Ghidușel cel istețel se împrietenește cu 3 categorii de plante deosebite: insectivore/carnivore, „mascate” și parazite

Dragi copii, v-ați întrebat care este cel mai bun loc în care să îți petreci călduroasa vacanță de vară? Vă dăm câteva indicii: e un loc răcoros, parfumat, frumos, uimitor, misterios, în care nu te plictisești și poți să faci noi descoperiri la fiecare pas. Ați ghicit? În mijlocul extraordinarelor plante! Haideți să descoperim câteva plante extraordinare alături de Ghidușel cel istețel! Continue reading “Ghidușel cel istețel se împrietenește cu 3 categorii de plante deosebite: insectivore/carnivore, „mascate” și parazite”

Ghidușel îndrăgește florile

Dragi copii, primăvara este momentul în care natura ni se dezvăluie într-un spectacol uimitor, plin de culoare, parfum, gingășie și frumusețe, în care florile au rolul cel mai important. Vă invităm să descoperim mai multe despre protagoniștii principali ai primăverii, florile, alături de Ghidușel cel istețel!

Continue reading “Ghidușel îndrăgește florile”

Ghidușel merge în vizită în casele animalelor

Dragi copii, priviți cu atenție lumea din jur! Observați mulțimea de vietăți care mișună în jurul nostru. V-ați întrebat unde își are fiecare dintre acestea casa? Sau câte feluri de adăposturi au animalele? La fel cum oamenii locuiesc în tot felul de construcții, cum ar fi blocurile, casele, cabanele, pensiunile, rulotele, corturile sau hotelurile, animalele la rândul lor își găsesc sau își fac casa într-o mulțime de structuri adaptate nevoilor lor, mediului în care locuiesc și stilului de viață.

Haideți să descoperim împreună cu Ghidușel câteva dintre cele mai interesante adăposturi ale animalelor din lumea întreagă!

Continue reading “Ghidușel merge în vizită în casele animalelor”

Ghidușel cel istețel vă spune povestea orașului Cluj-Napoca

Dragi copii, azi Ghidușel vă invită să redescoperiți împreună unul dintre cele mai familiare și totodată cele mai misterioase locuri pe care le-ați cunoscut vreodată. Este vorba de orașul în care locuiți atât voi, cât și el: Cluj-Napoca, un loc fascinant a cărui poveste o cunoaștem mult prea puțin.

Haideți să începem prin a privi lucrurile din prezent și… de sus. Dacă vă uitați cu atenție în videoclipul de mai jos, care preia imagini de la o survolare a orașului, s-ar putea să vă găsiți chiar casa! Însă câte lucruri știm despre cum a ajuns „casa noastră mai mare”, orașul Cluj-Napoca, să fie așa?

Continue reading “Ghidușel cel istețel vă spune povestea orașului Cluj-Napoca”

Ghidușel cel istețel împărtășește cu voi din magia Crăciunului în jurul lumii

Dragi copii, cu siguranță așteptați cu nerăbdare Crăciunul, însă știți că acesta este sărbătorit în mod diferit în jurul lumii? Fiecare dintre popoarele lumii are propriile tradiții care aduc un strop de frumusețe și de magie în plus atât de îndrăgitei sărbători. Ghidușel vă invită să descoperiți împreună magia Crăciunului în jurul lumii. Continue reading “Ghidușel cel istețel împărtășește cu voi din magia Crăciunului în jurul lumii”

Ghidușel cel istețel investighează povestea extraordinară a celui mai vechi prieten al său: câinele!

Dragi copii, știți voi oare care este animalul care îndeplinește o multitudine de roluri în viața noastră de toate zilele, fie că este vorba de pază, vânătoare, companie, însoțitor pentru persoanele nevăzătoare, detector de mine, sanitar, mesager, terapeut, transportor, explorator, polițist, salvator, parașutist sau detectiv?

Ați ghicit despre ce animal este vorba? Iată încă două indicii: este cel mai vechi animal domesticit și strămoșul acestuia este lupul! Continue reading “Ghidușel cel istețel investighează povestea extraordinară a celui mai vechi prieten al său: câinele!”

Ghidușel cel istețel redescoperă împreună cu voi Luna

Dragi copii, când v-ați îndreptat ultima oară privirea spre cer? Ați privit atunci cu atenție Luna? Știați că indiferent de cât de mult ați pândi-o în fiecare seară, nu veți reuși niciodată să îi vedeți una dintre fețe, cea despre care se spune că este ascunsă? Puteți să ghiciți de ce se întâmplă acest lucru?

