„Frații Willoughby”, de Lois Lowry

Dacă te aștepți să te invit la lectură, nici că te puteai înșela mai tare. Ce spui? Ai văzut deja coperta și ți se pare interesantă? Nici vorbă, nu e nimic interesant aici. Hei, nu auzi? Nu deschide cartea! Ce mai vrei să știi, n-ai văzut în titlu? E vorba despre noi, familia Willoughby. O familie de modă veche, cum s-ar zice. Locuim într-o casă îngustă și lunguiață dintr-un oraș ca oricare altul și facem toate lucrurile pe care le fac copiii din poveștile de demult. Probabil că faci parte dintr-o familie modernă, așa că de ce ai vrea să știi cum trăim noi? Dacă, de exemplu, avem televizor, calculator sau telefon mobil. Oricum, asta e tot ce îți spun, mai ales că sunt sigur că nu ai tu timp pentru aventurile noastre. Deci, clar nu are niciun sens să începi să citești! Continue reading “„Frații Willoughby”, de Lois Lowry”

„Castelul de la malul mării”, de Lucy Strange

Se spune că, odată demult, patru bărbați au ieșit pe mare cu Aurora, vasul lor de pescuit, dar nu s-au mai întors. Atunci când fiicele lor și-au dat seama că ceața deasă îi ținea prizonieri în larg, ele au urcat până în vârful stâncii pentru a aprinde focul de semnalizare care s-o ajute pe rătăcitoarea Aurora să găsească drumul spre casă. Și au făcut asta în fiecare noapte până când, după mai multe zile, sătenii au încetat să spere, fiind siguri că Wyrm le înghițise barca. Dar fetele nu s-au dat bătute, au urcat din nou la stâncă și i-au cântat mării cel mai frumos și mai trist cântec. Și au continuat să cânte până ce s-a ridicat ceața. Wyrm cea flămândă s-a înduplecat și a adus barca la țărm, dar și-a cerut ofranda promisă, astfel că cele patru fete au devenit stane de piatră. Fiicele de piatră din Dover, cum au fost ele denumite, stau pe culme și veghează în permanență asupra celor ce navighează prin apele periculoase.

Continue reading “„Castelul de la malul mării”, de Lucy Strange”

„Prea mulți morcovi”, de Katy Hudson

Cum ar fi dacă am avea „prea mulți morcovi”, ca în cartea scrisă de Katy Hudson? Dar dacă avem prea mult din orice altceva? Probabil că n-ar fi prea bine până când nu am găsi echilibrul, iar prietenii joacă un rol important în acest sens.

Vă așteptăm la bibliotecă să descoperiți cartea!

Prea mulți morcovi, text și ilustrații de Katy Hudson, București, Univers Enciclopedic Junior, 2016, 34 p.

„Prietenul din viitor”, de Camille DeAngelis

Salut, sunt Alec, am doisprezece ani și, împreună cu mama mea, tocmai ne-am mutat într-o casă nouă, calmă și tăcută, dar cu personalitate. Agentul imobiliar ne-a spus că a fost construită de o persoană faimoasă și că oamenii care au stat aici au trăit vieți interesante și au fost fericiți (dar ce nu spun agenții pentru a face o vânzare?!). Casa nouă-veche (având în vedere că are peste o sută de ani), cu siguranță, ascunde multe secrete, așa că abia aștept s-o explorez. Uite, construit în peretele camerei de oaspeți am găsit un mic spațiu de depozitare, dar e încuiat, și nu găsesc cheia nicăieri. Mama – ocupată cu reparațile casei și cu serviciul – nu pare foarte interesată de asta; ba chiar mai mult, crede că sufăr de prea multă imaginație.

Deci, dacă și tu ești curios, mă găsești pe Strada Sparrow la numărul 444. Continue reading “„Prietenul din viitor”, de Camille DeAngelis”

„Fram la grădiniță”, de Irina Forgaciu

Cum o fi la grădiniţă? Ce se întâmplă acolo? Cu cine ne întâlnim? Cum ne pregătim pentru colectivitate? Când vine mama după mine? Mai vine?

