Despre un băiețel sensibil, dar curajos, pe care tatăl său l-a învățat mai multe lucruri decât ar fi putut învăța la școala unde bătaia la palme era la ordinea zilei. Despre curiozități științifice, și nu numai, de exemplu dagherotipul prin fulger, despre inovațiile născute din pasiunea pentru fotografie, ferotipia. Despre lucrurile care unesc oamenii și o prietenie specială ce nu poate fi definită. Despre spirite ce par a nu fi atotvăzătoare sau atotcunoscătoare, ce nu sunt zei și nici îngeri. Despre Ponei, căluțul cu chipul alb ce pare să-i citească gândurile. Și, nu în ultimul rând, despre familie, pentru că toate se întâmplă din cauză că Pa a fost răpit de o bandă de răufăcători. Despre băiețelul care putea vedea lucruri pe care ceilalți nu doar că nu le văd, dar nici nu cred în ele, și care trebuie să crească precum un Făt-Frumos pentru a se întoarce la viața de dinainte. Atât cât se poate. Continue reading “„Ponei”, de R. J. Palacio”
Category: Uncategorized
Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Cristina Beatrice Preda
Cristina-Beatrice Preda, născută în 2 martie 1996, și-a descoperit dorința de a scrie încă din clasa a III-a, când a primit o temă care i-a pus imaginația la încercare. Câțiva ani mai târziu, la o vârstă la care copiii își doresc doar să se joace, debutează în lumea scriitorilor cu cartea „Aventurile lui Tăpățel și prietenii lui jucăuși”.
Autoarea își ia inspirația de peste tot din jurul ei, din lucruri pe care noi le ignorăm sau le considerăm cât se poate de banale. Astfel, poveștile Cristinei Preda ies în evidență tocmai prin această însuflețire a unor obiecte pe care nu le întâlnim de obicei în povești, arătând că putem găsi magie în oricine și orice. Printre poveștile sale deosebite amintim Povești cu mămici și tătici, Vâj-vâj prin călimară, dar și povestea bilingvă Canarul pierdut = The lost canary.
Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Cristina Beatrice Preda”
Ouă primăvăratice
Noutăți – aprilie 2025
Vă invităm la Concursul de desene „Eroii Cărților Citite”, ediția a LIV-a!
Dragi copii, lansăm ediția a LIV-a a Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, concurs organizat anual cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului și dedicat preșcolarilor și elevilor până în clasa a VIII-a din județul Cluj.
Ce aveți de făcut pentru a putea participa la ediția de anul acesta? Să desenați sau pictați un personaj dintr-o carte citită, iar mai apoi să depuneți lucrarea la Secţia pentru copii, Sala multiculturală sau filialele de cartier, până în data de 22 mai 2025, personal sau cu ajutorul părinţilor ori al cadrelor didactice îndrumătoare.
Pentru detalii suplimentare, vă invităm să consultați Regulamentul concursului.
Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției vor avea loc în 30 mai 2025, ora 13.00, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj, Calea Dorobanților nr. 104, parter.
Expoziţia de desene va fi deschisă pentru public până în 13 iunie 2025.
Vă dorim mult succes!
Noutăți – aprilie 2025
Ziua Mondială a Sănătății – Galerie de cărți (în)semnate
Ateliere de scriere creativă pentru copii între 11 și 14 ani
Dragi copii, dacă aveți între 11 și 14 ani și vă place să vă exprimați creativ prin scrierea literară, vă invităm să dați frâu liber imaginației, să vă descoperiți propria viziune de povestitor, să construiți un univers din cuvinte și să vă șlefuiți stilul în cadrul unor Ateliere de scriere creativă menite să vă ofere sfaturile și instrumentele necesare.
Atelierele fac parte din Proiectul național de scriere creativă „FANTEZII LITERARE” inițiat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila și au ca finalitate scrierea unor texte în proză, în vederea participării la Concursul Național de Proză Scurtă „FANTEZII LITERARE”. Trei dintre textele scrise ca urmare a participării la ateliere vor fi selectate pentru a fi înscrise în concurs. Aflat la cea de-a V-a ediție, concursul premiază cele mai bune scrieri în proză, iar toate lucrările înscrise în concurs vor fi cuprinse într-o antologie literară publicată la editura „Proilavia” a Bibliotecii Județene Brăila.
Vă așteptăm în data de 9 aprilie, de la ora 16:30, la Secția pentru copii, sediul central, parter est, să dăm start celor mai captivante aventuri narative!
Pentru înscrieri ne puteți contacta la Secția pentru copii, la numărul de telefon 0264.430323 sau la adresa de e-mail copii@bjc.ro.
Vă așteptăm cu drag!
„O carte”, de David Miles și Natalie Hoopes
Deschide-o. Deschide-o cu ambele mâini. Atinge-i hârtia mătăsoasă, de un alb pur. Urmărește cu degetul rândurile negre, ca niște rândunele care aduc primăvara în miezul iernii. Apropie-ți urechea de pagină. Auzi vreun sunet? Nu vei auzi decât un „fâș-fâș” misterios, uneori mai tare, alteori mai încet, de fiecare dată când degetele tale întâlnesc hârtia, iar mintea ta curioasă îți șoptește: „Continuă! Încă o pagină!”. Uită-te mai aproape. Cufundă-te. Tot mai aproape. Bravo! Ce vezi acum? Continue reading “„O carte”, de David Miles și Natalie Hoopes”
Vă invităm la Concursul Național de Lectură „Bătălia Cărților”, ediția a XII-a!
Dragi copii, vă anunțăm cu bucurie că lansăm cea de-a XII-a ediție a Concursului Național de Lectură „Bătălia Cărților”!
Sunteți curioși să descoperiți titlurile pe care vi le propunem anul acesta? Vă invităm să vizionați un scurt videoclip de prezentare, care să vă stârnească pofta de citit: https://www.youtube.com/watch?v=hWEKdy26ZvE.
Perioada de lectură se va desfășura între lunile martie și septembrie, timp în care veți avea ocazia să vă cultivați plăcerea de a citi, să vă exprimați în scris gândurile și impresiile în urma lecturii, să vă împărtășiți preferințele cu alți prieteni ai cărților și să lansați la rândul vostru îndemnul spre lectură.
Pentru a participa la „Bătălia Cărților”, secțiunea 11-13 ani, tot ce trebuie să faceți este:
- să completați un formular de înscriere, pe care să îl depuneți la bibliotecă, în locația din care împrumutați cărțile (Secția pentru copii, sediul central, Filiala „Traian Brad”, Filiala Zorilor sau Filiala Grigorescu);
- să citiți cele 10 titluri incluse în concurs, până în 30 septembrie 2025;
- să completați câte o Fișă de lectură pentru fiecare carte citită;
- să acordați puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită, în Carnetul de lectură, pe care îl veți primi începând cu prima carte restituită la bibliotecă;
- să vă alegeți cartea preferată din cele 10 citite, pe care să o susțineți în cadrul dezbaterii „Convinge-mă să citesc!” din finala concursului.
Detalii suplimentare găsiți accesând Regulamentul concursului, precum și la secțiile pentru copii de la sediul central și din cadrul filialelor de cartier.
Vă așteptăm cu drag să participați și să vă bucurați de experiența lecturii. Pentru că Lectura te face învingător!