Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Cristina Andone

Creativitate, grijă față de cuvânt, sinceritate, curaj, încredere și dăruire sunt câteva aspecte care pot fi observate cu ușurință la Cristina Andone. Prin intermediul cărților publicate, dar și prin activitățile de instructor și activist educațional, Cristina Andone se implică în diferite aspecte ale educației. Autoarea este președintele Asociației „Ce Poți Face” și participă la proiectul „Școala Încrederii”.
Cărțile pe care le-a scris până acum sunt cărți de referință atât pentru copii, cât și pentru cei care și-au păstrat sufletul de copil. Acestea fac parte din colecțiile Povești din Pădurea Muzicală (Ceaikovski și dansul notelor de argint, Chopin și balada stropilor de ploaie, Mozart și curcubeul muzical, Beethoven și furtuna de sunete, Paganini și capriciile magice, Bach și orga fermecată, Poveste muzicală de Crăciun, Enescu și hora razelor de soare, Strauss și valsul trandafirilor de maiVivaldi și cele patru anotimpuri și cartea bilingvă româno-suedeză Alfven & Enescu în Pădurea Muzicală), Dar Motan (Dar Motan, Dar Motan călătorește, Dar Motan visează, Dar Motan știe, Dar Motan înoată). Cristina Andone a mai scris Cartea Bunătății. Povești din Ardeal, Școala banilor bine-crescuți, Plec – roman cu publicitari, măgar și umbre și a colaborat la cele două volume ale cărții Nes(u)pusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă și la antologia Cum e să fii fată. Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Cristina Andone”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Iulia Iordan

Pentru a pătrunde în misterul plantelor și al luminii zilelor de primăvară, vă invităm să faceți cunoștință cu Iulia Iordan. După ce își petrece copilăria la sat, în natură și simplitate, urmează un liceu pedagogic și, mai apoi, studiază filosofia și arta. Tot ce a îndrăgit s-a transformat în meseria pe care o practică în prezent, educator cultural și scriitor.
Pe Iulia Iordan o putem întâlni la Muzeul Național de Artă al României, ca educator muzeal și la Asociația DaʼDeCe, unde, în calitate de coordonator creativ, concepe proiecte culturale pentru copii. Bucuria și curiozitatea din copilăria Iuliei Iordan sunt transmise în cărțile editate începând din anul 2012, Călătorie printre ierburi și lumină, Luli și căsuța din copac, Povești din calendar, Primul Punct și Al Doilea Punct, Supa de pietre și Da’ de ce să mă întorc în timp?/Metodologie-ghid de creare a unui traseu cultural.
Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Iulia Iordan”

Interviu cu un ilustrator de cărți pentru copii… Diana Tivu

Culoare, pasiune, autoinstruire, tehnică, determinare, creativitate și curiozitate sunt cuvinte care pot fi puse în legătură cu un artist, iar Diana Tivu se încadrează în această descriere perfect. După ce finalizează cursurile Facultății de Arhitectură ale Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, revine la o pasiune din copilărie, ilustrația de carte. În poveștile ilustrate (și scrise) deja de cinci ani, relatarea este o îmbinare fericită între text și imagine.

Ilustrațiile Dianei Tivu pot fi admirate și studiate în următoarele cărți: Bagajul de mână, de Elida Oancea, Poveste de Crăciun, de Charles Dickens, Povestea celor trei vrăjitoare toante și Urecheatul sașiu și lupul sur, de Simona Epure, Emoțiile: de la teorie la poezie, de Ion-Ovidiu Pânișoară, Elefantul, de Alexandr Kuprin, Prostia omenească, adaptare după Ion Creangă și Basme și povești românești. Totodată, Diana Tivu devine atât scriitoare, cât și ilustratoare cu seria de cărți pentru copii “Pernuța speriată”, din care au apărut Pernuța speriată și teribila noapte cu lună plină și Pernuța speriată și teribila cutie cu viteze și bulbuci.

Continue reading “Interviu cu un ilustrator de cărți pentru copii… Diana Tivu”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Simona Antonescu

Simona Antonescu îmbină cu onestitate în cărțile sale istoria cu ficțiunea. Născută la Galați, a copilărit în localitatea Țintea din județul Prahova și a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Institutului Politehnic București. A debutat în anul 2015 cu volumul Fotograful Curții Regale. Începând cu acest an, publică anual romane precum: Darul lui Serafim (2016), Hanul lui Manuc (2017), Ultima cruciadă (2019) și Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos (2019). La editura Nemi a început să publice, din anul 2018, o colecție de romane, Istoria povestită copiilor, care are menirea de a familiariza cititorii cu istoria României. Până în acest moment, în serie au apărut următoarele volume: Decebal și un solomonar misterios, Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii, Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană, Litovoi și Școala Solomonarilor din Crângul Pământului, Mircea cel Bătrân și Școala Scutierilor, Regina Maria și Marea Unire, Mihai I, regele-copil și pecețile de mărgean, Vlad Țepeș și Ordinul Dragonului și Iancu de Hunedoara și legenda fântânii din castel. Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Simona Antonescu”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Simona Epure