Vă invităm la bibliotecă să împrumutaţi această cărticică educativă din seria Emoțional! Veți descoperi cum se pregătește și se acomodează ursulețul Fram în această aventură nouă, grădinița!

Fram la grădiniță, de Irina Forgaciu, ilustrații de Ioana Alexandra Abagiu, București, Curtea Veche, 2019, 144 p.

„O casă mai mică decât o cutie”, de Julia Donaldson și Axel Scheffler

Cioc, cioc! Oare cine locuiește în casa asta mititică? Nu e nici cățel, nici șoricel, ci o băbuță cu o ulcică. Se uită în jur băbuța: are masă, scaune, pat și… cam atât. Ce grozăvie: casa ei e mai mică decât o cutie! O, dacă ar putea face rost de un strop de magie! Să-i crească, peste noapte, casa? Să se facă băbuța mică, mică? Nu… Bătrânul înțelept căruia îi cere ajutorul are o idee nemaipomenită: să ia în casă, rând pe rând, animalele din ogradă. Cum? Să încapă găina, capra, porcul și vaca într-o casă atât de mică, unde nu e loc nici măcar de strănutat? Și dacă încap, ce folos? Casa tot nu-i mai mare decât o cutie… Dar înțeleptul știe prea bine: doar un lucru mai lipsește, și băbuța se va simți îndată ca într-un palat. Dragi copii, l-ați aflat? Printre hohote de râs, veți descoperi secretul prin care săracul poate deveni bogat, fără să aibă mai multe lucruri decât are deja. E simplu, nu-i așa?

O casă mai mică decât o cutie, de Julia Donaldson, cu ilustrații de Axel Scheffler, București, Cartea Copiilor, 2018, 28 p.

„Elmer: caută și găsește culorile”, de David McKee

Oare poate Elmer să fie și gri? Descoperă cu cine se aseamănă elefănțelul prin faptul că este multicolor!

Explorează imaginile și află detaliile ascunse!

Vă invităm la bibliotecă să împrumutați această carte antrenantă și interactivă, potrivită pentru lectură și activități împreună cu bebelușii!

Elmer: caută şi găseşte culorile, text și ilustrații de David McKee, București, Pandora Publishing, 2020, 22 p.

„Castelul din pod”, de Elizabeth Winthrop

Hei, cititorule, te-ai jucat vreodată cu figurine miniaturale, dorindu-ți să intri cu adevărat în aventură împreună cu ele? Atunci, bine ai venit în povestea mea! Pentru că o figurină din plastic nu e niciodată doar o simplă figurină. De cele mai multe ori este jucăria preferată a cuiva și, aproape întotdeauna, este magică. Iar dacă ai citit deja Indianul din dulap, înseamnă că îl cunoști pe Pui-de-Taur și pe prietenul său, Omri, deci știi că ceea ce-ți spun este adevărat. Continue reading “„Castelul din pod”, de Elizabeth Winthrop”

„Cocoloș și ursul”, de Charlotte Habersack și Sabine Büchner

Pentru că a fost harnic și a cules miere toată vara, ursul a devenit bogat. Din banii câștigați și-a cumpărat o pungă de caramele, o peșteră în Munții Colțuroși și un pat cu saltea, ca să ascundă bine de tot banii rămași. Ah, acum poate să răsufle ușurat! Cât e ziua de lungă, poate să se odihnească pe șezlongul din fața casei citind și bând limonadă. Pare un plan minunat. Doar dacă animalele ar binevoi să stea departe de casa lui… Continue reading “„Cocoloș și ursul”, de Charlotte Habersack și Sabine Büchner”

„Annie furnicuţa”, de Susan Hood

Ce face o furnică atunci când dă de greu? Cu cine se-ntâlneşte ea în drumul său şi ce pericole îi apar în cale?

Aflaţi cum se descurcă furnicuţa Annie la activităţile de zi cu zi!

Vă aşteptăm la bibliotecă să împrumutaţi cartea!

Annie furnicuţa, de Susan Hood, cu ilustrații de Bruce Eagle, Bucureşti, Rao, 1999, 5 p.