Pregătit(ă) pentru o nouă carte? Perfect! Pentru că am auzit că-ți plac cărțile în care ai parte de aventuri neobișnuite alături de ființe magice, iar cea la care mă gândesc este exact ceea ce trebuie, începând cu coperta (care te intrigă) și cu titlul (care te pune pe jar, căci oare despre ce fel de comori ar putea fi vorba, și de ce fix 13?!). Nu în ultimul rând, povestea îți va dezvălui o lume fabuloasă în care te vei putea pierde (căci multe nu sunt ceea ce par), dar pe care o vei putea explora dacă îți găsești motivația și curajul. Continue reading “„13 comori”, de Michelle Harrison”
Category: 11-14 ani
„Țara nesfârșitelor povești”, de Kate Saunders
Se întâmplă uneori ca lucrurile să nu meargă exact așa cum ți-ai dori. Pare că nu mai e nimic de făcut, și totuși… dacă privești mai atent o să-ți dai seama că magia există. Poate fi ușa unui dulap vechi, o fereastră larg deschisă sau chiar un peron ciudat dintr-o gară. Pentru că da, atunci când realitatea te copleșește trebuie să evadezi. Într-o carte!
Sau, după cum vei afla citindu-mi povestea, poate fi Smockeroon (nici nu mai știu cum mi-a venit în minte acest nume) – locul magic unde Albăstrel, un ursuleț de pluș de culoare albastru-aprins și jucăria preferată a lui Holly, sora mea, au avut parte de o mulțime de aventuri. Cât de mult îi plăceau poveștile mele și cum o făceau să zâmbească până i se lumina toată fața! Dar sora mea a plecat, iar Albăstrel a devenit mai mult decât o simplă jucărie, deoarece fiecare amintire cu el conține o fărâmă din Holly. Nu trebuie să uit nimic, așa că notez totul în cartea mea secretă: când Albăstrel a invitat-o pe Holly la ceai, iar ceainicul lui cel nou s-a topit deoarece era făcut din caramel; când ne-a prins ploaia fără să avem pantofi potriviți, iar Albăstrel ne-a sfătuit să presărăm pe picioare o pulbere magică care se transforma într-o pereche de cizme de cauciuc în culori splendide. Continue reading “„Țara nesfârșitelor povești”, de Kate Saunders”
„Vânătorii de cărți”, de Jennifer Chambliss Bertman
Dragă cititorule,
Văd că stai în cumpănă, s-a întâmplat ceva? Ai vrea să ai parte de-o nouă aventură, dar nu știi ce să mai citești? Să știi că te înțeleg perfect, mi se întâmplă exact același lucru. E tare greu de ales între atât de multe cărți, una mai interesantă decât cealaltă. Dar am să te ajut eu, Emily: uite o carte pe care o vei citi pe nerăsuflate.
Eu ador să citesc, mi se pare cel mai grozav lucru din lume! Pe lângă cărți, mai sunt pasionată de puzzle-uri și coduri. Și sunt foarte-foarte competitivă, calități fără de care nu aș putea fi un bun detectiv, evident. Locuiesc în San Francisco, orașul idolului meu, Garrison Griswold, supranumit „Willy Wonka al lumii editoriale”, cel care a inventat cel mai grozav joc online din lume. Pentru noi, șoriceii de bibliotecă bineînțeles, cei care iubim cărțile, ghicitorile și căutarea de comori. Sigur, pentru mine California este cel de-al nouălea stat în care m-am mutat, deși am doar doisprezece ani. Ești mirat, nu? Ei bine, părinții mei au un blog numit 50 de case în 50 de state în care își povestesc aventurile, așa că ne tot mutăm dintr-un loc în altul cam o dată pe an. Mottoul familiei noastre este: Trăiește, călătorește, aventurează-te, binecuvântează și nu regreta. De Jack Kerouac, evident, idolul tatălui meu. Continue reading “„Vânătorii de cărți”, de Jennifer Chambliss Bertman”
„Cerneală și stele”, de Kiran Millwood Hargrave
Joya era liberă. Plutea la nesfârșit, în unele zile lent precum o broască țestoasă uriașă, alteori – mai ales în nopțile cu lună plină – ca și când ar zbura pe aripi de vânt. Nu erau granițe, nici tărâmuri uitate. Dar într-o zi, demonul de foc ce dormita pe fundul oceanului a zărit-o și a vrut-o doar pentru el. Yote cel lung ca un râu și fierbinte ca soarele a înlănțuit frumoasa insulă și a adus frica în inimile oamenilor. Teamă îi era și Arintei că va trebui să-și părăsească insula, cu pădurile și păsările ei cântătoare, atunci când demonul o va revendica pentru Tărâmul de Foc.
Continue reading “„Cerneală și stele”, de Kiran Millwood Hargrave”
„Momo”, de Michael Ende
V-ați întrebat vreodată ce este timpul? V-ați întrebat de unde vine sau unde pleacă, dacă puteți să-l atingeți sau să-l opriți în loc? Și dacă este important pentru voi (sau poate nu), îmi puteți spune din ce motive?
Hm, m-am răzgândit, nu-mi răspundeți! Sau, cel puțin, nu încă. Dați-mi voie, dragii mei cititori, să vă invit într-una dintre cele mai extraordinare aventuri pe care le-ați putea trăi vreodată. Căci cum altfel ar putea fi o aventură în care timpul (da-da, chiar el!) joacă un rol esențial? Și apoi mai stăm de vorbă.
