„Imaginar‟, de A. F. Harrold

Îmi plac la nebunie schimbările!

Îmi place felul în care totul se trezește la viață atunci când ea intră într-o cameră. Prietena mea cu minte scânteietoare care face ca lumea să devină scânteietoare. Iar eu, Rudger, am locul meu în această lume minunată, deoarece Amanda este prietena mea cea mai bună, iar ea este prietenă bună cu imaginația. Pentru că eu, trebuie să mărturisesc, oricât m-aș concentra, nu am suficientă imaginație… nici măcar pentru mine.

... Și totul mergea perfect. Într-o zi exploram un complex de peșteri adânci și întunecoase, cu pereții mirosind a igrasie și a lilieci… Cum unde? Sub scara principală, normal. Altădată ne-am construit o ascunzătoare care era, pe rând, o navă spațială care ateriza pe o planetă foarte îndepărtată, sau o nacelă a unui enorm balon cu aer cald care ne ducea deasupra junglei umede din America de Sud, sau un iglu din deșertul înghețat de la Polul Nord; iar pisica Amandei era când tigru, când extraterestru, ba chiar un dinozaur care trebuia vânat. Continue reading “„Imaginar‟, de A. F. Harrold”

De ce au clădirile paratrăsnet?

În zilele noastre avem curent electric aproape peste tot, şi îl folosim la tot felul de lucruri, deseori cu o simplă apăsare de buton (la iluminat, la aparatele din casă, la motoarele unor maşini sau trenuri). Dar nu a fost aşa dintotdeauna. Acum vreo 300 de ani, cu mult înainte ca electricitatea să ajungă prin fire în casele noastre, ce se ştia despre electricitate era că dacă frecai anumite materiale, cum ar fi sticla, apăreau scântei însoţite de mici pârâituri, şi că aceste materiale puteau atrage obiecte uşoare cum ar fi praful, bucăţele de hârtie sau fire de păr. Continue reading “De ce au clădirile paratrăsnet?”

A zecea ediție a Concursului de poezie on-line pentru elevi

Anul acesta, Concursul de poezie on-line, organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, împlineşte 10 ani, 10 ani de când suntem în mediul virtual pentru a aduce un omagiu poeziei.

De-a lungul anilor am reuşit să adunăm peste 1000 de poezii şi aproape 500 de mici poeţi.

Pentru mulţi participanţi acest concurs poate că a însemnat un punct de plecare, o dovadă de curaj şi îndrăzneală de a ieşi din foi, ciorne şi încercări, de a împărtăşi şi altora ideile, visele şi năzuinţele lor. Ne-am bucurat să vedem că an de an prindem puteri, că ne răspândim prin toată ţara şi că adunăm tot mai multe talente.

Dorim să-i mulţumim pentru constanta prezenţă în jurizarea lucrărilor scriitorului clujean Victor Constantin Măruţoiu.

Cu această ocazie, lansăm invitaţia de a participa la concursul nostru elevilor din Republica Moldova, de a ne impresiona cu sensibilitatea şi creativitatea lor. Aşadar, invitaţia este adresată tuturor elevilor care simt că vor să iasă din propria carapace şi vor să bucure restul lumii prea adormite pentru a mai crea.

Premierea va avea loc marţi, 26 martie 2019, ora 17.00, la Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” Cluj, în cadrul Cenaclului literar „Traian Brad”. Îi aşteptăm cu drag pe toţi cei premiaţi. Cei care sunt din alte judeţe şi nu reuşesc să ajungă, vor primi prin poştă diplomele şi premiile.

Pentru mai multe detalii vedeţi regulamentul concursului.