Câștigătorii Olimpiadei de Benzi Desenate, ediția a V-a

Dragi copii, de curând au fost afișate rezultatele Olimpiadei de Benzi Desenate!

Eveniment desfășurat anual, începând din anul 2020, Olimpiada de Benzi Desenate este un concurs național de benzi desenate care a fost inițiat de Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a Academiei Olimpice Române și care se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Tema celei de-a V-a ediții, România 100 la Jocurile Olimpice, a reprezentat o oportunitate pentru participanți de a se reîntoarce în istorie cu un secol în urmă, în anul 1924, când România a câștigat prima medalie olimpică la JO de la Paris. Concurenții au reușit astfel să aducă trecutul în prezent, iar pe acesta l-au proiectat în viitor, toate benzile desenate câștigătoare fiind expuse la Paris, în perioada 26 iulie-11 august, când au loc Jocurile Olimpice de vară! Continue reading “Câștigătorii Olimpiadei de Benzi Desenate, ediția a V-a”

Adevărat sau fals?

O ploaie înghețată a creat o livadă cu mere ca de sticlă. În Michigan, SUA, în 2019, merele din livada unui fermier au fost acoperite de gheață după o furtună. Fermierii au scuturat copacii și o parte din mere au căzut, devenind sculpturi de gheață perfecte. Fie că iubiți plantele, animalele, aventurile, știința sau sportul, în aceste cărți veți găsi adevăruri uimitoare și curiozități ciudate. Veți putea separa informațiile adevărate de cele false. Știați că în România există cea mai mare sculptură în stâncă din lume realizată pe malul unui râu? Știați că urangutanul își face patul în fiecare seară și că puiul balenei albastre bea 90 de litri de lapte pe zi? Sunteți invitați la bibliotecă pentru a descoperi adevăruri care să îi surprindă pe prietenii, profesorii și familia voastră!

   

Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Olina Ortiz

Născută în 1980, Olina Ortiz a absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației din București, iar în prezent ne bucură cu cele peste 40 de cărți pentru copii publicate. Olina Ortiz nu este numele ei real, ci este doar un pseudonim folosit de autoare pentru a-și păstra anonimatul, parte din personalitatea sa literară fiind alegerea de a nu apărea niciodată în public.

Olina Ortiz a început să scrie când avea nouă sau zece ani, însă debutul ei ca autor de cărți pentru copii a avut loc mulți ani mai târziu, în 2021, la editura Univers, când a început și colaborarea cu Oana Moraru, formator și consilier educațional, care oferă idei de activități și nu numai pornind de la poveștile sale.

Printre cele mai cunoscute povești ale Olinei Ortiz amintim: Ai voie, Naivoie!, Aivoie, Naivoie și Prințul de Bunăvoie, Bolboroc își caută un prieten adevărat, Cu ariciul la tuns, Cum a salvat Booky Gramatozaurul cărțile pentru copii, De ce n-asculți, urechi-cu-câlți?, De ce-l iartă Irinel pe Bully, Emozaurul Thrilly și contesa Furiossa, Grozișor și Bruno filmează pentru Școala de Monstruozitate și Melozaurul și Regele Măgar.

Continue reading “Interviu cu un scriitor de cărți pentru copii… Olina Ortiz”

„Cei trei purcei”, de David Wiesner

Au fost odată ca niciodată trei purcei și… un lup. Primul purcel și-a construit o casă din paie, dar lupul i-a dărâmat-o cât ai clipi. Al doilea purcel și-a ridicat casa din nuiele, dar și pe aceasta lupul a pus-o la pământ. Al treilea purcel… Știți deja cum continuă povestea, nu? Ce-ați zice să o schimbăm puțin și să ne imaginăm… Cum ar fi dacă lupul ar sufla atât de tare peste căsuța din paie a primului purceluș încât l-ar scoate afară din carte? Și dacă, odată salvat, primul purcel l-ar chema și pe al doilea, iar al doilea pe al treilea, lăsându-l pe lup singur în poveste? Ar împături toți trei paginile cărții din care au ieșit și și-ar face un avion pe cinste, s-ar întâlni cu o pisicuță care cântă la vioară și cu alte animale din povești, chiar și cu un balaur!

E distractiv să te joci în afara cărții, dar parcă tot mai bine e acasă… Dar dacă, odată reveniți în carte, cei trei purcei o să dea iar nas în nas cu lupul? Poate că, din aventura lor, reușesc să se aleagă cu ceva care să alunge lupul pentru totdeauna. Însă mai întâi au nevoie de ajutorul vostru. Sunteți gata să intrați în poveste?

Cei trei purcei, text și ilustrații de David Wiesner, București, Arthur, 2018, 40 p.

Premianții Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, ediția LIII

Dragi copii, ne bucurăm că și anul acesta ați răspuns în număr atât de mare la Concursul de desene „Eroii Cărților Citite”, concurs ajuns la cea de-a LIII-a ediție: ne-ați onorat cu nu mai puțin de 1.467 desene de la 13 grădinițe și 43 de școli și licee din județ!

Din juriul acestei ediții au făcut parte prof. univ. dr. Cristian Cheșuț, lector univ. dr. Barna Renata (Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca) și prof. dr. Cristina Drăniceanu (Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” Cluj-Napoca), care ne-au ajutat să descoperim cei 80 de câștigători.

Grație creativității voastre, personajele din poveștile clasice, precum Scufița Roșie, Făt-Frumos sau cocoșul din „Punguța cu doi bani” s-au simțit nemaipomenit anul acesta alături de eroi ai zilelor noastre cum sunt Dog Man, Erus, Pisicile războinice sau Garfield.

Vă felicităm pe toți și vă invităm să vizionați expoziția desenelor premiate în foaierul sediului central al bibliotecii, până în data de 12 iunie.

La mulți ani, dragi copii!

Lista premianților Concursului de desene „Eroii Cărților Citite”, ediția LIII

„Lămpița și băiatul-sirenă”, de Annet Schaap

Este înalt și cenușiu și ca să ajungi sus trebuie să urci șaizeci și una de trepte. Ușa care acoperă lentila este grea și ruginită, iar pentru a aprinde fitilul trebuie să ții minte să ai mereu la tine chibrituri uscate. În nopțile întunecate sau în cele cu lună, deopotrivă, își împrăștie lumina peste micul oraș și peste întinderea de mare călăuzind navele. Da, farul este foarte important.

Nimeni nu-și mai face timp pentru ea. Mama a plecat, mult-mult prea devreme, iar tatăl este atât de ocupat… să-și plângă de milă. Nici furtunii nu-i pasă de ea, a venit pe neașteptate colorând cerul într-o nuanță înfricoșătoare, plumburie, alungând soarele și, mai apoi, stelele și luna. Vântul parcă ar avea chef de joacă, dar acum nu e timp de asta, și-apoi a mai venit și grindina. Și e deja întuneric, iar farul de care trebuie să se îngrijească stă neclintit, mai întunecat decât noaptea ce s-a lăsat. Nu mai sunt chibrituri, dar ea, Lămpița, mai curajoasă decât toți, va rezolva și problema aceasta. Continue reading “„Lămpița și băiatul-sirenă”, de Annet Schaap”