Deoarece Luna se rotește în jurul Pământului cu exact aceeași viteză cu care se rotește în jurul propriei axe, noi putem să vedem de pe Pământ, cu ochiul liber, doar o față a Lunii. Cu toate acestea, datorită eforturilor susținute ale oamenilor de știință de-a lungul timpului, am reușit ca în ultimii 50 de ani să descoperim tot mai multe despre Lună, inclusiv cum arată fața nevăzută a Lunii, odată cu explorarea tot mai intensă a spațiului. Continue reading “Ghidușel cel istețel redescoperă împreună cu voi Luna”

Ghidușel cel istețel „își ia inima-n dinți” și vă vorbește despre asta

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată de unde vine expresia „a-ți lua inima-n dinți”, care înseamnă de fapt a avea curaj, a te mobiliza să faci ceva de care îți este frică, altfel spus, a îndrăzni? Și oare de ce ne imaginăm că locul curajului se află la nivelul inimii? Care o fi rolul ei în toată povestea aceasta?

Vă aduceți aminte cum inima începe să vă bată mai tare atunci când sunteți într-o situație nouă, cu multe necunoscute, poate puțin stresantă? Ei bine, acesta este răspunsul firesc al corpului de fiecare dată când ne confruntăm cu o posibilă amenințare: o serie de hormoni sunt eliberați în corp, care întețesc respirația și fac inima să înceapă să bată mai repede, să pompeze așadar mai mult sânge către mușchi, permițându-i astfel organismului să înfrunte pericolul și să-și dovedească astfel curajul sau să fugă.

Ghidușel vă invită să explorați împreună misterele funcționării inimii, organul care bate de-a lungul unei vieți de 75 de ani de 3 miliarde de ori, pentru a pompa neîncetat 5 litri de sânge, de-a lungul vaselor de sânge din corp, care puse cap la cap însumează 112.000 km, adică de aproape trei ori lungimea ecuatorului! Continue reading “Ghidușel cel istețel „își ia inima-n dinți” și vă vorbește despre asta”

Ghidușel cel istețel investighează viața secretă a copacilor

Dragi copii, sunteți pregătiți de lectura în hamac vara aceasta? Ghidușel și-a găsit deja un loc pentru frunzărit! Și dacă tot vorbim de frunzărit, v-ați întrebat vreodată cum ar descrie copacii această experiență în jurnalul lor?

În Italia, într-un parc național a fost realizat un experiment care s-ar putea să ne ajute cu răspunsul la această întrebare: o cameră video instalată de doi fotografi a filmat un copac de-a lungul unui întreg an. Sunteți curioși să vedeți prin ce aventuri a trecut copacul? Puteți să vedeți jurnalul vizual în videoclipul de mai jos:

https://www.nationalgeographic.com/news/2017/07/tree-video-yearlong-abruzzo-lazio-italy-marsican-bears-spd/?fbclid=IwAR0dnBpjz2XXquGLjVPkQHiIBo_z3SmaEaZsZ2SIAWcWG4GkwkxUZlzRZiY Continue reading “Ghidușel cel istețel investighează viața secretă a copacilor”

Ghidușel cel istețel „vorbește pe limba voastră”

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată câte limbi se vorbesc în lume? Lingviștii (oamenii de știință care se ocupă cu cercetarea limbilor) susțin că astăzi există aproximativ 7.000 de limbi vorbite în lume, dar numărul acestora este mereu în schimbare, deoarece, în fiecare clipă, pe de o parte, descoperim noi limbi, iar pe altă parte, o serie de limbi rare sunt pe cale de dispariție (de exemplu, limba rapa nui, vorbită pe Insula Paștelui de aproximativ 2.000 de persoane). Uneori, limbile chiar mor, deoarece încetează să mai fie vorbite, pentru că nu mai sunt vorbitori nativi care să le utilizeze sau pentru că nu mai sunt folosite în vorbirea curentă (de exemplu, greaca veche, aramaica, daca).

Limbile lumii, la fel ca și voi, dragi copii, fac parte din diverse familii. La fel cum membrii aceleiași familii sunt asemănători între ei, la fel sunt și limbile din aceeași familie. Și tot la fel ca între diferite familii înrudite între ele, asemănările între membrii acestora au la bază faptul că au un strămoș îndepărtat comun. Știți care sunt cele mai mari familii de limbi din lume după numărul de vorbitori, dragi copii? Este vorba de limbile indo-europene, limbile afro-asiatice, limbile sino-tibetane, limbile nigero-congoleze, limbile trans-noua guinee și limbile austroesiane. Continue reading “Ghidușel cel istețel „vorbește pe limba voastră””