Clubul de conversație în limba română pentru copii de etnie maghiară

Dragi copii, în luna mai se reiau întâlnirile Clubului de conversație în limba română pentru copiii de etnie maghiară. Dacă aveți între 8 și 10 ani și doriți să exersați comunicarea în limba română, vă invităm săptămânal, on-line, joi, de la ora 16.30, pe platforma ZOOM.

Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă. Pentru înscrieri și mai multe informații vă invităm să vă adresați Sălii multiculturale, la numărul de telefon 0731-013293.

Zágoni Balázs (1975)

Consultați aici varianta în limba română a textului.

Kicsoda Zágoni Balázs?

Zágoni Balázs író, forgatókönyvíró, rendező, egyetemi oktató, 1975-ben született Kolozsváron. A Báthory István Elméleti Líceumban érettségizett (1994), majd a BBTE filozófia szakán szerzett egyetemi oklevelet (2000). Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen doktorált 2012-ben. A Filmtett mozgóképes havilap alapítója. 2009-től 2017-ig a Koinónia Könyvkiadó vezetője, 2019-tól a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Fotó, Film, Média szakának címzetes oktatója. Három gyereke van, Barni, Hanna és Dorka.

Kitalálója, sorozatszerkesztője és egyik szerzője a Jánosi Andrea rajzaival megjelenő Kincses Képeskönyv című várostörténeti gyermekkönyvsorozatnak. Meséket 2005-ben kezdett írni, eddig 14 kötete jelent meg, a legutolsó az Irány a suli. Ifjúsági könyveket is ír, A gömb több díjat is kapott, a szerzőt 2019-ben az Év Ifjúsági Írójává választották Magyarországon, és Erdélyi Magyar Kortárs Kultúra díjjal tüntették ki Kolozsváron. Continue reading “Zágoni Balázs (1975)”

Sven Nordqvist (n. 30.04.1946)

Cine este Sven Nordqvist?

Sven Nordqvist este un scriitor și ilustrator suedez, celebru pentru cărțile din seria Pettson și Findus, în care eroi sunt un moș zăpăcit și un pisoi vorbăreț și inventiv.

Cum a devenit Sven Nordqvist ilustrator și scriitor?

Sven Nordqvist s-a născut la 30 aprilie 1946, în Helsingborg, un oraș pitoresc din sudul Suediei. A copilărit în Halmstad. Verile și le petrecea la bunici, în căsuța lor cea veche înconjurată de verdeață. Își amintește cum prima casă în care a locuit împreună cu familia nu avea curent electric. Era o viață simplă, dar bună, conform unui ideal suedez – enkelt men bra – care se păstrează și astăzi, sub forma căsuțelor roșii, de vacanță, numite Stuga, pe care suedezii adoră să le construiască în natură, bucurându-se de un confort modest. Continue reading “Sven Nordqvist (n. 30.04.1946)”

Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Căprioara”, de David Sebastian Reianu

Căprioara

de David Sebastian Reianu
Seminarul Teologic Ortodox, Cluj-Napoca
Clasa a III-a

O căprioară mititică umbla singurică,
Prin pădurea de molid, care-i a lui Baiazid.
Baiazid cel ne-nfricat, rege mare-ncoronat.
Cum mergea ea prin desiş, s-a apropiat de un tufiş.

Din tufiş a sărit un iepure ce a grăit:
Ajutor, ajutor, vine lupul cu al său odor!
S-a auzit un urlet înfiorător,
Căprioara a înmărmurit când lupul din tufişuri a sărit. Continue reading “Din lucrările copiilor care participă la Cenaclul literar „Traian Brad”: „Căprioara”, de David Sebastian Reianu”

Educația STEM

Bun venit în universul STEM! Se vorbește tot mai mult despre educația STEM și probabil ai auzit deja acest termen. Este acronimul care evidențiază cuvintele Science (Știință), Technology (Tehnologie), Engineering (Inginerie), Maths (Matematică). Poți să descoperi informații despre o varietate de subiecte: biotehnologii incredibile, lichide, solide și gaze, istoria mașinilor, roboți, secretele tehnicii și multe altele. Acum îți propunem cărți atent alese despre știință. Vei regăsi informații palpitante și proiecte amuzante pe care le poți realiza chiar tu!

Călătorii virtuale: Sediul central al Bibliotecii publice a orașului Stuttgart, Germania

Dragi copii, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum și a Zilei Naționale a Bibliotecarului Român, care se sărbătoresc în fiecare an pe data de 23 aprilie, vă invităm să descoperim împreună una dintre cele mai impresionante biblioteci din lume, din perspectiva arhitecturii moderne: sediul central al bibliotecii publice a orașului Stuttgart, din Germania.

Continue reading “Călătorii virtuale: Sediul central al Bibliotecii publice a orașului Stuttgart, Germania”