„A tesó-ügy”, Finy Petra

Eddig olyan volt az életed mint a naprendszer. Te voltál a Nap, a szüleid pedig a bolygók. Ezen változtat bizony a kistestvér születése. Egy naprendreszer két Nappal? Lehetséges ez? Nem könnyű. De segít ez a vicces könyvecske jóban lenni a tesóval, túlélni mászós korszakát, megvédeni játékaidat, és nem csak: megtanulhatod belőle, hogy mit eszik, hogyan lubickol az anyuka pocakjában, te hogyan vigyázz anyára. Hogyan élvezd ez életed akkor is amikor nem anya, hanem apa visz sétálni: ha eső után sétáltok, és a motoroddal egy tócsába mész, akkor sem sopánkodik a sárfolt miatt. Fogja a pulcsidat, és fordítva adja vissza rád.

Viața ta de până acum era precum sistemul solar. Tu erai Soarele și părinții tăi erau planetele din jurul tău. Aceasta într-adevăr se schimbă când vine un frățior mic. Un sistem solar cu două stele? E posibil așa ceva? Nu este ușor. De aceea, această cărticică hazlie te va ajuta să ți-l faci prieten pe cel mic, să supraviețuiești perioadei mersului de-a bușilea, să-ți aperi jucăriile în fața noului pericol, și nu numai. Vei învăța din carte ce mănâncă și cum înoată bebele în burtica mamei, cum să ai tu grijă de mama și cum să te bucuri de viață când în locul mamei, te duci cu tati la plimbare: după ploaie, când intri în bălți, nu se lamentează din cauza petelor. Îți ia puloverul și ți-l dă înapoi întors pe dos.

A tesó-ügy, Finy Petra, Budapest, Pozsonyi Pagony, 2020, 50 p.  

„A majom mamája”, Julia Donaldson, Axel Scheffler

A kismajom mamája „hatalmas, fönt lakik, a lombok felett, s ha ölel, finom, puha!” Ilyen személyleírás alapján keresi egy kedves pillangó a kismajom elveszett mamáját… Csak éppen a legjobb fogódzó a végére maradt: hogy a majomgyerekek, a pillanmgógyerekektől eltérően, kiskorukban sem másmilyenek. Keresés közben mulatságos helyzetekbe keverednek, mi megismerjük a dzsungel állatait, majd persze kismajmunk ismét érezheti anyukájának puha ölelését.

Mama puiului de maimuță este „uriașă și locuiește sus, pe crengile copacilor, îmbrățișarea ei este moale și dulce!” Pe baza acestei descrieri, fluturașul o caută pe mama maimuțicii… Cel mai bun indiciu rămâne la final: copilașii de maimuță, spre deosebire de copilașii de fluturi, seamănă leit cu părinții lor. Cei doi trec prin situații hazlii, iar noi vom cunoaște mai toate animalele din junglă, până când, în final, maimuțica va putea simți din nou îmbrățișarea tandră a mamei sale.

A majom mamája, Julia Donaldson, Axel Scheffler, Budapest, Pozsonyi Pagony, 2016, 24 p.

„Macskaköröm”, Sohonyai Edit

Vajon milyen álmai lehetnek egy mai tizenéves lánynak? Talán ugyanolyan, mint a tizennégyéves Mészáros Zsófinak, aki panellakásban lakik és csúnyának érzi magát. Ha lenne egy jótündér, arra kérné egy csapásra cserélje el a lakást egy nagy családi házra és belőle legyen szép. Ne olyan nagy orrú és felnőttes, mint az első személyi igazolványon. A lakáscseréről azonban hamar letesz, amikor felfedezi, hogy a szemben lévő tömbház kilencedik emeletén van egy fiú – aki mindig kinéz, amikor Zsófi az ablakban áll. Jajj, csak ne legyen annak a fiúnak távcsöve, nehogy meglássa, mennyire csúnya is ő valójában, sőt, egyenesen kövér, de hát nem tehet arról, hogy imádja a finom kenyeret sonkával, tojással és citromos teával, amilyet csak Apu tud elkészíteni. Kit rejteget a fiús külső? Kicsoda az a szőke fiú a kilencedik emeleten? Mi lesz a sulival? Hogyan tovább? Megtudhatod Sohonyai Edit Macskaköröm c. hangulatos kisregényéből. Leiner Laura rajongóknak: kihagyhatatlan! Continue reading “„Macskaköröm”, Sohonyai Edit”

„Esti mesék lázadó lányoknak”, Elena Favilli, Francesca Cavallo

„Szerzőként kötelességem kicsit jobbá tenni a világot az általam elmesélt történetek által.” (“As an author, I feel an obligation to try and make the world a bit better through the stories I choose to tell.”) – írja Francesca Cavallo Facebook-oldalán.

És valóban az Esti mesék lázadó lányoknak hősei nem a herceget váró királykisasszonyok, hanem igazi kemény csajok: tudósok, sportolók, művészek,  a világ minden tájáról, akik kiemelkedtek a szegénységből, legyőzték fizikai korlátaikat, kitribliztek politikai rendszereket – mint például Alicia Alonso, a vak balerina, Ameenah Gurib-Fakimb mauritiusi biológus, Amna al Haddad súlyemelő, Anna Politovszkaia újságíró vagy Astrid Lindgren író. Összesen száz különleges nő élettörténete a középkortól napjainig. Az illusztrációkat pedig hatvan kiváló női művész keszítette a világ minden tájáról.

Üzenete: „Merj pipacs lenni egy nárciszokkal teli mezőn!”(Michaela Deprince). Continue reading “„Esti mesék lázadó lányoknak”, Elena Favilli, Francesca Cavallo”

„Szofi tüsszent”, Harcos Bálint

Szofi a szobában szaladgál, amikor egyszer csak tüsszent egy nagyot. Szofi, szól be az anyukája, vedd fel gyorsan a zoknit. De Szofi, ahelyett hogy szótfogadna az anyukájának, inkább kiszalad a házból. Aztán ki az utcára. Meg a játszótérre. Onnan a parkba meg a vidámparkba, miközben Szofi egyre csak tüsszög. Hogy mi lesz ebből?

Szofi strănută cu putere în timp ce aleargă veselă prin camera ei. Szofi, ia-ți repede șosetele! –  îi strigă de afară mămica. Dar Szofi, în loc să o asculte pe mama, fuge afară din cameră. După care fuge în stradă. Fuge pe terenul de joacă. Strănutând întruna, fuge în parc și apoi în parcul de distracții… Oare ce va ieși din toate acestea?

Szofi tüsszent, Harcos Bálint, Pozsonyi Pagony Kft, 2015, 42 oldal.

„A baba első lexikonja I.”, Tardos Anna, Kálló Éva, Kovács Péter

Vajon mit csinál a cica? A kutya ugat vagy a postás bácsi? Mi van a bögrében és hova gurult a labda? Egy egész könyv Zsófi és Peti izgalmas napjáról, megannyi csodával és eseménnyel. Olvasnivaló anyukának, apukának, nagy testvérnek, nagszülőknek, hogy ti, kedves tipegők, megismerjétek a titeket körülvevő világot.

Oare ce face pisica? Cine latră, câinele sau nenea poștaș? Ce e în cană și unde s-a rostogolit mingea? O carte întreagă despre ziua emoționantă a lui Zsófi și Peti, cu multe minuni și evenimente. Lecturi pentru mama, tata, fratele mai mare, bunici, pentru ca voi, dragi copii, să cunoașteți lumea din jurul vostru.

A baba első lexikonja, I., Tardos Anna, Budapest, 1983, 40 oldal.