Oscar e fericit: e prima lui zi la Școala de Prichindei! Cu pași grei și hotărâți, conduce Autobuzul Umblător, format din animale drăgălașe, printre care – cele mai dragi lui Oscar – oițele. Domnișoara Mu-Mu, învățătoarea prichindeilor, le-a pregătit o mulțime de surprize. Cine a spus că școala nu poate fi distractivă? Fiecare animăluț are propriul cuier atârnat de crengile unui copac mare, iar creioanele și pensulele așteaptă în sertărașele atașate de trunchi să fie folosite. Oscar îi ajută pe prichindei să-și lase hăinuțele la cuier și, de bucurie, simte o furnicătură în burtică. Ziua a început minunat! Continue reading “„Oscar merge la școală”, de David Melling”
Category: Uncategorized
Vă invităm la Festivalul Cărții pentru Copii, ediția a V-a!
Dragi copii, toamna vine încărcată cu povești și ne bucurăm să adăugăm și noi, prietenii cărților, un strop de magie în recolta ei. În inima Parcului Central „Simion Bărnuțiu”, într-un minunat colț de relaxare, acolo unde copacii șoptesc frânturi tainice de povești, deschidem și anul acesta porțile Târâmului Poveștilor. Vă invităm, așadar, în perioada 14-16 septembrie 2024, la Centrul de Cultură Urbană „Casino”, pentru a participa la Festivalul Cărții pentru Copii!
Cu cinci ani în urmă, acest eveniment de talia unei biblioteci lua ființă spre a oferi micilor cititorilor clujeni, și nu numai, prilejul de a împărtăși bucuria lecturii, transformând-o într-o sărbătoare a cărții, la care sunt chemate zânele protectoare ale multor forme de artă care spun și ele o poveste (teatrul, artele vizuale, muzica, dansul), și de unde nu lipsesc niciodată jocul, creația, meșteșugul, imaginația și comuniunea între culturi, căci poveștile se scriu și se citesc în multe limbi, purtându-ne într-o fascinantă călătorie.
Sunteți curioși să aflați ce surprize v-am pregătit anul acesta? Aruncați o privire la programul festivalului și pregătiți-vă să pășiți pe Tărâmul Poveștilor! Ca să nu vă lăsăm să așteptați prea mult, vă spunem doar că veți avea parte de întâlniri cu scriitori și ilustratori, dar și cu… căței simpatici, de felurite ateliere vesele și creative, de spectacole, și desigur, de cărți, iar Povestea va lua înfățișări noi, special pentru voi.
Vă așteptăm cu drag!
„Insula Delfinilor Albaștri”, de Scott O’Dell
Demult, cândva la începuturile lumii, pe când zeii care domneau, Tumaiyowit și Mukat, se certau din orice, dar mai ales din cauza oamenilor, insula era acoperită cu copaci uriași. Tumaiyowit era cel care voia ca oamenii să moară, așa că a coborât într-o lume de sub lumea aceasta și a luat cu el tot ce-i aparținea. Acum, insula de forma unui delfin cu coada spre răsărit a rămas pustie, doar stâncă și câțiva copaci mici și piperniciți risipiți prin văi, îngenuncheați de vânturile puternice ce-o stăpânesc. Doar marea ne ține în viață. Și, într-o bună zi, tot de pe mare a venit și pieirea, sub forma unei cochilii plutitoare ce se apropia din ce în ce mai mult, și care, în lumina crudă a răsăritului, s-a dovedit a fi o corabie aleutină cu pânzele ei roșii ca sângele, ce parcă prevesteau ceea ce avea să se întâmple. Continue reading “„Insula Delfinilor Albaștri”, de Scott O’Dell”
Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Ana Alfianu
Ana Alfianu s-a născut în 1979 la Brașov și a studiat Conservarea și Restaurarea Operei de Artă, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, iar în prezent se afirmă prin ilustrațiile și scrierile sale, rafturile librăriilor și ale bibliotecilor fiind pline de titluri la care aceasta a contribuit în diferite feluri. Ana Alfianu este, cu siguranță, un artist complet, care înțelege și declară faptul că în spatele oricărui tip de artă nu este în primul rând inspirație, ci o muncă îndelungată.
Printre cărțile ilustrate de Ana Alfianu amintim 1001 de nopți: basme arabe, Băiatul care nu credea în Moș Crăciun, Ina și ariciul Pit: aventuri în aparatul de fotografiat al bunicului și O călătorie prin univers: astrofizica povestită, dar și Val și Cetatea Sufletelor și Tue, uriașul de gheață, de care s-a ocupat în totalitate, aparținându-i atât ilustrațiile, cât și textul. Cel mai cunoscut personaj ilustrat de Ana Alfianu este, cu siguranță, Val, protagonistul din Val și Cetatea Sufletelor, pe care îl trimite într-o aventură în căutarea Cetății Sufletului, pentru a-l găsi pe bunicul său.
Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Ana Alfianu”
Țestoase sfioase
Noutăți – august 2024
Câinii și pisicile
Câinii și pisicile sunt cele mai îndrăgite animale din lume. Aceste animale trăiesc aproape oriunde. Unele trăiesc cu oamenii și sunt foarte îndrăgite de aceștia. Știați că nasul pisicii este unic, precum amprenta digitală umană? Știați că trei câini – doi pomeranieni și un pechinez – au supraviețuit scufundării Titanicului? Cercetătorii au descoperit că prezența câinilor și pisicilor în viața umană aduce plus valoare și echilibru. Câinii și pisicile au fost amici devotați pentru oameni de renume precum Isaac Newton, Salvador Dali sau Ernest Hemingway și vor continua să fie prieteni devotați. Vă invităm la bibliotecă să descoperiți informații despre aceste animale de nădejde.