Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Lavinia Braniște

Lavinia Braniște este o scriitoare și traducătoare născută în 1983, la Brăila, două dintre cărțile pentru copii scrise de ea fiind incluse în Catalogul White Ravens, editat de Internationale Jugendbibliothek München (Rostogol merge acasă în 2017 și Melcușorul în 2019). A studiat limbi străine la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și la Universitatea București, lucrând mai apoi ca redactor de carte, profesoară de limbi străine și traducătoare. Membră a Asociației DE BASM – Asociația Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România (debasm.ro), Lavinia Braniște s-a dedicat scrisului după apariția primului său roman (2016). Scrie atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Creatoarea lui Rostogol, purcelușul roz, i-a dedicat acestuia o serie întreagă: Rostogol merge acasă, Rostogol păzește pepenii, Rostogol și vulcanii noroioși, Rostogol iluzionist. Alte volume ale Laviniei Braniște îndrăgite de cei mici sunt: Anatol și Gregor la aeroport, Duminică și alte povestiri cu Iosifel, Laboratorul ghiduș al lui Chițibuș, Evadarea lui Moș Columb, Comoara pinguinilor, Melcușorul, Jungla lui Toco, Sora lui Colăcel.

Dintre zecile de cărți pentru copii traduse de Lavinia Braniște, amintim câteva: Theodora Tenpenny și tabloul pierdut, Îl iubesc pe tati, Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane, Povestea unei pescărușe și a motanului care a învățat-o să zboare, Ce să faci… când îți ieși din fire: ghid pentru copiii care nu-și pot stăpâni furia, Ce să faci… când ți-e frică să te bagi în pat: ghid pentru copiii care adorm greu, Ce să faci… să scapi de griji: ghid pentru copiii care vor să învingă anxietatea.

Pe lângă poezii, povestiri și romane, Lavinia Braniște a scris texte pentru spectacole. Visând glasuri este un spectacol dedicat copiilor cu vârsta de peste 7 ani, despre care vă invităm să aflați mai multe accesând pagina: www.laviniabraniste.ro Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Lavinia Braniște”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Carmen Tiderle

Membră a Asociației Scriitorilor pentru copii și adolescenți DE BASM, Carmen Tiderle este „poetă șefă la Direcția de Rime Șmechere pentru Copii și nu Numai, copywriter-iță și mama lui Dor și a lui Ro”, așa cum este prezentată pe pagina asociației: https://debasm.ro/scriitori-de-basm/.

Începând din 2014, când, după 20 de ani de publicitate, începe să scrie poezie, Carmen Tiderle ne invită pe toți, copii și adulți deopotrivă, În orașul Bucurville. Vă întrebați ce putem face acolo? Acolo avem voie să facem totul Pe dos, putem afla Cine a pus piper în mare, ne putem face Selfie cu elfii, putem urca pe Marele acoperiș și, de ce nu, putem vizita Fabrica de lipici! Și mai putem face ceva ce nu putem face nicăieri altundeva: o Trecere pentru pitoni putem traversa!

Poeziile lui Carmen Tiderle fac deliciul copiilor de toate vârstele, mai ales atunci când sunt citite de autoarea însăși, așa cum o face deseori în cadrul evenimentelor publice. Rimele ei haioase le arată copiilor de azi că cititul poate fi distractiv și cărțile pot fi pe gustul lor. Încercați și voi! Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Carmen Tiderle”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Andreea Iatagan

Jurnalist, redactor de carte și scriitor de cărți pentru copii, Andreea Iatagan se simte minunat printre cuvinte și, desigur, printre cei mici, care descoperă cu sclipiri în ochi frumusețea cărților. Cu o experiență în jurnalism de peste 20 de ani, a lucrat pentru mai multe ziare și reviste, iar apoi s-a alăturat televiziunii, ca editor la Știrile TVR.

Începând cu anul 2017, scrie cărți pentru copii, prin care reușește să deschidă ferestre pline de culoare în imaginația acestora. Astfel, poveștile spuse în fiecare seară fetiței sale s-au transformat în cărți precum Ploaia Curcubeu, Spiridușii luminii sau Iepurele Înțelept și secretul poveștilor, cu ilustrații realizate de Ionuț Robert Olaru. Cea mai recentă creație a scriitoarei a fost publicată în anul 2021 și poartă titlul Miko, vulpița friguroasă, fiind ilustrată de Diana Tivu.

