Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Yamaki”, de Nicole Jumbei

Lucrarea Nicolei Jumbei a primit mențiune la Concursul Național de Creație Literară „Și eu știu să scriu”, ediția I, 2021, organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila și Asociația Culturală Leviathan.

 

YAMAKI

de Nicole Jumbei
Colegiul Național Pedagogic ,,Gheorghe Lazăr’’, Cluj-Napoca
14 ani

Sună alarma telefonului. Mă ridic și merg la baie să mă trezesc. Fac un duș scurt, îmi spăl dinții și fața. Părul îmi stă aiurea ca în fiecare dimineață, dar nu mai contează așa de mult.

Merg în dormitor și încep să mă schimb. Îmi aleg cămașa albă, vesta galbenă, pantalonii maro de mătase, șosetele în dungi și tenișii negri. Îmi piaptăn părul și mă îndrept spre bucătărie.

La micul dejun îmi fac doar o cafea.

După ce îmi termin cafeaua îmi iau ghiozdanul și ies din apartament. De pe scara blocului, prin ferestre, se vede o zi cețoasă de aprilie.

Drumul până la școală nu este lung. De obicei, îmi ia 20 de minute pe jos să ajung până la liceu. Deși știu drumul și în somn, parcă mă pierd în gălăgia orașului Miyagi. Înainte nu mă deranjau aglomerațiile, pentru că era ea cu mine mereu, dar, de la eveniment, aș vrea ca lumea să mă lase în pace. Să dispară gălăgia traficului sufocant. Aș vrea ca măcar această zi să fie liniștită. Continue reading “Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Yamaki”, de Nicole Jumbei”

Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Căprioara”, de David Sebastian Reianu

Căprioara

de David Sebastian Reianu
Seminarul Teologic Ortodox, Cluj-Napoca
Clasa a III-a

O căprioară mititică umbla singurică,
Prin pădurea de molid, care-i a lui Baiazid.
Baiazid cel ne-nfricat, rege mare-ncoronat.
Cum mergea ea prin desiş, s-a apropiat de un tufiş.

Din tufiş a sărit un iepure ce a grăit:
Ajutor, ajutor, vine lupul cu al său odor!
S-a auzit un urlet înfiorător,
Căprioara a înmărmurit când lupul din tufişuri a sărit. Continue reading “Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Căprioara”, de David Sebastian Reianu”

21 martie, Ziua Internațională a Poeziei

Ca în fiecare an, în 21 martie sărbătorim Ziua Internațională a Poeziei. Încântați de acest moment cultural, care nu întâmplător coincide cu echinocțiul de primăvară, simbolizând renașterea, ieșirea la lumină, triumful forțelor vitale, ne întrebăm: ce este poezia, ce reprezintă ea pentru noi?

Dacă ne uităm în Dicționarul explicativ al limbii române (2009), găsim următoarea definiție: POEZÍE,  Modalitate a literaturii care exprimă mesajul artistic cu ajutorul imaginilor expresive, al unui limbaj concentrat, al afectivității, al rimei, al ritmului etc.; (concr.) creație literară în versuri. ♦ Totalitatea compozițiilor în versuri ale unui poet, ale unui curent literar, ale unui popor etc. 2. Fig. Caracter poetic al unei opere literare, al unui peisaj, al unei situații; farmec, frumusețe, încântare. [Pr.: po-e-] – Din fr. poésie. Continue reading “21 martie, Ziua Internațională a Poeziei”

Cenaclul literar „Traian Brad”: timp pentru a scrie, timp pentru a crește

Deși situația mondială în care ne găsim e mai puțin prietenoasă cu spațiul tradițional de întâlnire ori cu mesele rotunde, ea a rămas îngăduitoare cu timpul – timpul petrecut observând, visând, reflectând, adunând trăiri, scriind și înflorind prin creație.

