Ghidușel cel istețel „își ia inima-n dinți” și vă vorbește despre asta

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată de unde vine expresia „a-ți lua inima-n dinți”, care înseamnă de fapt a avea curaj, a te mobiliza să faci ceva de care îți este frică, altfel spus, a îndrăzni? Și oare de ce ne imaginăm că locul curajului se află la nivelul inimii? Care o fi rolul ei în toată povestea aceasta?

Vă aduceți aminte cum inima începe să vă bată mai tare atunci când sunteți într-o situație nouă, cu multe necunoscute, poate puțin stresantă? Ei bine, acesta este răspunsul firesc al corpului de fiecare dată când ne confruntăm cu o posibilă amenințare: o serie de hormoni sunt eliberați în corp, care întețesc respirația și fac inima să înceapă să bată mai repede, să pompeze așadar mai mult sânge către mușchi, permițându-i astfel organismului să înfrunte pericolul și să-și dovedească astfel curajul sau să fugă.

Ghidușel vă invită să explorați împreună misterele funcționării inimii, organul care bate de-a lungul unei vieți de 75 de ani de 3 miliarde de ori, pentru a pompa neîncetat 5 litri de sânge, de-a lungul vaselor de sânge din corp, care puse cap la cap însumează 112.000 km, adică de aproape trei ori lungimea ecuatorului! Continue reading “Ghidușel cel istețel „își ia inima-n dinți” și vă vorbește despre asta”

Ghidușel cel istețel investighează viața secretă a copacilor

Dragi copii, sunteți pregătiți de lectura în hamac vara aceasta? Ghidușel și-a găsit deja un loc pentru frunzărit! Și dacă tot vorbim de frunzărit, v-ați întrebat vreodată cum ar descrie copacii această experiență în jurnalul lor?

În Italia, într-un parc național a fost realizat un experiment care s-ar putea să ne ajute cu răspunsul la această întrebare: o cameră video instalată de doi fotografi a filmat un copac de-a lungul unui întreg an. Sunteți curioși să vedeți prin ce aventuri a trecut copacul? Puteți să vedeți jurnalul vizual în videoclipul de mai jos:

https://www.nationalgeographic.com/news/2017/07/tree-video-yearlong-abruzzo-lazio-italy-marsican-bears-spd/?fbclid=IwAR0dnBpjz2XXquGLjVPkQHiIBo_z3SmaEaZsZ2SIAWcWG4GkwkxUZlzRZiY Continue reading “Ghidușel cel istețel investighează viața secretă a copacilor”

Ghidușel cel istețel „vorbește pe limba voastră”

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată câte limbi se vorbesc în lume? Lingviștii (oamenii de știință care se ocupă cu cercetarea limbilor) susțin că astăzi există aproximativ 7.000 de limbi vorbite în lume, dar numărul acestora este mereu în schimbare, deoarece, în fiecare clipă, pe de o parte, descoperim noi limbi, iar pe altă parte, o serie de limbi rare sunt pe cale de dispariție (de exemplu, limba rapa nui, vorbită pe Insula Paștelui de aproximativ 2.000 de persoane). Uneori, limbile chiar mor, deoarece încetează să mai fie vorbite, pentru că nu mai sunt vorbitori nativi care să le utilizeze sau pentru că nu mai sunt folosite în vorbirea curentă (de exemplu, greaca veche, aramaica, daca).

Limbile lumii, la fel ca și voi, dragi copii, fac parte din diverse familii. La fel cum membrii aceleiași familii sunt asemănători între ei, la fel sunt și limbile din aceeași familie. Și tot la fel ca între diferite familii înrudite între ele, asemănările între membrii acestora au la bază faptul că au un strămoș îndepărtat comun. Știți care sunt cele mai mari familii de limbi din lume după numărul de vorbitori, dragi copii? Este vorba de limbile indo-europene, limbile afro-asiatice, limbile sino-tibetane, limbile nigero-congoleze, limbile trans-noua guinee și limbile austroesiane. Continue reading “Ghidușel cel istețel „vorbește pe limba voastră””

Ghiduşel cel isteţel vă invită să explorați împreună lumea oceanelor!