Andreea Iatagan susține numeroase ateliere de lectură în școli și grădinițe, insuflându-le copiilor dragostea pentru povești. De asemenea, are propriul blog, https://educatiecudragoste.ro/, în care scrie despre bucuriile și provocările din viața de părinte. Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Andreea Iatagan”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Chris Grabenstein

Consultați aici interviul în limba engleză.

Autor de bestselleruri New York Times, Chris Grabenstein a câștigat primul premiu pentru scris în clasa a V-a. Mai târziu a scris scenarii, chiar și pentru faimoasele păpuși Muppets, iar timp de aproape douăzeci de ani a scris reclame pentru radio și televiziune. A publicat peste 70 de cărți până acum și, în prezent, lucrează la mai multe proiecte care includ noi aventuri ale domnului Lemoncello. Este căsătorit cu J.J., împreună cu care a scris cartea Strălucește!. Cei doi locuiesc împreună cu cele două pisici ale lor în New York City.

Iată care sunt câteva dintre cărțile scrise de celebrul autor: Insula doctorului LibrisEvadare din biblioteca domnului Lemoncello,Olimpiada din biblioteca domnului LemoncelloMarea întrecere din biblioteca domnului Lemoncello, Jocul pentru campioni al domnului Lemoncello, seria Wonderland, seria Misterul bântuit. Împreună cu James Patterson a scris, printre altele: Pe cuvânt de șoricel, seriile Vânătorii de comori, Roboții din familia mea, Eu Haios!, Max Einstein.

Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Chris Grabenstein”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Åsa Lind

Consultați aici interviul în limba engleză.

Născută în 1958, Åsa Lind este o scriitoare suedeză de cărți pentru copii, cunoscută în întreaga lume pentru seria de succes Lupul de nisip, pentru care a primit în anul 2003, din partea Asociației Suedeze a Bibliotecilor, Premiul „Nils Holgersson”, și a fost nominalizată la Premiul August, acordat de către Asociația Editorilor Suedezi. Autoarea povestește cum, plecând de pe plajă împreună cu fiica ei de 3-4 ani, aceasta nu dorește să urce în mașină, fiindcă înăuntru se află un… lup de nisip. Abia după ce mama face curățenie pe bancheta din spate a mașinii și lupul imaginar pleacă, mama și fiica pot porni la drum spre casă. (Lupul, însă, a alergat după mașină!) Astfel a apărut ideea personajului din cărțile: Lupul de Nisip, Noi povestiri cu Lupul de Nisip, Lupul de Nisip și Spectacolul Întreg.

 Åsa Lind scrie cărți de ficțiune, non-ficțiune, cărți ilustrate (picture books), iar printre cele mai cunoscute se numără: Prima carte a Ellikăi TomsonEșarfa bunicii, Secretul, Dodo și Diamond curăță holul, Tigru, Tigru, Tigru (cu ilustrații de Joanna Hellgren). Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Åsa Lind”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Cristina Andone

Creativitate, grijă față de cuvânt, sinceritate, curaj, încredere și dăruire sunt câteva aspecte care pot fi observate cu ușurință la Cristina Andone. Prin intermediul cărților publicate, dar și prin activitățile de instructor și activist educațional, Cristina Andone se implică în diferite aspecte ale educației. Autoarea este președintele Asociației „Ce Poți Face” și participă la proiectul „Școala Încrederii”.
Cărțile pe care le-a scris până acum sunt cărți de referință atât pentru copii, cât și pentru cei care și-au păstrat sufletul de copil. Acestea fac parte din colecțiile Povești din Pădurea Muzicală (Ceaikovski și dansul notelor de argint, Chopin și balada stropilor de ploaie, Mozart și curcubeul muzical, Beethoven și furtuna de sunete, Paganini și capriciile magice, Bach și orga fermecată, Poveste muzicală de Crăciun, Enescu și hora razelor de soare, Strauss și valsul trandafirilor de maiVivaldi și cele patru anotimpuri și cartea bilingvă româno-suedeză Alfven & Enescu în Pădurea Muzicală), Dar Motan (Dar Motan, Dar Motan călătorește, Dar Motan visează, Dar Motan știe, Dar Motan înoată sau Dar Motan dăruiește). Cristina Andone a mai scris Cartea bunătățiiCartea bunătății. Povești din Ardeal, Școala banilor bine-crescuți, Plec – roman cu publicitari, măgar și umbre și a colaborat la cele două volume ale cărții Nes(u)pusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă și la antologia Cum e să fii fată. Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Cristina Andone”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Iulia Iordan

