pentru copii au ales să creeze personaje mai aproape de adevăr: sunt eroi care greșesc, dar învață din greșeli și se îndreaptă. Sunt eroi care ezită, se tem, se înfurie sau abandonează lupta, iar unii nici măcar nu au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Și da, nu trebuie să fii perfect ca să fii apreciat de cei din jur sau ca să ajungi – cine știe? – personaj de poveste.

Primăvara, noua regină a anotimpurilor

Într-o dimineață friguroasă de februarie, un ghiocel plăpând și-a scos capul în grădină. Iată că primăvara urmează să urce pe tronul anotimpurilor și să devină regină, căci fiecare anotimp primește, pe rând, acest titlu de onoare. În curând, iarna îi va ceda coroana primăverii, cea cu pomii viu colorați, cu soare blând, cu albine harnice și gărgărițe vorbitoare.

Vă invităm să descoperiți primăvara și pe tărâmul poveștilor și poeziilor! Cei doi prieteni buni, Iepuraşul şi Ariciul, se bucură să se reîntâlnească după o iarnă friguroasă. Gărgăriţa Suzette îi pregăteşte mamei un cadou de suflet, iar cărăbușul anunță „prea cinstita adunare” că a sosit primăvara. Să ne bucurăm de primăvară, dragi copii!