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată ce secrete ascunde lumea oceanelor? Cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor, pe care o sărbătorim în fiecare an pe data de 8 iunie, Ghidușel cel istețel vă invită într-o călătorie fascinantă sub apă.

Continue reading “Ghiduşel cel isteţel vă invită să explorați împreună lumea oceanelor!”

Ghidușel cel istețel sărbătorește alături de voi Ziua Mondială a Jocului

Dragi copii, știați că în fiecare an, pe data de 28 mai, lumea întreagă îşi îndreaptă atenţia asupra Zilei Mondiale a Jocului? Cu această ocazie, Ghidușel cel istețel vă invită să vă testați abilitățile prin intermediul a 10 tipuri de jocuri! Vă dorim mult succes!

  1. Problema de logică
    Găsiți răspunsul aici.

Continue reading “Ghidușel cel istețel sărbătorește alături de voi Ziua Mondială a Jocului”

Ghidușel vă invită în zbor cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată cum ar fi să zburați alături de păsări? Atunci vă invit să trageți cu ochiul la următorul videoclip, în care îl vedem pe Christian Moullec, un meteorolog francez, care călăuzește cu dedicație, de mai bine de 25 ani, de la bordul aparatului său ușor de zbor, gârlița mică. Aceasta este o pasăre migratoare vulnerabilă, care avea dificultăți în a zbura din Germania în Suedia.

Continue reading “Ghidușel vă invită în zbor cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”

Ghidușel cel istețel vă întreabă: plutește sau se scufundă?

Dragi copii, v-ați întrebat vreodată de ce, după ce ating suprafața apei, unele obiecte plutesc, iar altele se scufundă? Și mai mult decât atât, ce s-ar întâmpla oare dacă ați adăuga, de exemplu, sare în apă și ați pune iar aceleași obiecte în apă? Ar schimba acest lucru cumva rezultatul obținut înainte? Continue reading “Ghidușel cel istețel vă întreabă: plutește sau se scufundă?”

Ghidușel cel istețel se întreabă: Dacă aș putea să am o super vedere, ce aș vedea pe mâinile mele?

Dragi copii, știm cu toții cât de important este să ne spălăm pe mâini pentru a le păstra curate și astfel pentru a ne pune la adăpost de orice microorganisme care ne-ar putea îmbolnăvi. Însă v-ați întrebat vreodată care este modul în care trebuie să facem acest lucru astfel încât rezultatul să fie cel mai bun?

Ghidușel cel istețel, care vă duce dorul zilele acestea, s-a oferit să ne ajute să aflăm împreună răspunsul la această întrebare, cu ajutorul unui experiment dedicat apei. Continue reading “Ghidușel cel istețel se întreabă: Dacă aș putea să am o super vedere, ce aș vedea pe mâinile mele?”

Ghidușel cel istețel vă provoacă la un joc de „Ghici ghicitoarea mea!”

Dragi copii, știți oare care este cel mai răspândit element al naturii? Și cu toate acestea nu ne prisosește, deoarece avem nevoie de el atât noi, cât și animalele și plantele, dovedindu-se a fi una dintre comorile cele mai de preț ale Pământului?

Ați ghicit? Vă dau un indiciu: suntem norocoși, Pământul este planeta din sistemul nostru solar cea mai bogată în acest element.

Știți despre cine este vorba? Nu? Vă mai dau un indiciu: noi ar trebui să bem în jur de doi litri zilnic din acest lichid, iar când este foarte cald, o floarea-soarelui poate „bea” până la un litru pe zi, iar o pădure  însetată de stejari, întinsă pe o suprafață de 1 hectar, „bea” până la 50.000 de litri pe zi. Continue reading “Ghidușel cel istețel vă provoacă la un joc de „Ghici ghicitoarea mea!””