Roald Dahl (13.09.1916-23.11.1990)

Cine a fost Roald Dahl?

Roald Dahl a fost un scriitor britanic al secolului XX, cunoscut și apreciat în întreaga lume pentru cărțile sale pentru copii.

Sunt cititori care recunosc că au început să iubească (și) mai mult cărțile datorită lui. Printre aceștia, cei mai mulți sunt copii. Alții, ajunși oameni mari, își amintesc că romanele lui au fost printre primele cărți pe care le-au savurat cu adevărat. Mulți cititori pot să spună cu certitudine că au râs și s-au înduioșat, s-au înspăimântat și s-au minunat cel puțin o dată citindu-le. Apoi, mai sunt și cei care le-au citit demult de tot și, chiar dacă nu le-au uitat, tare ar vrea să revină la ele și să descopere în paginile lor lucruri care se aflau acolo de la început, dar care, din cine știe ce motiv, se ascundeau. Și, desigur, sunt cititori care au sentimentul că aceste cărți au fost scrise special pentru ei. Aceasta nu-i împiedică să le recomande și altora. Dimpotrivă.

Astfel, Roald Dahl se află de zeci de ani printre primele locuri în topul celor mai îndrăgiți scriitori de cărți pentru copii din lume. Romanele sale au fost traduse în 59 de limbi și s-au vândut în peste 250 de milioane de exemplare.

Continue reading “Roald Dahl (13.09.1916-23.11.1990)”

Ghiciți personalitatea?!

Dragi copii, vă invităm să descoperiți o personalitate de geniu, care a revoluționat lumea științei și concepția omului despre univers. A fost considerat cel mai important om de știință al secolului XX și părintele fizicii moderne.

Bună, copii! Pe când eram asemeni vouă, obișnuiam să-mi pun foarte multe întrebări despre cum funcționează lucrurile în univers. Mai târziu, i-am întrebat pe ceilalți și deoarece nu am primit răspunsuri la aceste întrebări, am încercat eu însumi să le găsesc răspunsuri. În felul acesta, am descoperit lucruri extrem de interesante despre natură, materie, energie, despre univers, în general. Iar ceilalți oameni de știință au fost foarte impresionați de creierul meu. Dar, ajunge, mă opresc! Sunt convins că dacă o să vă mai spun ceva, jocul nostru „Ghiciți personalitatea?!” se va termina chiar înainte de a începe! Continue reading “Ghiciți personalitatea?!”

„Povestea unui omuleț din clasa a IV-a”, de Judy Blume

Bună, numele meu este Peter Warren Hatcher, sunt în clasa a IV-a și locuiesc la numărul 68, pe Strada 25 de Vest, New York. Unii ar crede că mama e cea mai mare problemă a mea, deoarece îmi spune tot timpul să mă spăl pe mâini, dar nu e, și nici tata, care își petrece mare parte a zilei la birou. Cea mai mare problemă a mea este fratele meu, Farley Drexel Hatcher, zis și Colțunaș. Are doar 2 ani și jumătate. Continue reading “„Povestea unui omuleț din clasa a IV-a”, de Judy Blume”

„Ușa cu trei încuietori”, de Sonia Fernández-Vidal

Știu că îți place mult să citești, dar mă simt obligat să te avertizez: NU DESCHIDE ACEASTĂ CARTE!!! Ești la un pas distanță de a intra într-o lume ciudată în care legile fizicii nu funcționează după principiile pe care le cunoști. O lume minunată totuși, unde să te afli simultan în două puncte din spațiu sau să traversezi printr-un perete… este doar o joacă.

O să trăiești o aventură incredibilă, dar crezi că o să-i faci față? Dacă nu te mai poți întoarce în lumea ta, crezi că vei putea locui într-un univers în care timpul nu curge liniar și uniform?! Continue reading “„Ușa cu trei încuietori”, de Sonia Fernández-Vidal”

Din lucrările membrilor Cenaclului literar „Traian Brad”: „Vânătorul de trezire”, de Adinis Petrișor

În cadrul Proiectului Național de Scriere Creativă „Fantezii Literare” 2020, organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, Adinis Petrișor a primit mențiune pentru lucrarea Vânătorul de trezire.

În antologia de scriere creativă Fantezii Literare, unde i-a fost publicată lucrarea, Adinis mărturisește, în cuvinte profunde, ce înseamnă scrisul pentru el: „Eu văd scrisul ca fiind mai mult decât o artă; scrisul este o taină și puțini îi cunosc profunzimile. Scrisul este expresia pură a ideilor, sentimentelor, trăirilor ascunse de către suflet, așternute cu fervoare pe pagini de hârtie. A-ți deschide inima și a lăsa condeiul să modeleze viziunea ta interioară necesită sensibilitate. Compunerea este un aspect intim, căci atunci când scrii, îți așterni, printre rânduri, propriul tău suflet.”*

 

Vânătorul de trezire

de Adinis Petrișor
16 ani

Kenyahu se plimba pe țărmul insulei, privind în depărtare la stelele de pe bolta cerească. Marea Întindere de Apă era liniștită, iar valurile blânde se alungeau pe mal, acoperind picioarele goale ale tânărului. Înaintând pe nisipul umed, plin de scoici, ce luceau în lumina stelelor, vânătorul găsi o stâncă pe care se așeză și își pierdu privirea în zare, unde lumina cu putere mirifică luna argintie. În liniștea nopții auzi o mișcare în jungla adormită ce se întindea în spatele său. Se întoarse și încercă să deslușească ceva în întunericul sălbatic, dar cum nimic nu se arătă, își continuă cugetarea. Adâncit în propriile gânduri, nu observă fata cu părul împletit ce se strecură în spatele lui.

‒ Ai prins vreo trezire? întrebă deodată fata așezându-se pe stâncă lângă Kenyahu.

Acesta fu luat prin surprindere și se sperie.

‒ Să nu mai faci așa ceva niciodată, Serporya! exclamă Kenyahu, în timp ce sora lui se prăpădea de râs. Tu chiar vrei să îmi faci duhul să îmi sară din piept?

Se lăsă o liniște în care cei doi se priviră în ochi, iar apoi, dintr-odată, amândoi începură a râde. Kenyahu continuă:

‒  Și te rog să nu mă mai întrebi așa ceva vreodată, știi că mă irită. Continue reading “Din lucrările membrilor Cenaclului literar „Traian Brad”: „Vânătorul de trezire”, de Adinis Petrișor”

Natura ne pune pe gânduri. Putem găsi explicații curiozităților noastre?

De-a lungul vieții avem diferite întrebări legate de o mulțime de lucruri care ne preocupă sau pe care le vedem, dar nu le înțelegem. La câte din aceste dileme căutăm sau găsim răspunsuri? În natură observăm adesea diverse fenomene, forme, culori, specii de plante sau flori ce ne trezesc curiozitatea. Știți de ce există atâtea feluri de flori? De ce soarele răsare și apune? De ce apa mării e sărată? Puteți găsi răspunsurile la aceste întrebări? Continue reading “Natura ne pune pe gânduri. Putem găsi explicații curiozităților noastre?”