Darvasi László (1962)

Consultați aici varianta în limba română a textului.

Kicsoda Darvasi László?

Darvasi László József Attila-díjas (1998) magyar pedagógus, költő, író, újságíró, szerkesztő 1962-ben született a magyarországi Törökszentmiklóson. 1986-ban diplomázott Szegeden magyar-történelem szakon, egy ideig iskolai pedagógus, majd 1989-től újságíró-szerkesztőként kezdett dolgozni. Irodalmi munkái 1991-től jelennek meg, kezdetben felnőtteknek ír, majd megszületett a gyerekolvasók nagy kedvence, a Trapiti avagy a nagy tökfőzelékháború meseregény, ami 2003-ben az Év Gyermekkönyve-díjasa lett. Ezt követte a Trapiti és a borzasztó nyúl, majd az izgalmas és lenyűgöző Pálcika-történetek  (Pálcika ha elindul, akkor aztán zsupsz – 2012, Pálcika, a detektív. A nagy Gerbera-nyomozás). Míg az elsőben úgy ismerjük meg a világot, ahogyan csak Pálcika láthatja, a második kötetben a főhős Hercule Poirot bravúrjával oldja meg a világ legcsavarosabb rejtélyeit.

Darvasi László több műve fordításban is megjelent, párat színpadra alkalmaztak, számos hazai és nemzetközi díjat, kitüntetés kapott. Continue reading “Darvasi László (1962)”

Zágoni Balázs (1975)

Consultați aici varianta în limba română a textului.

Kicsoda Zágoni Balázs?

Zágoni Balázs író, forgatókönyvíró, rendező, egyetemi oktató, 1975-ben született Kolozsváron. A Báthory István Elméleti Líceumban érettségizett (1994), majd a BBTE filozófia szakán szerzett egyetemi oklevelet (2000). Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen doktorált 2012-ben. A Filmtett mozgóképes havilap alapítója. 2009-től 2017-ig a Koinónia Könyvkiadó vezetője, 2019-tól a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Fotó, Film, Média szakának címzetes oktatója. Három gyereke van, Barni, Hanna és Dorka.

Kitalálója, sorozatszerkesztője és egyik szerzője a Jánosi Andrea rajzaival megjelenő Kincses Képeskönyv című várostörténeti gyermekkönyvsorozatnak. Meséket 2005-ben kezdett írni, eddig 14 kötete jelent meg, a legutolsó az Irány a suli. Ifjúsági könyveket is ír, A gömb több díjat is kapott, a szerzőt 2019-ben az Év Ifjúsági Írójává választották Magyarországon, és Erdélyi Magyar Kortárs Kultúra díjjal tüntették ki Kolozsváron. Continue reading “Zágoni Balázs (1975)”

Dániel András (1966)

Consultați aici varianta în limba română a textului.

Kicsoda Dániel András?

Dániel András képzőművész, grafikus, író, Budapesten született, 1966 szeptember 21-én. Sokoldalú művész, újságok, magazinok címlapjához, gyerekkönyvekhez egyaránt készített illusztrációt. 2012-ben jelent meg első önálló kötete, a Matild és Margaréta, az igazi sikert és ismertséget a Kufli-sorozat hozta meg számára, amiből animációs sorozat is született. Egyedi, különleges humorú meséket ír. A nyúlformálú kutya kötete Szép Magyar Könyv-díjat, 2021-ben pedig bekerült az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei közé , a Mit keresett Jakab az ágy alatt HUBBY díjas lett. Jelenleg 42 könyvnél tart. Continue reading “Dániel András (1966)”

Kovács András Ferenc (1959)

Consultați aici varianta în limba română a textului.

Kicsoda Kovács András Ferenc?

Kovács András Ferenc költő, műfordító 1959. július 17-én született Szatmárnémetiben. A kolozsvári magyar-francia szakon 1978-ban végzett, dolgoyott mint középiskolai tanár, egyetemi tanár, színházigazgató, szerkesztő.  Felesége Gyéresi Júlia színművésznő, családjával jelenleg Marosvásárhelyen él. Continue reading “Kovács András Ferenc (1959)”

Cseh Katalin (1961)

Consultați aici varianta în limba română a textului.

Kicsoda Cseh Katalin?

Cseh Katalin költő, magyar nyelv és irodalom tanár 1961-ben született Erdőszentgyörgyön. Egyetemi tanulmányait Kolozsváron végezte, a Babes-Bolyai Tudományegyetem filológia karán, magyar-angol szakon. Kolozsváron él és dolgozik, a versírás mellett több normál programú tanintézetben és a látássérültek iskolájában is tanít. Gyermekverseket a nyolcvanas évek közepétől ír, ezek a kolozsvári székhelyű Szivárvány valamint Napsugár gyermekirodalmi folyóiratokban jelennek meg. Gyermekversei köteteben először 2003-ban jelentek meg, Bűvös ládikó címmel, ezt követte a Sárkánykórus (2008), A Virágárus Bácsi (2008), Világtalan világosság (2010), Amit nem lehet megenni (2013), Hold-világ (2014), Baba néni és Márk (2015). Continue reading “Cseh Katalin (1961)”

Lackfi János (1971)

Consultați aici varianta în limba română a textului.

Kicsoda Lackfi János?

Költő, író, műfordító, tanár, kutató, fotós. Születési neve Oláh János, azonban íróként felvette a Lackfi nevet, hogy ne tévesszék össze ugyancsak író édesapjával. Szülei: Oláh János és Mezey Katalin. Budapesten született 1971. május 18-án, 1985–1989 között a Táncsics Mihály Gimnáziumban tanult. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1996-ban magyar–francia szakos diplomát szerzett, majd doktorált irodalomtörténetből.  1996-tól egyetemi tanár, jólírni tanítja az egyetem hallgatóit. Közben maga is folyamatosan ír, lapot szerkeszt és számtalan hivatalos felkérésnek tesz eleget. Rendszeresen vannak irodalmi fellépései, 2019-ben Kolozsváron is járt. Ugyanolyan tehetségesen fényképez, ahogyan verset költ, alkotásait önálló kiállításon is bemutatta. 2004-ben szerepelt egy dokumentumfilmben is, imád barkácsolni, egy időben cselgáncsed­zős­ködött is. Hat gyermek – Simon, Margit, Dorottya, Johanna, Ágnes és Julianna – édesapja, felesége Bárdos Júlia művészettörténész.

Continue reading “Lackfi János (1971)”

Balázs Imre József (1976)

Consultați aici varianta în limba română a textului.

Kicsoda Balázs Imre József?

Balázs Imre József költő, műfordító, egyetemi tanár Székelyudvarhelyen született 1976. január 9-én. Matematika–fizika szakon végzett a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, majd a kolozsvári BBTE magyar–angol szakos hallgatója lett. 1998 óta tanít az kolozsvári egyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszékén, 1999 óta a kolozsvári Korunk irodalmi lap főszerkesztője. Feleségével, Vallasek Júlia irodalmárral és két lányával jelenleg is Kolozsváron él. Continue reading “Balázs Imre József (1976)”