„Șansa: Fuga de Holocaust”, de Uri Shulevitz

Uri Shulevitz locuiește astăzi la New York (deși niciodată n-a intenționat să rămână acolo mai mult timp decât ar fi fost necesar pentru a-și continua studiile de artă), pentru că viața te duce unde vrea ea. Înainte de New York a locuit în Israel, unde familia emigrase la dorința tatălui său, și au fost, după cum el însuși mărturisește, zece ani fericiți. După încă o călătorie înapoi în timp, ajungem la sfârșitul anului 1946 și găsim familia, bucurându-se în sfârșit de libertate, în Franța, la Paris. Abia atunci și acolo, după nesfârșitele călătorii clandestine, cel mai adesea la adăpostul întunericului, copilul Uri a înțeles de ce i se spune Orașul Luminilor. Franța, unde nou-inventatul antibiotic, penicilina, îl salvează de o gravă boală infecțioasă, care la rândul ei îl salvează de o școală total nepotrivită (unde benzile desenate, romanele de aventuri sau filmele de capă și spadă erau strict interzise). Și din nou Paris – orașul în care băiatul singuratic căruia i se spunea sale étranger (străin murdar) și-a făcut o mulțime de prieteni: Alexandre Dumas, Paul Féval, Charlie Chaplin, Stan și Bran, Jack London, Edgar Allan Poe, spadasini, pirați, cowboy, vânzătorii de cărți ce-și aveau tarabele de-a lungul Senei. Continue reading “„Șansa: Fuga de Holocaust”, de Uri Shulevitz”

„Ssst! Faceți liniște!”, de Nicola Kinnear

Dacă vă bate gândul să porniți la plimbare prin pădure, să știți că acolo trăiește o vulpiță povestitoare. De fapt, nu o să vă fie prea ușor să o găsiți, pentru că vulpița aceasta este foarte, foarte… tăcută. Povestitoare și tăcută în același timp? Da! Cum altfel să își scrie minunatele povești dacă nu are parte de liniște? Când taci, parcă vezi mai bine ce e în jurul tău. Așa și vulpița: observă fiecare lucru curios din pădure, iar apoi îl strecoară într-o poveste. Continue reading “„Ssst! Faceți liniște!”, de Nicola Kinnear”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Adina Popescu

Născută în 1978 în București, Adina Popescu s-a remarcat de-a lungul timpului prin publicațiile sale. De la 18 ani a lucrat ca reporter, jurnalist cultural și redactor, iar în 1999 a publicat prima sa carte pentru copii. Începând cu anul 2015, autoarea este coordonatoarea revistei „Ordinul Povestitorilor”. În același an, a publicat „Povestiri de pe Calea Moșilor”, carte destinată publicului adult, dar care a fost și pe gustul copiilor, o versiune adaptată într-o mai mare măsură înțelegerii lor fiind publicată ulterior, cu ilustrații de Bilyana Velikova. Doi ani mai devreme, în 2013, Adina Popescu a câștigat Marele Premiu al concursului de creație literară Trofeul Arthur pentru întâiul volum al trilogiei „O istorie secretă a Țării Vampirilor”, trilogie a cărei scrieri a durat aproape 10 ani.

Printre cele mai citite creații ale sale, amintim Povestiri de pe Calea Moșilor, 8 Povestiri de pe Calea Moșilor, 8 Povestiri de vacanță, Doar un zbor în jurul lumii, Miriapodul hoinar și alte povești, trilogia O istorie secretă a Țării Vampirilor, din care au fost publicate primele două volume, anume Cartea Pricoliciului și Cartea fetiței-vampir, precum și Vine vacanța cu trenul din Franța.

Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Adina Popescu”

Viața insectelor

Ghici, ghicitoarea mea: Parcă-i floare zburătoare și are șase picioare. Ai ghicit, este vorba despre fluture! Fluturii sunt insecte, la fel ca albinele, buburuzele sau furnicile. Cu toții iubim natura. Un rol foarte important îl joacă insectele. Acestea sunt cele mai numeroase vietăți de pe pământ și nu au coloană vertebrală. Știați că fluturii miros cu antenele lor, iar buburuzele hibernează iarna la fel ca urșii? Haideți să cunoaștem împreună lumea insectelor.

    

Vă invităm să participați la Concursul de desene „Eroii Cărților Citite” (ediția a LIII-a)!

Dragi copii, lansăm ediția a LIII-a a Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, concurs organizat anual cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului și dedicat preșcolarilor și elevilor până în clasa a VIII-a din județul Cluj.

Ce aveți de făcut pentru a putea participa la ediția de anul acesta? Să desenați sau pictați un personaj dintr-o carte citită, iar mai apoi să depuneți lucrarea la Secţia pentru copii, Sala multiculturală sau filialele de cartier, până în data de 23 mai 2024, personal sau cu ajutorul părinţilor ori al cadrelor didactice îndrumătoare.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să consultați Regulamentul concursului. 

Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției vor avea loc în 31 mai 2024, ora 13.00, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, Calea Dorobanților nr. 104, parter.

Expoziţia de desene va fi deschisă pentru public până în 12 iunie 2024.

Vă dorim mult succes!

Vremea

Ploioasă, capricioasă sau frumoasă, vremea de afară ne oferă confortul de a ne juca, de a ne plimba sau relaxa. Cărțile despre vreme deschid calea spre înțelegerea fenomenelor naturii. Cărțile sunt o resursă amuzantă și atractivă pentru a introduce conceptul de vreme. Copiii pot dobândi un vocabular adecvat despre prognoza meteo și anotimpuri.