Pentru a pătrunde în misterul plantelor și al luminii zilelor de primăvară, vă invităm să faceți cunoștință cu Iulia Iordan. După ce își petrece copilăria la sat, în natură și simplitate, urmează un liceu pedagogic și, mai apoi, studiază filosofia și arta. Tot ce a îndrăgit s-a transformat în meseria pe care o practică în prezent, educator cultural și scriitor.
Pe Iulia Iordan o putem întâlni la Muzeul Național de Artă al României, ca educator muzeal și la Asociația DaʼDeCe, unde, în calitate de coordonator creativ, concepe proiecte culturale pentru copii. Bucuria și curiozitatea din copilăria Iuliei Iordan sunt transmise în cărțile editate începând din anul 2012, Călătorie printre ierburi și lumină, Luli și căsuța din copac, Povești din calendar, Primul Punct și Al Doilea Punct, Supa de pietre și Da’ de ce să mă întorc în timp?/Metodologie-ghid de creare a unui traseu cultural.
Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Iulia Iordan”

Interviu cu un ilustrator de cărți pentru copii… Diana Tivu

Culoare, pasiune, autoinstruire, tehnică, determinare, creativitate și curiozitate sunt cuvinte care pot fi puse în legătură cu un artist, iar Diana Tivu se încadrează în această descriere perfect. După ce finalizează cursurile Facultății de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, revine la o pasiune din copilărie, ilustrația de carte. În poveștile ilustrate (și scrise) deja de cinci ani, relatarea este o îmbinare fericită între text și imagine.

Ilustrațiile Dianei Tivu pot fi admirate și studiate în următoarele cărți: Bagajul de mână, de Elida Oancea, Poveste de Crăciun, de Charles Dickens, Povestea celor trei vrăjitoare toante și Urecheatul sașiu și lupul sur, de Simona Epure, Emoțiile: de la teorie la poezie, de Ion-Ovidiu Pânișoară, Elefantul, de Alexandr Kuprin, Prostia omenească, adaptare după Ion Creangă și Basme și povești românești. Totodată, Diana Tivu devine atât scriitoare, cât și ilustratoare cu seria de cărți pentru copii Pernuța speriată, din care au apărut Pernuța speriată și teribila noapte cu lună plinăPernuța speriată și teribila cutie cu viteze și bulbuciPernuța speriată și teribila viață a unei jucării de îmbrățișat și Pernuța speriată și teribila întâlnire cu Moș Crăciun.

Continue reading “Interviu cu un ilustrator de cărți pentru copii… Diana Tivu”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Simona Antonescu

Simona Antonescu îmbină cu onestitate în cărțile sale istoria cu ficțiunea. Născută la Galați, a copilărit în localitatea Țintea din județul Prahova și a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Institutului Politehnic București. A debutat în anul 2015 cu volumul Fotograful Curții Regale. Începând cu acest an, publică anual romane precum: Darul lui Serafim (2016), Hanul lui Manuc (2017), Ultima cruciadă (2019), Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos (2019) și În umbra ei (2021). La editura Nemi a început să publice, din anul 2018, o colecție de romane, Istoria povestită copiilor, care are menirea de a familiariza cititorii cu istoria României. Până în acest moment, în serie au apărut următoarele volume: Decebal și un solomonar misterios, Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii, Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană, Litovoi și Școala Solomonarilor din Crângul Pământului, Mircea cel Bătrân și Școala Scutierilor, Regina Maria și Marea Unire, Mihai I, regele-copil și pecețile de mărgean, Vlad Țepeș și Ordinul Dragonului și Iancu de Hunedoara și legenda fântânii din castel. Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Simona Antonescu”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Simona Epure

Simona Epure este o scriitoare de carte pentru copii care reușește cu măiestrie să dea o notă amuzantă și jucăușă poeziilor. A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” și Facultatea de Științe, Secția Fizică, ambele în cadrul Universității din Craiova. Din 2014, se dedică scrisului și proiectelor editoriale pentru copii, fiind autoarea următoarelor cărți: Greta în bucătărie – rețete în versete, Greta și rețetele ei, Greta și ora de sănătate, Coșul cu pisici, Întrebările de ce?, Literele vesele, O căsuță cu de toate, Niște mâțe aiurite, Caruselul numerelor, Povestea celor trei vrăjitoare toante, Sofia și pisoiul Miau, Cuvintele magice, Ghici, ghici ce-i aici?, Urecheatul sașiu și lupul sur, Alfabetul meseriilor, Întâmplări cu trei pisici. Miau, Miorlau și Miaunici, Ghici, ce e în depărtare?.           Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Simona Epure”