Cenaclul literar „Traian Brad”, unul din proiectele îndrăgite ale bibliotecii, se desfășoară în continuare. Din fericire, creația și imaginația nu intră în criză, ci sunt libere de orice opreliști. Astfel, pentru a le da ocazia să se manifeste în deplinătatea lor, ne întâlnim o dată pe lună pe Zoom, spațiul virtual care a devenit locul nostru familiar de întrunire. Aici dăm glas ideilor literare cu același entuziasm ca și până acum. Mai mult, petrecerea semnificativă a timpului în interior a dat aripi inspirației și a oferit cheia către refugiul lumilor imaginare, iar rezultatele au fost pe măsură.

Ne bucurăm că cenacliștii noștri nu au făcut pauză de la scris, pentru că eforturile le-au fost răsplătite în anul 2020 cu multe premii și mențiuni la o serie de concursuri literare naționale. Continue reading “Cenaclul literar „Traian Brad”: timp pentru a scrie, timp pentru a crește”

Vă invităm la Zilele Bibliotecilor de Cartier!

Dragi copii, în prag de toamnă, vă invităm să participați la activitățile desfășurate în cadrul Zilelor Bibliotecilor de Cartier (26-30 octombrie). Ora poveștilor, Atelierul de robotică, Cenaclul literar, Storytelling Hour, Atelierele de bricolaj, Clubul de limba engleză și cel de limba franceză, curiozități, experimente, quizuri, toate vă așteaptă, dragi copii!

Programul Zilelor Bibliotecilor de Cartier

Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Nu vreau să vină toamna”, de Daria Mocanu

NU VREAU SĂ VINĂ TOAMNA

de Dariana Mocanu
Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca
clasa a V-a

Parcă ieri stăteam în parc până târziu

Și cum sora mea în teme era să se înece

La fel și eu în fiecare dimineață

Încerc să-mi termin la matematică

Așa de repede vara a trecut,

Și când te gândești că toamna abia a-nceput.

Continue reading “Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Nu vreau să vină toamna”, de Daria Mocanu”

Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Rețeta unei zile de școală”, de Daria Mocanu

REȚETA UNEI ZILE DE ȘCOALĂ

de Dariana Mocanu
Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca
clasa a IV-a

 

Bun venit! Rețeta pe care o voi pregăti astăzi se numește: „Pizza dintr-o zi de școală”.

Pentru început avem nevoie de douăzeci și patru de elevi bine treziți, o școală, o învățătoare și patru ore de lecții. Apropo, orele de școală sunt la alegere.

În primul rând, luăm o clasă și punem cei douăzeci și patru de elevi, pe urmă adăugăm învățătoarea, amestecăm până se liniștește aluatul, apoi adăugăm cele patru ore și omogenizăm. După ce toate ingredientele au fost bine amestecate, punem clasa la dospit în școală pentru trei ore și jumătate. Continue reading “Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Rețeta unei zile de școală”, de Daria Mocanu”

Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Orașul plictisit”, de Maia Indrie

ORAȘUL PLICTISIT

de Maia Indrie
10 ani

 

Era odată o planetă neagră, departe de soare. Acum milioane de ani, planeta a explodat. Milioane de bucățele au zburat prin spațiu. Unele s-au băgat în găuri negre, altele au ajuns prea aproape de soare, altele încă plutesc prin spațiu, altele au căzut pe alte planete și au rămas acolo, însă doar una a ajuns foarte aproape de Pământ.

Pe acea bucată erau un oraș pe nume Noxmac și un munte mare. Acolo erau numai oameni plictisiți și plictisitori. Nu erau oameni grași. Oamenii de acolo erau înalți, slabi și toți îmbrăcați în negru, gri sau alb. Ei trăiau cel puțin o sută șaizeci de ani. Cel mai neobișnuit om din Noxmac, în vârstă de două mii de ani, avea părul lung și alb, era îmbrăcat în maro și trăia subteran. Făcea multe poțiuni și tuturor le era frică de el, nu băteau niciodată la ușa lui pentru a-l întreba ceva. Continue reading “Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Orașul plictisit”, de Maia Indrie”