Simona Epure este o scriitoare de carte pentru copii care reușește cu măiestrie să dea o notă amuzantă și jucăușă poeziilor. A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” și Facultatea de Științe, Secția Fizică, ambele în cadrul Universității din Craiova. Din 2014, se dedică scrisului și proiectelor editoriale pentru copii, fiind autoarea următoarelor cărți: Greta în bucătărie – rețete în versete, Greta și rețetele ei, Greta și ora de sănătate, Coșul cu pisici, Întrebările de ce?, Literele vesele, O căsuță cu de toate, Niște mâțe aiurite, Caruselul numerelor, Povestea celor trei vrăjitoare toante, Sofia și pisoiul Miau, Cuvintele magice, Ghici, ghici ce-i aici?, Urecheatul sașiu și lupul sur, Alfabetul meseriilor, Întâmplări cu trei pisici. Miau, Miorlau și Miaunici, Ghici, ce e în depărtare?.           Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Simona Epure”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Alec Blenche

Alec Blenche este nutriționist și scriitor de carte pentru copii. Poveștile pentru micii cititori au luat naștere în urma unui program de sănătate susținut într-o școală din Constanța. Cărțile semnate de Alec Blenche au apărut la Editura Univers și sunt următoarele: seriile Erus și Jup, un pisoi de soi, Cronicile Pădurii, Lecții de la Sami, Pe tine ce te face fericit?, Pe tine ce te face să râzi?, Aventuri în Țara Virtuților, Aventuri în Țara Nevirtuților, Zăpardul și alte povești albe, Pac și Mac, o aventură urecheată, Orașul verde și povestea culorilor, Prințul Păpădie și Regatul Florilor. Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Alec Blenche”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Laura Pamfiloiu

Laura Pamfiloiu este profesor și scriitor de carte pentru copii. Mai mult, în cadrul Academiei Motanov, este antrenoarea atelierului de scriere creativă pentru copii. La editura clujeană Via, autoarea a publicat cărți destinate copiilor, dar care pot fi citite la orice vârstă: Povești cu nasturi, Visul licuriciului, Pălăria bunicului meu, Ceasornicăria lui August și caietul de activități Eu, Max și maximonștrii. Totodată, povești ale autoarei se regăsesc pe site-ul https://www.revistadepovestiri.ro/ și, în format fizic, în revista pentru copii Fabulafia. Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Laura Pamfiloiu”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Alex Donovici

Alex Donovici este jurnalist Pro TV de mai bine de 20 de ani și creatorul personajului de poveste Țup. Din pasiune pentru povești, din iubire pentru fiica sa Alexandra și din dorința de a continua tradiția poveștilor înregistrate pe care le asculta în copilărie, colaborează cu soția sa, Cristina Donovici, la proiectul Poveștile Cristinei (http://povestilecristinei.ro/ ). Poveștile sunt scrise de familia Donovici, iar vocile care le lecturează sunt ale unor jurnaliști (colegi din echipa Pro Tv), actori sau oameni de radio. De la poveștile înregistrate la poveștile apărute la editura Curtea Veche a fost doar un pas. Astfel, Alex Donovici a scris cu mare drag următoarele cărți: Țup. Imposibil e doar un cuvânt, Țup. Salvatoarea iernii, Țup și pădurea încremenită, Țup. Nu ai nevoie de aripi ca să poți zbura și Comoara lui Ben, iar împreună cu Cristina Donovici a publicat O iarnă de povești și Întâmplări vindecătoare. Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Alex Donovici”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Raluca Poenaru

Născută la Curtea de Argeş în 1978, Raluca Poenaru a dezvoltat încă din copilărie o pasiune pentru lectură şi scris. Chiar dacă studiile de specialitate le-a urmat în limbi străine, finanţe-bănci şi marketing, iar în prezent lucrează în IT, dorinţa cea mai mare a Ralucăi Poenaru a fost aceea de a scrie o carte. Deoarece îi place mult să îşi petreacă timpul cu cei mici şi pentru că ea însăşi are o inimă de copil, plină de entuziasm şi bucurie, a ales să scrie literatură pentru copii. Astfel, în 2017 îi apare prima carte, Pericol, care câştigă Trofeul Arthur, ediţia a V-a. Povestea plină de culoare şi peripeţii a protagonistului continuă în volumul al doilea apărut în 2019, Pericol la petrecere!. De asemenea, o altă carte ce poartă semnătura autoarei este Plufii. Iar două poveşti ale sale pot fi parcurse în culegerile de poveşti Lumea-n gamă marţiană şi Selfie, apărute la editura Arthur. Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Raluca Poenaru”

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Ioana Chicet-Macoveiciuc

Ioana Chicet-Macoveiciuc are o experiență de 15 ani în presa scrisă, project management și comunicare online. În prezent este scriitor de carte și de blog (www.printesaurbana.ro), dar și organizator de evenimente pentru părinți (de exemplu, „Caravana empatiei”). În anul 2015 apare prima carte semnată de autoare, O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă. De atunci au urmat și alte cărți care se adresează oamenilor mari: Miercuri respirăm, Ziua în care la celălalt capăt al iubirii n-a mai fost nimeni și Semn că te am. Cărțile pentru copii, precum Băiețelul cu aripă de fluture, Cea mai bună înghețată din lume, Echipa de prieteni Măsimtbinescu, Mami și tati se poartă ciudat, Adevărul gol-goluț, Te iubesc, orice-ai face!, Vacanța pofticioșilor sau Te rog, mulțumesc, Te iubesc, sunt pline de speranță, iubire, râsete, abordează teme din viața de familie și sunt menite a fi citite copiilor de mai multe ori. Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Ioana Chicet-Macoveiciuc”