Ghidușel vă invită să sărbătoriți împreună Ziua Internațională a Prieteniei (30 iulie)!

Dragi copii, știați că în fiecare an, pe data de 30 iulie sărbătorim Ziua Internațională a Prieteniei? Voi cum ați defini prietenia? Nu este deloc ușor de făcut acest lucru, dar cred că suntem cu toții de acord că prietenia are la bază atitudini și comportamente precum deschiderea, acceptarea, respectul, onestitatea, încrederea, susținerea și aprecierea dintre două sau mai multe persoane.

Ghidușel vă lansează o serie de provocări care să vă ajute să începeți să vă împrieteniți cu o parte dintre culturile fascinante ale căror cărți se regăsesc în colecția bibliotecii noastre: poloneză, indiană, franceză și ucraineană! De ce? Pentru că a descoperi diferențele și asemănările cu celălalt, sau altfel spus modul în care ne putem armoniza cu celălalt și cum anumite trăsături pot fi puse în valoare reciproc, este una dintre cele mai interesante aventuri ale prieteniei, prin care afli cât de fascinantă este lumea din jur și cât de valoros și deosebit este fiecare dintre noi.

Continue reading “Ghidușel vă invită să sărbătoriți împreună Ziua Internațională a Prieteniei (30 iulie)!”

Ghidușel vă invită să sărbătoriți împreună Ziua Mondială a Jocului (28 mai)

Dragi copii, lumea așteaptă să fie descoperită și mintea să fie antrenată prin joc și joacă. Ghidușel cel istețel vă invită cu ocazia Zilei Mondiale a Jocului, sărbătorită an de an pe 28 mai, să vă încercați puterile cu o selecție de jocuri care se regăsesc în colecția de carte a bibliotecii. Mult succes, dragi copii!

1. Basme amestecate

Găsiți răspunsul aici.

Continue reading “Ghidușel vă invită să sărbătoriți împreună Ziua Mondială a Jocului (28 mai)”

Ghidușel escaladează munții

Dragi copii, vacanța a sosit, iar una dintre destinațiile cele mai râvnite atât pentru a scăpa din calea căldurii, cât și pentru relaxare, aventură și sănătate, muntele, așteaptă să fie explorată de către voi! Dar cât de multe știm cu adevărat despre munte? Ghidușel vă invită să escaladați împreună cu el acest subiect, pentru a fi pregătiți pentru următoarea vizită. Continue reading “Ghidușel escaladează munții”

Ghidușel cel istețel se împrietenește cu 3 categorii de plante deosebite: insectivore/carnivore, „mascate” și parazite

Dragi copii, v-ați întrebat care este cel mai bun loc în care să îți petreci călduroasa vacanță de vară? Vă dăm câteva indicii: e un loc răcoros, parfumat, frumos, uimitor, misterios, în care nu te plictisești și poți să faci noi descoperiri la fiecare pas. Ați ghicit? În mijlocul extraordinarelor plante! Haideți să descoperim câteva plante extraordinare alături de Ghidușel cel istețel! Continue reading “Ghidușel cel istețel se împrietenește cu 3 categorii de plante deosebite: insectivore/carnivore, „mascate” și parazite”

Ghidușel îndrăgește florile

Dragi copii, primăvara este momentul în care natura ni se dezvăluie într-un spectacol uimitor, plin de culoare, parfum, gingășie și frumusețe, în care florile au rolul cel mai important. Vă invităm să descoperim mai multe despre protagoniștii principali ai primăverii, florile, alături de Ghidușel cel istețel!

Continue reading “Ghidușel îndrăgește florile”

Ghidușel merge în vizită în casele animalelor

Dragi copii, priviți cu atenție lumea din jur! Observați mulțimea de vietăți care mișună în jurul nostru. V-ați întrebat unde își are fiecare dintre acestea casa? Sau câte feluri de adăposturi au animalele? La fel cum oamenii locuiesc în tot felul de construcții, cum ar fi blocurile, casele, cabanele, pensiunile, rulotele, corturile sau hotelurile, animalele la rândul lor își găsesc sau își fac casa într-o mulțime de structuri adaptate nevoilor lor, mediului în care locuiesc și stilului de viață.

Haideți să descoperim împreună cu Ghidușel câteva dintre cele mai interesante adăposturi ale animalelor din lumea întreagă!

Continue reading “Ghidușel merge în vizită în casele animalelor”

Ghidușel cel istețel vă spune povestea orașului Cluj-Napoca

Dragi copii, azi Ghidușel vă invită să redescoperiți împreună unul dintre cele mai familiare și totodată cele mai misterioase locuri pe care le-ați cunoscut vreodată. Este vorba de orașul în care locuiți atât voi, cât și el: Cluj-Napoca, un loc fascinant a cărui poveste o cunoaștem mult prea puțin.

Haideți să începem prin a privi lucrurile din prezent și… de sus. Dacă vă uitați cu atenție în videoclipul de mai jos, care preia imagini de la o survolare a orașului, s-ar putea să vă găsiți chiar casa! Însă câte lucruri știm despre cum a ajuns „casa noastră mai mare”, orașul Cluj-Napoca, să fie așa?

Continue reading “Ghidușel cel istețel vă spune povestea orașului Cluj-Napoca”

Ghidușel cel istețel împărtășește cu voi din magia Crăciunului în jurul lumii

Dragi copii, cu siguranță așteptați cu nerăbdare Crăciunul, însă știți că acesta este sărbătorit în mod diferit în jurul lumii? Fiecare dintre popoarele lumii are propriile tradiții care aduc un strop de frumusețe și de magie în plus atât de îndrăgitei sărbători. Ghidușel vă invită să descoperiți împreună magia Crăciunului în jurul lumii. Continue reading “Ghidușel cel istețel împărtășește cu voi din magia Crăciunului în jurul lumii”

Ghidușel cel istețel investighează povestea extraordinară a celui mai vechi prieten al său: câinele!

Dragi copii, știți voi oare care este animalul care îndeplinește o multitudine de roluri în viața noastră de toate zilele, fie că este vorba de pază, vânătoare, companie, însoțitor pentru persoanele nevăzătoare, detector de mine, sanitar, mesager, terapeut, transportor, explorator, polițist, salvator, parașutist sau detectiv?

Ați ghicit despre ce animal este vorba? Iată încă două indicii: este cel mai vechi animal domesticit și strămoșul acestuia este lupul! Continue reading “Ghidușel cel istețel investighează povestea extraordinară a celui mai vechi prieten al său: câinele!”

Ghidușel cel istețel redescoperă împreună cu voi Luna

Dragi copii, când v-ați îndreptat ultima oară privirea spre cer? Ați privit atunci cu atenție Luna? Știați că indiferent de cât de mult ați pândi-o în fiecare seară, nu veți reuși niciodată să îi vedeți una dintre fețe, cea despre care se spune că este ascunsă? Puteți să ghiciți de ce se întâmplă acest lucru?

Deoarece Luna se rotește în jurul Pământului cu exact aceeași viteză cu care se rotește în jurul propriei axe, noi putem să vedem de pe Pământ, cu ochiul liber, doar o față a Lunii. Cu toate acestea, datorită eforturilor susținute ale oamenilor de știință de-a lungul timpului, am reușit ca în ultimii 50 de ani să descoperim tot mai multe despre Lună, inclusiv cum arată fața nevăzută a Lunii, odată cu explorarea tot mai intensă a spațiului. Continue reading “Ghidușel cel istețel redescoperă împreună cu voi Luna”