Călătorii virtuale: Sediul central al Bibliotecii publice a orașului Stuttgart, Germania

Dragi copii, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum și a Zilei Naționale a Bibliotecarului Român, care se sărbătoresc în fiecare an pe data de 23 aprilie, vă invităm să descoperim împreună una dintre cele mai impresionante biblioteci din lume, din perspectiva arhitecturii moderne: sediul central al bibliotecii publice a orașului Stuttgart, din Germania.

Continue reading “Călătorii virtuale: Sediul central al Bibliotecii publice a orașului Stuttgart, Germania”

Călătorii virtuale: Muzeul „Hans Christian Andersen” din Odense, Danemarca

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată cum ar fi viața noastră fără povești, fără poezii, fără cărți? Ați încercat să vă imaginați o astfel de lume? Cu siguranță ar fi lipsită de culoare și de lumină, ar fi rece și veșnic mohorâtă. Pentru a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărţilor, pentru a ne face pe toți să iubim cărțile atât de frumos scrise și ilustrate, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a hotărât, în anul 1967, ca ziua de 2 aprilie să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret. Oare de ce a fost aleasă tocmai această zi? Pentru că în 2 aprilie 1805 s-a născut Hans Christian Andersen, iar sărbătorirea acestei zile este, de fapt, un omagiu adus marelui scriitor danez, cunoscut în întreaga lume pentru opera literară dedicată copiilor. De aceea vă propun să facem o călătorie imaginară până la muzeul dedicat lui, care se află în orașul Odense din Danemarca.

Continue reading “Călătorii virtuale: Muzeul „Hans Christian Andersen” din Odense, Danemarca”

Călătorii virtuale: complexul megalitic Stonehenge din Marea Britanie

Dragi copii, care este jocul vostru preferat de construit? Cuburile de lemn, Lego, Duplo – toate ne oferă posibilitatea să ne asumăm rolul de constructori pentru o bucată de timp și să vedem cât de mult efort, atenție, planificare și gândire se află în spatele fiecărui pas pentru a putea ajunge la o construcție desăvârșită, rezistentă și utilă.

Deoarece jocurile de mai sus utilizează piese de dimensiuni reduse și din materiale ușoare, manevrarea acestora este foarte simplă, însă v-ați întrebat cum ar sta lucrurile dacă ați încerca să recreați aceste jocuri în lumea reală, piesele fiind mult mai mari și mai grele? Și pentru ca scenariul să fie cu adevărat o provocare, mai adăugați o condiție: considerați că nu aveți acces la mașinăriile moderne, de tipul macaralelor, excavatoarelor, pentru a manipula piesele. Cum ați construi în acest caz? Cât de mult efort, atenție, planificare și gândire ar trebui să investiți în această situație și cum ați proceda? Ce plan de acțiune ați adopta dacă ar trebui să construiți ceea ce vedeți în imaginea de mai jos? Atenție, pietrele cântăresc în medie 25 de tone!

Continue reading “Călătorii virtuale: complexul megalitic Stonehenge din Marea Britanie”

Călătorii virtuale: Kremlinul, Piața Roșie și Catedrala Sfântul Vasile din Moscova

Dragi copii, astăzi vă invităm să pornim la pas, într-o călătorie virtuală, prin capitala țării celei mai întinse din lume: în inima Rusiei, ne așteaptă orașul Moscova! Astăzi, casa a aproximativ douăsprezece milioane de moscoviți adăpostește câteva dintre cele mai renumite locuri din lume, adevărate bijuterii arhitecturale, cum ar fi Cetatea Kremlinului, Piața Roșie și Catedrala Sfântul Vasile. Haideți să le descoperim împreună!

Continue reading “Călătorii virtuale: Kremlinul, Piața Roșie și Catedrala Sfântul Vasile din Moscova”

Călătorii virtuale: orașul Veneția din Italia

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată cum ar fi să locuiți pe o insulă, dar pe 118? Oare chiar există un asemenea loc în realitate sau doar în povești, ce credeți? Vă invităm să explorăm împreună, la pas și pe ape, orașul întins pe cele mai multe insule! Atenție, în călătoria noastră vom avea de traversat 400 de poduri și 170 de canale, iar pentru a ne deplasa de pe o insulă pe alta ne vom îmbarca în taxiul-șalupă, în vaporetto și în gondolă. Să ne lăsăm așadar duși de val!

Continue reading “Călătorii virtuale: orașul Veneția din Italia”

Călătorii virtuale: Parcul Naţional Lacurile Plitvice din Croaţia

Dragi copii, astăzi vă invităm să fugim din calea căldurii pe cărările umbroase dintr-un loc de poveste, o minune a naturii care adăposteşte 16 lacuri, numeroase peșteri şi peste 90 de cascade de toate dimensiunile, îmbrăcate de o pătură luxuriantă de muşchi mătăsos verde! Deşi pare greu de crezut, un astfel de loc chiar există în realitate: este vorba de Parcul Naţional Lacurile Plitvice din Croația! Avem rezervate locuri în primul rând la grandiosul spectacol al naturii!

Continue reading “Călătorii virtuale: Parcul Naţional Lacurile Plitvice din Croaţia”

Călătorii virtuale: Muzeul Luvru din Paris, Franța

Dragi copii, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, care se sărbătoreşte pe data de 18 mai a fiecărui an, vă invităm să ne îndreptăm împreună pașii spre locul supranumit „Muzeul Muzeelor”. Știți despre ce loc este vorba? Vă dăm câteva indicii: acest muzeu nu este numai cel mai mare muzeu din lume (73.000 m², echivalentul a 280 de terenuri de tenis), ci și cel mai bogat muzeu din lume (deține aproximativ 380.000 de lucrări), și totodată cel mai vizitat muzeu din lume (9,6 milioane de vizitatori în anul 2019). Ați ghicit despre ce muzeu este vorba? Dacă nu, vă mai dăm un indiciu important: este localizat în orașul Paris, din Franța. Continue reading “Călătorii virtuale: Muzeul Luvru din Paris, Franța”

Călătorii virtuale: Maria Valeria, podul care unește două țări, Slovacia și Ungaria

Dragi copii, oare cum ar fi să începi să joci Șotron într-o țară și să termini în alta? Și oare se poate trece dintr-o țară în alta fără să îți dai seama? Da, se poate, dacă mai punem la socoteală și că Șotronul este suspendat deasupra Dunării, aproape că îți vine să crezi că ești într-o poveste, dar nu, e realitate. Destinația noastră inedită pentru jocul de-a călătoria de azi este podul Maria Valeria!

Continue reading “Călătorii virtuale: Maria Valeria, podul care unește două țări, Slovacia și Ungaria”

Călătorii virtuale: Ceasul înflorit din Geneva, Elveția

Dragi copii, astăzi vă invităm să pornim într-o călătorie virtuală și să luăm împreună pulsul vremii de afară consultând minunatul Ceas înflorit din orașul Geneva, Elveția. Beneficiind de un reglaj electronic prin satelit, ceasul funcțional indică ora cu o precizie elvețiană exemplară, stând drept mărturie și omagiu a tradiției ceasornicăriei din această țară. Însă acesta nu este singurul motiv pentru care ceasul a devenit un reper turistic emblematic pentru oraș. Secretul stă în decorul special care îi dă viață: peste 12.000 de plante! Continue reading “Călătorii virtuale: Ceasul înflorit din Geneva, Elveția”