„Viața și aventurile lui Moș Crăciun”, de Frank L. Baum
Și-a mai trecut un an. Este Decembrie din nou, iar tu mă aștepți cu nerăbdare, ca de fiecare dată. Știi cine sunt acum, dar îmi cunoști întreaga poveste?
Ai auzit vreodată de copilul găsit (pentru că da, cândva foarte-foarte demult am fost și eu un simplu copil) în măreața și copleșitor de frumoasa pădure Burzee, ai cărei copaci se înalță până la cer? Și care, de sute și sute de ani, adăpostește zâne, knooki, ryli și nimfe? Acolo mi-am petrecut copilăria și adolescența, îngrijit cu multă dragoste de driada Necile. Am devenit astfel primul (dar și ultimul) muritor adoptat vreodată de ființe nemuritoare. S-au învoit la asta atât Ak, Mai Marele Pădurilor, cât și Regina Zurline. Așa am ajuns să cunosc limba sălbăticiunilor și să imit cântecul albinelor, să recit poeziile florilor și să povestesc istoria fiecărei bufnițe din Burzee. Continue reading “„Viața și aventurile lui Moș Crăciun”, de Frank L. Baum”
„Frații Willoughby”, de Lois Lowry
Dacă te aștepți să te invit la lectură, nici că te puteai înșela mai tare. Ce spui? Ai văzut deja coperta și ți se pare interesantă? Nici vorbă, nu e nimic interesant aici. Hei, nu auzi? Nu deschide cartea! Ce mai vrei să știi, n-ai văzut în titlu? E vorba despre noi, familia Willoughby. O familie de modă veche, cum s-ar zice. Locuim într-o casă îngustă și lunguiață dintr-un oraș ca oricare altul și facem toate lucrurile pe care le fac copiii din poveștile de demult. Probabil că faci parte dintr-o familie modernă, așa că de ce ai vrea să știi cum trăim noi? Dacă, de exemplu, avem televizor, calculator sau telefon mobil. Oricum, asta e tot ce îți spun, mai ales că sunt sigur că nu ai tu timp pentru aventurile noastre. Deci, clar nu are niciun sens să începi să citești! Continue reading “„Frații Willoughby”, de Lois Lowry”
„Castelul de la malul mării”, de Lucy Strange
Se spune că, odată demult, patru bărbați au ieșit pe mare cu Aurora, vasul lor de pescuit, dar nu s-au mai întors. Atunci când fiicele lor și-au dat seama că ceața deasă îi ținea prizonieri în larg, ele au urcat până în vârful stâncii pentru a aprinde focul de semnalizare care s-o ajute pe rătăcitoarea Aurora să găsească drumul spre casă. Și au făcut asta în fiecare noapte până când, după mai multe zile, sătenii au încetat să spere, fiind siguri că Wyrm le înghițise barca. Dar fetele nu s-au dat bătute, au urcat din nou la stâncă și i-au cântat mării cel mai frumos și mai trist cântec. Și au continuat să cânte până ce s-a ridicat ceața. Wyrm cea flămândă s-a înduplecat și a adus barca la țărm, dar și-a cerut ofranda promisă, astfel că cele patru fete au devenit stane de piatră. Fiicele de piatră din Dover, cum au fost ele denumite, stau pe culme și veghează în permanență asupra celor ce navighează prin apele periculoase.
Continue reading “„Castelul de la malul mării”, de Lucy Strange”
„Prietenul din viitor”, de Camille DeAngelis
Salut, sunt Alec, am doisprezece ani și, împreună cu mama mea, tocmai ne-am mutat într-o casă nouă, calmă și tăcută, dar cu personalitate. Agentul imobiliar ne-a spus că a fost construită de o persoană faimoasă și că oamenii care au stat aici au trăit vieți interesante și au fost fericiți (dar ce nu spun agenții pentru a face o vânzare?!). Casa nouă-veche (având în vedere că are peste o sută de ani), cu siguranță, ascunde multe secrete, așa că abia aștept s-o explorez. Uite, construit în peretele camerei de oaspeți am găsit un mic spațiu de depozitare, dar e încuiat, și nu găsesc cheia nicăieri. Mama – ocupată cu reparațile casei și cu serviciul – nu pare foarte interesată de asta; ba chiar mai mult, crede că sufăr de prea multă imaginație.
Deci, dacă și tu ești curios, mă găsești pe Strada Sparrow la numărul 444. Continue reading “„Prietenul din viitor”, de Camille DeAngelis”
„Castelul din pod”, de Elizabeth Winthrop
Hei, cititorule, te-ai jucat vreodată cu figurine miniaturale, dorindu-ți să intri cu adevărat în aventură împreună cu ele? Atunci, bine ai venit în povestea mea! Pentru că o figurină din plastic nu e niciodată doar o simplă figurină. De cele mai multe ori este jucăria preferată a cuiva și, aproape întotdeauna, este magică. Iar dacă ai citit deja Indianul din dulap, înseamnă că îl cunoști pe Pui-de-Taur și pe prietenul său, Omri, deci știi că ceea ce-ți spun este adevărat. Continue reading “„Castelul din pod”, de Elizabeth Winthrop”